مرکبات

نارنج و خواص آن

نارنج

نارنج (نام علمی: Citrus aurantium) نام درخت و میوه ای از زیرردهٔ رُزمانندها*، راستهٔ ناترک سانان*، تیره سدابیان*، جنس مرکبات* است. از آب نارنج برای خوشبو کردن و بهبود طعم غذا استفاده می شود و در صنعت عطرسازی و شامپو سازی هم کاربرد دارد. شکوفه های آن یکی از معطرترین گلهاست که آن مربای بهار نارنج و همچنین عرق نارنج در طب سنتی ایران کاربرد دارد. در درمان ناراحتی های معده از مربای آن استفاده می شود.درخت نارنج مادر مرکبات است و پایه بسیار خوبی جهت پیوند شاخه های نارنگی و یا پرتقال است. فشار خون و ضربان قلب را زیاد می کند. نارنج میوه ای که در ایران به فراوانی تولید می شود و محصولات جانبی متعددی نیز دارد. نارنج میوه درختی بزرگ و زیباست با برگهایی بزرگتر و خوشبوتر از برگهای درخت لیمو. شکوفه های آن که بسیارخوشبو است بهارنارنج نامیده می شود. در بعضی مناطق در تمام فصول سال می توان میوه نارنج را برروی درخت دید. در حالیکه هنوز میوه سال گذشته بر درخت است میوه های جدید هم در حال رسیدن هستند. شکوفه نارنج (بهار نارنج) طبیعت(مزاج) = گرم و خشک، بوییدن آن شادی آور، تقویت کننده مغز و از بین برنده آبریزش بینی (زکام) است. از این شکوفه ها مربای لذیذی تهیه می شود که خواص مفید شکوفه را دارد. اگر یک قاشق مرباخوری از گل شکوفه خشک نارنج را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید ودرفنجان را ببندید بعد از ۱۰ دقیقه نوشیدنی بسیار خوشبو ونشاط آوری آماده می شود.

عرق بهار نارنج

عرقی که از شکوفه های نارنج تهیه می شود عرق بهار نارنج نامیده می شود که طبیعت آن هم گرم و خشک است. این عرق، نشاط آور، تقویت کننده مغز، باز کننده گرفتگی مجاری بینی، از بین برنده ترشحات سینوس ها ودستگاه تنفس است. در از بین بردن بعضی از انواع تپش قلب مفید است. به علاوه در رفع دردهای ناشی از گیرافتادن باد در روده بزرگ هم مفید است. ناشتا خوردن آن در درمان اسهالهای رطوبی (اسهالهای ناشی از افزایش رطوبت دستگاه گوارش) مفید است.[نیازمند مقالات پزشکی و بهداشتی]

استفاده غیرخوراکی عرق بهارنارنج

زیاد بوئیدن آن بی خوابی ایجاد می کند. از این خاصیت می توان در مواقع نیاز به رفع خواب آلودگی استفاده کرد. اگر نگران خواب آلودگی در کلاس درس یا جلسه امتحان هستید یک شیشه کوچک از عطر بهارنارنج را همراه خود داشته باشید و در صورت خواب آلودگی آن را ببویید. گلاب مصلح (اصلاح کننده ضرر) بهار نارنج است.

پوست نارنج

پوست این میوه هم سرشار از خاصیت است. طبیعت (مزاج) پوست نارنج، گرم و خشک است. بوییدن پوست و برگ نارنج هم نشاط آور است. از خلال پوست نارنج هم می توان مانند خلال پوست پرتقال مربا تهیه کرد و هم با خیساندن آن درسرکه، ترشی ساخت. مربا وترشی پوست نارنج تقویت کننده معده است. مصرف حدود چهار گرم از پوست خشک نارنج حالت تهوع و استفراغ را دفع می کند و انگلهای دستگاه گوارش را خارج می کند.

کاربرد

به جای نفتالین که بدبوست می توانید از پوست و شکوفه های خشک نارنج برای جلوگیری از آسیب دیدن لباسها توسط حشرات استفاده کنید. اگر نارنج به صورت کامل همراه با پوست و دانه با حرارت کم همراه با کمی آب پخته شود تا اجزایش از هم جدا شوند و روی پوست و مو مالیده شود یک نرم کننده بسیار مفید برای پوست و مو و ازبین برنده خارش است. رب نارنج هم خواص میوه نارنج را دارد.

میوه نارنج

این میوه ترش طبیعت سرد و خشک دارد. طبق اصول طب سنتی، ترشی ها همه به عصب ها ضرر می رسانند. از بین ترش مزه ها، نارنج کمترین ضرر را به عصب ها می رساند. خوردن آب نارنج همراه با شکر، صفرای زیادی را از بدن خارج می کند.نارنج میوه ای با خواص بسیار زیاد که استفاده از آن برای تمامی افراد توصیه میشود. از فواید آن میتوان به درمان اختلالات عصبی ، درمان حالت تهوع و استفراغ و همچنین درمان سردردی که بخاطر زیاد بودن صفرا است اشاره کرد. همچنین کسانی که تپش قلب دارند میتوانند با استفاده از : سنبل الطیب یک گرم + لیموی عمانی یک عدد + بهار نارنج ۲ گرم + گل گاوزبان ۳ گرم در یک قوری دم کرده روزی ۳ فنجان بیماری خود را تسکین دهند.

  1. برای از بین بردن کرم، پوست خشک شده نارنج را کوبیده مخلوط با آب گرم میل شود. همچنین مربای خلال پوست نارنج ضدکرم است (صبح ناشتا).
  2. جوشانده برگ درخت نارنج برای اختلالات کبدی مفید است.
  3. دم کرده برگ نارنج ضدعفونی کننده، ضد تشنج و صفرابر می‌باشد.
  4. کسانی را که عقرب زده است تخم نارنج ۴ گرم + تخم لیمو ترش ۴ گرم کوبیده به عقرب گزیده بدهید.
  5. دم کرده بهار نارنج برای رفع سکسکه به کار می‌رود.
  6. کسانی که طحال آنها بزرگ شده است به مدت یک هفته روزی ۶۰ گرم عرق بهار نارنج میل کنند.
  7. کسانی که قند خون دارند نارنج را به عنوان چاشنی در تمام برنامه‌های غذایی خود قرار دهند.
  8. نارنج برای بیماران قلبی مفید است.
  9. کسانی که دچار تورم گلو و حلق شده‌اند آب نارنج را غرغره کنند.
  10. کسانی که فشار خون دارند نارنج را در برنامه غذایی خود بگذارند.
  11. خوردن زیاد نارنج کبد را ضعیف می‌کند مخصوصاً اگر ناشتا خورده شود.
  12. برای جلوگیری از سردرد پوست نارنج را در سرکه خیس نموده صاف کنید از محلول به شقیقه‌ها بمالید.
  13. برای زایمان آسان در چاشنی غذای خود نارنج را قرار دهید.
  14. کسانی که در هوای کثیف دچار خفقان می‌شوند از نارنج استفاده کنند.
  15. عرق بهار نارنج مقوی جسم و روح است.
  16. عرق بهار نارنج تقویت کننده قلب است.
  17. عرق بهار نارنج تقویت کننده اشتها است.
  18. برای استخراج سنگ کلیه و مثانه و خرد کردن آن از عرق بهار نارنج + آب کرفس به طور مساوی در یک استکان حل و میل شود.
  19. برای باز شدن عادت ماهانه خانمها عرق بهار نارنج را با پنبه آغشته نموده استعمال کنند.
  20. زیادی در خوردن عرق نارنج بی‌خوابی ایجاد می کند.
  21. عرق بهار نارنج زود فاسد می‌شود بهتر است دور از نور نگهداری شود.
  22. بودن بهارنارنج در کمد لباس مانع بید زدن لباسها می‌شود.
  23. برای اوریون آب نارنج و سرکه با غوره را به طور مساوی مخلوط نموده و بر روی برآمدگی بمالید. بهتر است خوراک بیمار شیربرنج باشد و از غذاهای سرخ کردنی پرهیز شود.
  24. آب بهار نارنج باعث بسته شدن منافذ پوست می‌گردد.
  25. آب نارنج تب را پایین می‌آورد.
  26. برای سردردهایی که علامت مشخصی ندارند می‌توان از آب نارنج استفاده کرد.
  27. برای سرگیجه‌ها از شربت بهار نارنج استفاده شود.
  28. رای رفع ترشی معده غذای خود را همراه نارنج بخورید.
  29. کسانی که دچار بیماری وبا شده‌اند سعی کنند برگ و پوست نارنج را استشمام (بو) کنند.
  30. آب نارنج همراه شکر کم کننده کلسترول خون است.
  31. غلیظ بودن خون توسط آب بهار نارنج همراه شکر درمان می‌گردد.
  32. صورت‌هایی که جوش دارند آب نارنج با کمی عرق آویشن مخلوط نموده صورت را بشویند.
    و یا اینکه گل ختمی را در آب جوش ریخته و سپس صاف نموده با آب نارنج مخلوط نموده صورت را بشویند.
  33. برای درمان قلنج از دم کرده بهار نارنج ۱۰ گرم در ۲۵۰ سی‌سی آب دم کرده با عسل شیرین کنند روزی سه فنجان بخورند.
  34. کسانی که یبوست دارند آب بهار نارنج را همراه عسل شیرین کنند و بخورند.
  35. برای جلوگیری از خونریزی بواسیر نارنج را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
  36. کسانی که می‌خواهند موی نرم داشته باشند میوه نارنج را پخته له نموده روی سر بمالند.
  37. عرق بهار نارنج برای رفع غم و افسردگی مفید است.
  38. مخلوطی از پوست نارنج و پوست سبز گردو را با آب جوشانده سپس بعد از شستشوی سر موها را ماساژ دهید.
    این محلول تقویت کننده مو می باشد.مقدار ۲ قاشق پوست گردو + ۴ قاشق پوست خرد شده نارنج.
  39. نارنج دارای ویتامین ‌B و C و D می‌باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا