هسته دار

زردآلو APRICOT

تاریخچه زردالو

درخت زردآلو (نام علمی: Prunus armeniaca Rosaceae)
جزو درختان میوه ده می‌باشد. به نقل از برخی منابع بومی چین می‌باشد و گفته می‌شود هنوز هم به صورت وحشی در این مناطق می‌روید و درخت در اوائل قرن اول میلادی به آسیا و اروپا راه یافته در برخی منابع دیگر نیز زادگاه اصلی این درخت را ارمنستان، ایران و مصر معرفی کرده‌اند.درخت زردآلو تا ارتفاع ۵ متر می‌رسد.
این درخت دارای برگهای خزان کننده به شکل قلب نوک تیز و به رنگ سبز روشن مایل به زرد می‌باشد و جوانه‌های زردآلو نسبت به جوانه‌های سایر دانه‌دارها کوچکتر است، برگهای انتهایی نیز به رنگ قرمز دیده می‌شوند که یک مشخصه برای شناسایی این درخت است.شکوفه‌های زردآلو درشت، تک گله و دارای دنباله دراز هستند و به رنگ سفید متمایل به قرمز است، این درخت دارای گلهای مذکر و مؤنث است.
میوه آن گوشتی و زرد رنگ، با طعمی مطبوع و شیرین بوده و در اواسط تابستان می‌رسد و به همین دلیل به آنطلای تابستان نیز می‌گویند، لازم است ذکر شود که میوه درخت زردآلو بیشتر روی شاخه‌های یک ساله قوی دیده می‌شود. هسته زردآلو صاف قهوه‌ای و بیضی شکل است.
در داخل هسته مغز آن قرار درد که طعم آن گاهی شیرین و گاهی تلخ می‌باشد و دارای ۴۰ درصد روغن، مقداری پروتئین، قند و ویتامینهای آ و ث و کبالت می‌باشد.

برگ درخت زردالو

برگ ها گرد و تخم مرغی شکل هستند. لبه های برگ تقریبا دندانه دندانه است. دارای تک گل سفید یا صورتی با قطر ۳۰-۴۰ میلی متر و دارای کاسبرگ کوچک به رنگ قرمز تیره است. میوه گرد و آبدار است و رنگ ان از سفید ، زرد ، نارنجی و قرمز نارنجی تغییر می کند. دارای دانه مسطح با پوست متراکم و ممکن است تلخ یا شیرین باشد

روغن زردالو

روغن زرد آلو جایگزین مناسبی برای روغن بادام است و کاربرد آن نرم شدن پوست است و در لوازم آرایشی مورد استفاده قرار می گیرد. در صنعت عطر سازی از ان استفاده می شود و در ساخت صابون و کرم ها نیز از آن استفاده می شود

خواص زردالو

این میوه سرشار از ویتامین ث و آهن است. مواد مغذی موجود در زردآلو از چشم‌ها و قلب حفاظت می کنند و فیبر موجود در آن بر علیه بیماری‌ها مبارزه می کند
زردآلو منبع غنی بتاكاروتن (پیش ساز ویتامین آ ) است.
زردآلوهایی كه رنگ نارنجی تیره دارند، حاوی بتاكاروتن بیشتری هستند.
مواد غذایی حاوی بتاكاروتن باعث كاهش خطر بروز بیماری های قلبی، سكته، آب مروارید و بعضی سرطان‌ها می شوند
مقادیر بالای بتاکاروتن و لیکوپن موجود زردآلو باعث می شود غذای مفیدی برای حفظ سلامتی قلب باشد. این دو ماده بعنوان آنتی اکسیدان، از اکسیداسیون LDL- کلسترول و بروز بیماری قلبی جلوگیری می کنند. بتاکاروتن در بدن ، به ویتامین آ تبدیل می شود . پس می توان گفت زردآلو منبع غنی ویتامین آ است که در حفظ بینایی چشم موثر است و بعنوان یک آنتی اکسیدان قوی جلوی تخریب سلول ها توسط رادیکال‌های آزاد را می گیرد. رادیکال های آزاد، عدسی چشم را تخریب می کنند و باعث بروز آب مروارید می شوند یا اینکه ذخیره ی خونی چشم ها را از بین برده و باعث تخریب بافت چشم می شوند
زردآلو حاوی فیبرهای محلول در آب است. مطالعات نشان می دهد مصرف فیبرهای محلول باعث حفظ قند خون در مقدار طبیعی و كاهش كلسترول خون می‌شود. فیبر موجود در زردآلو از بروز یبوست و بیماری های روده‌ای جلوگیری می کند
برگه زردآلو سرشار از پتاسیم است. مصرف مواد غنی از پتاسیم باعث تنظیم فشارخون می شود
زردآلوی رسیده به علت دارا بودن ویتامین های گروه ب برای درمان بیماری‌های عصبی و روحی، بی خوابی، خستگی شدید، گیجی، فراموشی و … مفید است. میوه و هسته شیرین زردآلو به علت دارا بودن ویتامین ث برای تقویت بدن، رفع اختلال در رشد کودکان، جلوگیری از خونریزی لثه موثر است. به علت داشتن آهن در خون سازی موثر است

تکثیر

بذر زردالو نیاز دارد ۲ تا ۳ ماه در محیط سرد بماند و جوانه زنی آن بسیار کند است و تا ۱۸ ماه ممکن است طول بکشد. در زمستان آن ها را در محیط گلخانه در گلدان های مجزا قرار دهید سپس در بهار یا اوایل تابستان به بیرون منتقل کنید. برای قلمه زدن از قسمت نرم گیاه ساقه را جدا کنید و در بهار یا اوایل تابستان در یک قالب بکارید. برای خوابانیدن نیز در فصل بهار عمل کند

شرایط کاشت، نگهداری

این درخت در هوای معتدل گرم بهتر از نقاط دیگر رشد می‌کند در نقاط سرد باید آن را در مقابل آفتاب کاشت. در زمینهای قابل نفوذ و گرم، بهتر از زمینهای رسی و مرطوب رشد کرده و محصول می‌دهد. درخت زردآلو در سال‌های اول رشد و بخصوص در فصل رشد به آبیاری فراوان نیاز دارند. لازم به توضیح است که آبیاری این گیاه به روش کرت بندی نباید صورت گیرد زیرا هم به ریشه‌ها اجازه تنفس داده نمی‌شود و هم از طریق تماس مستقیمی که طوقه با آب دارد درخت را بیمار می‌کند.
در باغ زردآلو، فاصله بین این درختان از یکدیگر ۶ تا ۷ متر منظور می‌گردد پایه‌های انتخابی برای زردآلو، بادام و هلو می‌باشد ولی پایه زردآلو مناسبتر است.

تکثیر این گیاه به دو طریق انجام می‌پذیرد

از طریق کاشت مستقیم بذر از طریق پیوند زدن
که شیوه دوم محصول بهتری داده و رواج بیشتری دارد.
درخت زردآلو به زخم بسیار حساس است به طوری که در صورت ایجاد کوچکترین زخم، مورد حمله آفات قرار می‌گیرد. اگر چنانچه پوسته براحتی جدا شود یا اینکه تنه حالت پوکی داشته باشد درخت بیمار است

انواع زردآلو

زردآلو بادامی
زردآلو قیفی
زردآلو درشتی
زردآلو نخجوان
زردآلو شکر پاره
زردآلو رجبعلی
زردآلو قوامی
زردآلو سفید
زردآلو ملقی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا