مرکبات

روش های ازدیاد مرکبات

روش های ازدیاد مرکبات

رایج ترین و گسترده ترین روش ازدیاد در مرکبات پیوند جوانه و به طور عمده پیوند سپری می باشد. هر چند، خانواده مرکبات ویژگی های متفاوتی داشته و در گونه های مختلف ازدیاد از طریق کاشت بذر، قلمه زدن، خوبانیدن، پیوند شاخه، پیوند جوانه و همچنین کشت بافت ممکن می باشد.در گذشته ازدیاد مرکبات بیشتر از روش کشت بذر انجام می شد، اما به دلایل مختلف تکثیر جنسی کمتر استفاده می شود. از مهمترین این دلایل تفاوت خصوصیات ظاهری بین نهال جدید و درخت مادری می باشد، اما در هر حال همواره کشت بذر مهمترین روش برای تولید پایه محسوب می شود. انتخاب بذر مناسب، مهمترین عامل در تولید پایه های قوی و مناسب است. استفاده از بذرهایی که در معرض آلودگی قرار داشته باشند احتمال شیوع بیماری های ویروسی در پایه های جدید را افزایش می دهد.مهم است که بذرها را بعد از خارج کردن از میوه بلافاصله از عصاره میوه جداکرده و به مدت ۲۴ ساعت در آب نگهداری کرد، چرا که تماس داشتن بذر با عصاره میوه قوه نامیه آن را کاهش می دهد.کاشت بذر در شمال ایران در اواسط اسفند و در استان های جنوبی تر در بهمن ماه و در بستر ماسه ای، در عمق ۴-۳ سانتیمتر با فاصله ۲۵ سانتیمتر انجام می شود. جوانه زنی بذر بسته به گونه و شرایط محیط از ۴۵-۳۰ روز طول می کشد.حساسترین بخش در ازدیاد مرکبات، انتخاب گیاه مادری مناسب برای تهیه پیوندک است. زیرا وضعیت گیاه مادری دهنده پیوندک، بر زمان و میزان بارآوری، کیفیت میوه، طول عمر و عاری از عوامل بیماریزا بودن درخت جدید اثر مستقیم دارد. دانهال یکساله مرکبات در اردیبهشت و یا تیر ماه (زمانی که پوست به راحتی از چوب جدا می شود) پیوند می شوند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا