خشک میوه ها

ماکادمیا

ماکادمیا

درختان این گیاه خشکباری همیشه سبز نیمه گرمسیری از رویش بذر حاصل میشود.اما معمولاً ازدیاد رویشی از چند گزینش برتر توسط پیوند انجام میشود.این گیاه در مقابل بیماری” فیتوفترا” بسیار مقاوم است.حتی خاک های رسی سنگین را نیز تحمل میکند.و قدرت خوبی برای بهره برداری داراست.و اما بذر ها در پائیز به محض اینکه رسیده شدند باید کشت شود تا قدرت زیوائی (قدرت نامیه)آن از بین نرود.بذر ها مستقیماً در خزانه یا جعبه های کاشت حاوی ماسه در زیر سایبان کشت میشوند بعد از رشد حدود ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر به کیسه های پلاستیکی منتقل میشود . ترک نخوردن بذر ها و سالم بودن آن از اهمیت خاصی برخوردار می باشد به دلیل اینکه به محض ترک خوردن مورد حمله قارچ قرار میگیرد و فاسد میشود.چنانچه از بذر برای تولید نهال استفاده شود از دانهال(بذر) هایی که در ته ظرف آب میروند استفاده شود. ضمناً بذر ها قدرت نامیه خود را تا ۱۲ماه در دمای ۴درجه سانتی گراد حفظ نموده بعد از آن به مرور زمان قدرت رویش و نامیه خود را از دست خواهند داد.خراش دهی بذر ها یا خیساندن آن در آب نیم گرم در زمان کشت قدرت رویش را تسریع میکند. از هم گروه های گزینش شده توسط پیوند جانبی برای اصلاح نژاد می‌توان استفاده نمود. عمدتاً پیوند جانبی موفقیت آمیز بوده و می باشد.ماکادمیا را می‌توان با ریشه دار کردن قلمه های رسیده ی چوبی نیمه خشبی که در سال جاری رشد کرده اند ازدیاد نمود. معمولاً شاخه های انتهایی درخت به طول ۷٫۵تا۱۰سانتی متر برای ریشه دار شدن مناسب اند. تیمار توسط هورمون های رشد ریشه مثل اسید ایندولبوتوریک یا روتون به غلظت ۸تا۱۰در میلیون(پی پی ام)مفید است. قلمه ها در شاسی های سر بسته تکثیر به صورت مه افشان با داشتن پادما حدود ۲۴ درجه قابل ریشه دار شدن است. با توجه به اینکه وارید های گوناگون ماکادمیا هم از نظر میوه دهی و تکثیر با همدیگر از نظر تجاری فرق های زیادی دارند ولی چون این گیاه نیمه گرمسیری است در استان گیلان با آب و هوای مرطوب و نور کم با تعدیل پی اچ خاک و تغذیه مناسب برگی در فصل رشد با نظر کارشناسان وارد به این مهم می‌توان هم از نظر تکثیر و هم تولید میوه به راندمان خوبی دست یافت. به طور کلی می‌توان نتیجه گرفت که این گیاه خشکباری همیشه سبز نیمه گرمسیری در تمامی فصول سال باید از برگ های شاداب و سالم برخوردار باشد تا نتیجه خوبی بدست آید. با توجه به اینکه اخیراً در شمال کشور به کشت آن پرداخته شده است و گرانترین خشکبار جهان است و نیز نزد مردمان آمریکا محبوبیت بالایی دارد،دارای پتانسیل خوبی در اقتصاد محلی و مملکت

خواص ماکادمیا

ماکادمیا میوه‌ای همسان فندق و مغزی ترین خشکبار جهان است. مغز ماکادمیا بسیار انرژی زا بوده و حاوی چربی‌های مفید است. ماکادمیا دارای ۷۶٪ روغن طبیعی، ۹٪ پروتئین، ۹٪ کربوهیدرات و ۲٪ فیبر است. همچنین حاوی ویتامین‌های نیاسین، B۱ و B۲ و نیز عناصر ضروری همچون کلسیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، سلنیوم و آهن است. روغن ماکادمیا سرشار از اسیدهای چرب غیر اشباع است که خطر حملات قلبی را کاهش می‌دهد.

دانستنیهای علمی

ماکادمیا درختی از خانواده Proteaceae بوده و بومی کوئینزلند و شمال والاس در استرالیا می باشد. ماکادمیا توسط مکزیکو و ایالت میشیگان معرفی شد.فراورده ای مهم برای صادرات در فروشگاه های مکزیکی می باشد.
هاوایی بزرگترین صادر کننده ماکادمیا است. ماکادمیا میوه‌ای همسان فندق و مغزی ترین خشکبار جهان است.
این میوه اولین میوه ای است که بومی استرالیا بوده و اولین درخت ماکادمیا در سال ۱۸۸۰ توسط چارلز استاف کاشته شد

خصوصیات ظاهری

برگ های درخت ماکادمیا بافتی سنگین و متراکم دارد. ارتفاع درخت تا ۱۸ متر می تواند رشد داشته باشد. حاشیه برگها دندانه دار هستند و طولی بین ۷ تا ۲۵ سانتی متر دارند. برگ ها بلند بوده و گلها صورتی روشن تا بنفش و دوجنسی می باشند.میوه ها در طی رسیدن چوبی شده و کروی شکل با ۲ تا ۳ سانتی متر قطر هستند. بذور میوه ها نیز خوراکی هستند. این درخت سایز متوسطی داشته و غالباً شاخه های آن نزدیک سطح زمین است.
شاخه های جوان رنگی بین صورتی تا بنفش دارند. دیگر شاخه های تنه درخت قهوه ای مایل به سبز می باشند. پوست آنها نرم و کمی چین خورده هستند. درخت ماکادمیا همیشه سبز است و رشد کندی دارد.

شرایط محیط رشد

ماکادمیا در جنگل های بارانی نیمه گرمسیری رشد دارد. خاک مورد نیاز آن خاکی با بافت سبک تا لومی می باشد. خاک های با زهکشی مناسب را ترجیح می دهند. می تواند در خاک های اسیدی ، خنثی و قلیایی را رشد داشته باشد.در سایه رشد خوبی ناشته و باید از آفتاب زیاد بهره ببرد. از لحاظ آبیاری باید در نظر داشت که خاکهای مرطوب برای رشد بهینه آن توصیه می شود. به تابستان طولانی نیاز دارد.در مراحل اولیه رشد باید آب زیاد داشته باشد. به بارندگی حداقل ۱۲۵۰ میلی متر در سال احتیاج دارد.

خواص درمانی و کاربردها

ماکادمیا همچون زیتون ، حاوی میزان زیادی اسیدهای چرب غیر اشباع مفید بوده و حدود ۸۶ درصد می باشد. مغز ماکادمیا بسیار انرژی زا بوده و دارای روغن طبیعی، پروتئین، کربوهیدرات و فیبر است.همچنین حاوی ویتامین‌های نیاسین، B1 و B2 نیز عناصر ضروری همچون کلسیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، سلنیوم و آهن است. روغن ماکادمیا سرشار از اسیدهای چرب غیر اشباع است که خطر حملات قلبی را کاهش می‌دهد. این اسیدهای چرب می توانند سطح کلسترول خون را پایین بیاورند.بذر های آن برای آجیل استفاده شده و بصورت پخته نیز در غذاها کاربرد دارد. طعم و مواد مغذی دلپذیری دارد.

نحوه تکثیر گیاه

بذرهای میوه های رسیده در گلخانه های گرم به خوبی جوانه می زنند. دمای جوانه زنی آن ۲۵ درجه سانتی گراد است.کشت بذور در بهار نیز می تواند انجام شود. هنگامی که به اندازه ی مناسب رسیدند ، از بستر اولیه جدا کرده و به مکان اصلی انتقال می دهیم. اگرآن را از ابتدا در بیرون کشت کنیم باید اطراف آن را گیاهانی می کاریم که آن را از سرما و باد حفظ کند.

مصارف ماکادمیا

مغز ماکادمیا ضمن کاربرد در آجیل، شیرینی و …. برای تولید روغن نیز مصرف می شود. روغن ماکادمیا از دیگر روغن های گیاهی مانند روغن زیتون، برتر بوده، دارای درصد بالاتری اسید چرب غیر اشباع می باشد و نقطه دود آن بالا و برابر ۲۱۰ درجه سانتیگراد است. تمام بخش های میوه ماکادمیا مورد استفاده قرار می گیرد. از ترکیب پوسته خارجی با مواد ارگانیک مالچی عالی برای اطراف درختان ساخته می شود. پوسته سخت در هنگام سوختن دما را بالا نگه می دارد و اغلب به عنوان سوخت برای کوره های آتش در صنایع محلی به کار برده می شود. از آسیاب کردن پوسته سفت آن گردی حاصل می شود که سمباده خوبی در صنعت است و در مقایسه با شن، برای نفوذ پذیر کردن خاک مناسب تر است. همچنین ماکادمیا در صنایع آرایشی بهداشتی به عنوان ماده اولیه در ماساژور های پوست به کار می رود.

مسایل اقتصادی ماکادمیا

از نظر اقتصادی نه تنها ماکادمیا گران ترین و مرغوب ترین خشکبار جهان است، بلکه هزینه های نگه داری آن بسیار اندک است. قیمت خشکبار ماکادمیا در جهان در سالهای اخیر به طور معنی داری افزایش پیدا کرده است. به طوری که در حال حاضر قیمت آن در استرالیا به ۳.۷ دلار استرالیا در هر کیلو گرم به صورت فله افزایش پیدا کرده است. لازم به ذکر است که این قیمت ها برای ماکادمیای با پوسته می باشد و مغز ماکادمیا به صورت خالص ۴۰% تا۸۰% گرانتر است.

جایگاه ماکادمیا در بازار جهانی خشکبار

مصرف خشکبار از گذشته های دور به صورت آجیل بسیار متداول و مرسوم بوده است. در دهه های اخیر خشکبار به عنوان مواد غذایی پر خاصیت از رونق خاصی در بازارهای جهانی برخوردار شده است. میزان تولید ماکادمیا در جهان حدود ۱۰۰ هزار تن است که کمتر از ۰.۵% از تجارت جهانی خشکبار را شامل می شود. استرالیا یکی از مهمترین صادر کنندگان ماکادمیا است به طوری که ارزش محصول ماکادمیای داخلی و وارداتی استرالیا برابر ۱۰۰ میلیون دلار است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا