خشک میوه ها

تاریخچه ماکادمیا

تاریخچه ماکادمیا

ماکادمیا (Macadamia) تنها محصول تجاری مهم غذایی بومی استرالیا است. این درخت در بین بومیان استرالیا با نام کیندال کیندال (Kindal-Kindal) شناخته می شده است.
منشا ماکادمیا جنگل های بومی منطقه بریزبن در ساحل شرقی استرالیا است. درختانی که در عرض جغرافیایی جنوبی °۲۵ این جنگل ها هستند از گونه M. integrifolia و آنهایی که در عرض جغرافیایی جنوبی °۳۱ هستند از گونه M. tetraphylla می باشند. اگرچه استعمار بریتانیا بر استرالیا در سال ۱۷۸۸ میلادی آغاز گردید اما تا سال ۱۸۵۷ میلادی وجود درختان ماکادمیا در استرالیا ثبت نشده بود.
سر فردیناند فون مولر (Sir Ferdinand von Mueller) گیاه شناس سلطنتی در شهر ملبورن و والتر هیل (Walter Hill) مدیر باغ گیاهشناسی در بریزبن، این درخت را که از خانواده پروتآسه(Proteaceae) بوده و قبلا در اروپا و آمریکا ناشناخته بود را کشف کردند.
از آنجایی که این گیاه جدید با خصوصیات هیچ یک از جنس های این خانواده تطبیق نداشت، مولر در سال ۱۸۵۸ جنس جدیدی را در خانواده پورتآسه ایجاد و به افتخار دوستش جان ماکادام (John Macadam)، عضو مجلس قانونگذاری در پارلمان ویکتوریا، آن را به نام Macadamia نامگذاری کرد و نام علمی درخت ماکادمیا را Macadamia ternifolia نامید.
علی رغم گذشت سالها از کشف درخت ماکادمیا در استرالیا، کشاورزان استرالیایی به دلیل پوست سخت میوه و مشکل بودن پوستگیری ماکادمیا، مدتها مایل به کشت و کار این درخت نبودند.
ماکادمیا در سه مرحله زمانی مختلف به ترتیب در سال ۱۸۸۱ توسط پورویس (W.H. Purvis)، در سال ۱۸۹۲ توسط برادران جردن و بین سالهای ۱۸۹۱ تا ۱۸۹۵ توسط هیئت اراضی کشاورزی به جزایر هاوایی معرفی شد. البته کشاورزان هاوایی نیز به دلایل سختی پوست میوه از این میوه کمتر بهره تجاری بردند.
ارنست شلدون فان تاسل (Ernest Sheldon Van Tassel) که برای اولین بار ماکادمیا را در سال ۱۹۲۲ در یک مهمانی خورده بود به این میوه علاقمند شد و ۷۵ هکتار از زمین های دولتی در اطراف شهر هونولولو هاوایی را به منظور کشت ماکادمیا اجاره کرد. در سال ۱۹۲۵ او به طور کامل آن زمین را با بذرهای ماکادمیای تهیه شده از درختان متعلق به برادران جردن و پورویس کشت کرد. هر چند هدف اصلی شلدون هم از احداث این باغ نیز فراتر از اهداف اقتصادی بود، اما این باغ مقدمه ای برای کشت ماکادمیا با اهداف تجاری گردید. وی در سال ۱۹۳۱ اولین کارخانه آماده سازی ماکادمیا را هم احداث کرد و از آن به بعد این خشک میوه به یک محصول تجاری بدل گردید.
پس از نشان داده شدن پتانسیل اقتصادی ماکادمیا در هاوایی، کشت این درخت در استرالیا نیز از سال ۱۹۵۰ گسترش یافت. از سال ۱۹۸۰ باغ های تجاری ماکادمیا به سرعت در استرالیا احداث شده و در سال های اخیر این کشور مقام اول تولید این خشک میوه جهان را از هاوایی پس گرفته است.

مناطق مناسب کشت و پرورش ماکادمیا در دنیا و ایران

کشورهای عمده تولید کننده ماکادمیا در جهان عبارتند از: استرالیا، برزیل، کاستاریکا، گواتمالا، فلسطین اشغالی، مالایی، جنوب آفریقا، تایلند و آمریکا (هاوایی)
درخت ماکادمیا اخیرا در برخی نهالستان های شمال کشور (مناطقی از استان مازندران) بصورت بسیار محدود ازدیاد و تحقیقات ابتدایی در زمینه سازگاری آن و نحوه کشت و پرورش آن شروع شده است. همچنین تعداد کمی از درختان ماکادمیا در شمال کشور تولید محصول نموده اند.

روش های ازدیاد ماکادمیا

ازدیاد ماکادمیا از طریق بذر آسان بوده و بذرهای آن پس از برداشت قابلیت کشت را دارند اما بهتر است که حدود ۳۰-۹۰ روز بعد از برداشت ماکادمیا نسبت به کشت بذر آن اقدام نمود. اما درختان حاصل از بذر برای تولید محصول به ۸-۱۲ سال زمان نیاز داشته و کیفیت و میزان محصول آن ها قابل پیش بینی نیست. به این علت، ماکادمیا به طور معمول از طریق پیوند تکثیر می شود. عمل پیوند معمولا در خزانه و معمولا در بهار و یا پاییز انجام می شود. درختان پیوند شده از سن ۷ تا ۱۰ سالگی تولید محصول می کنند و معمولا تا سن ۱۰۰ سالگی توانایی محصول دهی دارند.

گلدهی و گرده افشانی درختان ماکادمیا

اوج گلدهی در درختان ماکادمیا آخرین ماه زمستان می باشد. گل های ماکادمیا دو جنسه بوده و دارای یک تخمدان تحتانی کوچک،دو تخمک، یک پرچم بلند و یک گلبرگ کاسبرگ نما دارند.

نیاز آبی

درختان ماکادمیا به شرایط خشکی تحمل نسبتا بالایی دارند، اما دوره های خشکی طولانی عملکرد درختان را بسیار کاهش می دهد. به نظر می رسد که آبیاری در زمانهای خاصی اهمیت بیشتری پیدا می کند، به عنوان مثال در زمان تشکیل میوه، در زمان پر شدن مغز و نیز در زمان رشد رویشی که در اواسط تابستان اتفاق می افتد. نیاز آبی درختان ماکادمیا در خاک های مختلف فرق می کند و به طور کلی درختان جوان نیاز آبی بیشتری نسبت به درختان مسن تر دارند.

نیاز کودی

از آنجایی که درختان ماکادمیا درختانی کند رشد هستند، به نیتروژن زیادی نیاز ندارند. این درختان شش ماه پس از کشت به کود دهی ملایم که شامل همه عناصر معدنی باشد و یا کود ماهی که نیتروژن بالایی نداشته باشد، نیاز دارند. در سالهای اول بهتر است این کوددهی دو بار در سال انجام شود. کمبود عناصر ریز مغذی در برخی مناطق در درختان ماکادمیا شایع می باشند که به سادگی با کمک محلول پاشی قابل رفع می باشد.

برداشت

از فصل پاییز تا بهار میوه های ماکادمیا به طور طبیعی ریزش می کنند. بهترین روش در برداشت میوه های ماکادمیا جمع آوری میوه های ریزش کرده است، به این علت که تکان دادن شدید درختان به منظور برداشت محصول سبب ریزش میوه های نارس می شود. هرچند استفاده از یک چوب بلند برای ضربه زدن آرام به شاخه های بالایی که دور از دسترس هستند ایده ی خوبی می باشد. یک درخت معمول ماکادمیا در سن ده سالگی بین ۲۵-۱۵ کیلوگرم محصول تولید می کند که این میزان در سالهای بعد افزایش می یابد. این درختان تا سن ۱۰۰ سالگی می توانند محصول تولید کنند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا