میوهٔ بـِه یا بهی (نام علمی: Cydonia oblonga) دارای گوشت خشک و کرکی است که طعمی ترش و تقریباً گس دارد.با این حال وقتی به پخته میشود بو و طعمی بسیار خوش دارد. برای کمپوت مناسب است و بصورت مربا و مارمالاد نیز کاربردی عالی دارد.اگر به دنبال به هستید باید به بازار کشاورزان یا مغازههای مخصوص سبزی مراجعه کنید. به در داخل آمریکا بیشتر از کالیفرنیا میآید اما این میوه بصورت جهانی در ایران (۰٫۷۵ تولید دنیا)، فرانسه، یونان، آرژانتین، نیوزیلند نیز پرورش مییابد.
درخت به درختی است از تیره گل سرخیان، جزو دسته سیبها که پشت برگهایش کرک دار است .آنرا در سراب و میانه، هیوا، در رامیان و کتول، شغال، در لاهیجان و دلیجان و رودسر، توچ و در رامسر و شهسوار، سنگه مینامند. درخت به، در خاکهای خشک و خیلی آهکی خوب نمیروید و نیازمند به خاک ژرف است .به سرشار از ویتامینهای آ و ب، و املاح آهکی و تانن است. به دارای پروتید، گلوسید، لیپید و آب است و صد گرم آن تولید ۱۱۲ کالری انرژی میکند. این میوه مقوی معده و متوقف کننده اسهالهای ساده و خونی است.در ورم حاد در رودهها، خونریزیهای قاعدگی و بواسیری، اثر بسیار موثری دارد. به ضمن تقویت اعمال دستگاه گوارش، مخاط و سرفه کاملاً مؤثر است. دم کرده برگهای به برای تسکین سرفه شهرت فراوان دارد
بههای عطری کوچکتر دارای پرزهایی روی پوستشان هستند که پس از شستن میوه به راحتی از بین میروند. مانند سیب و گلابی به را نیز میتوان پوست کند و هسته آن را خارج نمود. با این حال بهتر است به را از درازا به دو نیم تقسیم کنیم بعد با قاشق هستهها را خارج نمائیم چون محل هستهها در به عمیق تر و گردتر از جای هستهها در سیب یا گلابی میباشد. طبخ به موجب بهتر شدن طعم آن میشود.آنها را در شربت با ادویههایی نظیر هل و دارچین یا با پوست لیمو و پرتقال بپزید.برای بهتر کردن کمپوتها آلو یا زردآلو خشک به آن اضافه کنید یا همانند سیبها آنها را نیز بپزید اگرچه پای به طعمی اکتسابی دارد. در برخی نقاط جهان دانههای به را خشک میکنند و به همراه مقدار کمی آب میپزند که بهعنوان داروی سرفه کاربرد دارد
تا آنجا که می توانید درشت ترین این میوه را انتخاب کنید چون اقتصادی تر و برای استفاده بهتر می باشد. به ممکن است سبز کم رنگ مثل سیب Granny Smith یا مانند یک سیب طلائی زرد باشد.معمولاً به اول فصل سبزتر و به آخر فصل طلائی تر می باشد اما هر دوی آنها آماده طبخ هستند. اگر آن را خارج از یخچال نگهداری کنید بعد از یک هفته شروع به خراب شدن می کند. پیشنهاد می شود به همانند سیب را در یخچال نگهداری کنید اما برای جلوگیری از فساد آنها را داخل چیزی بپیچانید. این میوه درون یخچال تقریباً به اندازه سیب دوام پیدا می کند
به های عطری کوچک تر دارای پرزهایی روی پوستشان هستند که پس از شستن میوه به راحتی از بین می روند. مانند سیب و گلابی به را نیز می توان پوست کند و هسته آن را خارج نمود. با این حال بهتر است به را از درازا به دو نیم تقسیم کنیم بعد با قاشق هسته ها را خارج نمائیم چون محل هسته ها در به عمیق تر و گردتر از جای هسته ها در سیب یا گلابی می باشد. طبخ به موجب بهتر شدن طعم آن می شود.آنها را در شربت با ادویه هایی نظیر هل و دارچین یا با پوست لیمو و پرتقال بپزید.برای بهتر کردن کمپوتها آلو یا زردآلو خشک به آن اضافه کنید یا همانند سیبها آنها را نیز بپزید اگرچه پای به طعمی اکتسابی دارد.
گونههای زیادی به وجود دارد که فقط دوتای آنها قابل توجهاست.
شکلی بیضی با انتهای مخروطی دارد. پوست آن نرم، زرد و دارای گوشت سفید است.
تاحدی شبیه گلابی برآمدهاست.
پوست آن بعد از رسیدن زرد میشود و گوشت آن زرد رنگ و با طعم خفیفی از آناناس است.
مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم (۳٫۵ اونس) | |
---|---|
انرژی | ۲۳۸ کیلوژول (۵۷ کیلوکالری) |
کربوهیدراتها | ۱۵٫۳ g |
فیبر | ۱٫۹ g |
چربی | ۰٫۱ g |
پروتئین | ۰٫۴ g |
تیامین (ویتامین ب۱) | ۰٫۰۲ میلیگرم (۲٪) |
ریبوفلاوین (ویتامین ب۲) | ۰٫۰۳ میلیگرم (۲٪) |
نیاسین (ویتامین ب۳) | ۰٫۲ میلیگرم (۱٪) |
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵) | ۰٫۰۸۱ میلیگرم (۲٪) |
ویتامین ب۶ | ۰٫۰۴ میلیگرم (۳٪) |
اسید فولیک (ویتامین ب۹) | ۳ میکروگرم (۱٪) |
ویتامین C | ۱۵ میلیگرم (۲۵٪) |
کلسیم | ۱۱ میلیگرم (۱٪) |
آهن | ۰٫۷ میلیگرم (۶٪) |
منیزیم | ۸ میلیگرم (۲٪) |
فسفر | ۱۷ میلیگرم (۲٪) |
پتاسیم | ۱۹۷ میلیگرم (۴٪) |
سدیم | ۴ میلیگرم (۰٪) |
روی | ۰٫۰۴ میلیگرم (۰٪) |
طبقهبندی علمی | |
---|---|
فرمانرو: | گیاهان |
(طبقهبندینشده): | گیاهان گلدار |
(طبقهبندینشده): | دولپهایهای نو |
(طبقهبندینشده): | رزیدها |
راسته: | گلسرخسانان |
تیره: | گلسرخیان |
زیرتیره: | آمیگدالوئیده |
تبار: | Maleae |
زیرتبار: | Malinae |
سرده: | Cydonia |
گونه: | C. oblonga |
به را خیلی ها به عنوان میوه نمی شناسند و طعم آن را برای خوردن به صورت خام دوست ندارند، ولی در بسیاری از غذاهااستفاده می شود و به هیچ عنوان نمی توان از خواص فراوان آن چشم پوشی کرد، در این بخش از سایت آکاایران قصد داریم تا شما را با فواید و خواص میوه به آشنا کنیم، با ما همراه باشید.
بیشتر از ۴۰۰۰ سال است که درخت به، در آسیا و مدیترانه می روید. درخت به، برای رویش به دمای کمتر از ۷ درجه سانتیگراد احتیاج دارد. در احادیث آمده است که پنج میوه از بهشت آمده است: انار ، سیب ، به ، انگور و رطب.
سرزمین میوه به، بین دریای خزر و دریای سیاه است، جایی که رشته کوه های کاکاسس (Caucasus) ، شمال ترکیه را بهایران پیوند می دهد.
بیشتر از ۴۰۰۰ سال است که درخت به، در آسیا و مدیترانه می روید. درخت به، برای رویش به دمای کمتر از ۷ درجه سانتیگراد احتیاج دارد. در بهار گل های درخت به درمی آیند که رنگ صورتی یا سفید هستند. به، جزو خانواده گلابی وسیب می باشد. ظاهر میوه به، شبیه سیب زرد یا گلابی است.
مزه و طعم میوه به، شبیه سیب است. میوه به کمی خشک، سفت، ترش و شیرین می باشد. مارمالاد، مربا و ژله به بسیار فراوان است.
میوه به همانند سیب، در حین پختن پکتین تولید می کند. پکتین باعث سفت شدن به می شود.
زمانی که چینی ها دارچین و ریواس را و هندی ها نارگیل را برای تجارت می بردند، ایرانی ها (به خصوص اصفهانی ها) به،سیب و زعفران را به کشورهای دیگر می بردند.
در کشورهای خاورمیانه میوه به، یک غذای معمول بود که هم به صورت خام و هم به صورت پخته خورده می شد. اگر میوه به نرسیده باشد، آن را در دمای اتاق قرار می دهند تا تمام میوه به رنگ زرد درآید و بو دار شود. حال اگر می خواهید میوه به رسیده را چند روز نگه دارید، آن را در یخچال قرار دهید، ولی به را کنار سیب یا گلابینگذارید، زیرا ممکن است بوی خوش آن بر روی میوه های دیگر اثر بگذارد.
میوه به را به صورت آبپز و بخارپز تهیه کرده و به عنوان غذا یا دسر مصرف می کنند.
* در زمان قدیم، زنان دانه به را می کوبیدند و در مقداری آب خیس می کردند و از لعاب به دست آمده ی آن، برای لولهکردن مو و صاف نگه داشتن آن استفاده مینمودند.
* در یونان، افراد به عنوان تشریفات ازدواج از میوه به استفاده می کردند. آنها میوه به را به طرف ارابه عروس و دامادپرت می کردند. آنها بر این عقیده بودند که میوه به نشانه ای از باروری است و آن را به الهه عشق خود تقدیم می کردند.
* در روم یکی از طبیعی دان ها، میوه به را با نام های سیب طلایی، سیب گنجشکی و همینطور سیب مست خوانده بود.
* یک نظریه در مورد به این بود که اگر زنان باردار میوه به را زیاد بخورند، بچه آنها نابغه خواهد شد.
* به علت آنکه میوه به دارای خاصیت اسیدی است، در کشورهایی مثل آلمان و آفریقای جنوبی که غذاهای چرب بیشتر می خورند، شناخته شده است.
* اروپایی ها بر این باورند که میوه به، به هضم گوشت کمک می کند، به همین دلیل با گوشت های چرب، به سرو می شود.
میوه به دارای مقدار زیادی فیبر غذایی، پتاسیم ، قند و ویتامین C می باشد. این میوه فاقد چربی است.به طور کلی، یک عدد میوه به با وزن ۹۲ گرم، دارای ۵۲ کیلوکالری، ۰/۳۷ گرم پروتئین، ۰/۰۹ گرم چربی ، ۱۴/۰۸ گرم کربوهیدرات ، ۱/۷ گرم فیبر و ۰ میلی گرم کلسترول می باشد. بیشترین املاح موجود در به، پتاسیم و فسفر و کمترین آنها روی است. بیشترین ویتامین ها در به، ویتامین C و بعد از آن ویتامین A می باشد.
اثرات مثبت بر فکر و ذهن
تجدید و احیای روحیه
خوشحال بودن
از بین برنده افسردگی ناشی از انواع سردردها
تقویت کننده قلب، کبد و معده
مفید برای زخم معده
تحریک کننده اشتها
نرم کننده سینه
ادرارآور
کمک به هضم غذا
جلوگیری از التهاب پلک و استراحت چشمان خسته ؛ به این طریق که چند قاچ به تازه را روی محل درد قرار دهید.
از بین برنده بوی بد دهان
خوشبوکردن اتاق
مفید برای کاهش وزن، به دلیل دارا بودن مقدار زیادی فیبر. اگر شما قصد افزایش وزن دارید، میوه به را مصرف نکنید.
ضد سرطان به علت آنکه این میوه دارای آنتی اکسیدان می باشد.
کمک به پایین آوردن کلسترول خون
کمک به پایین آوردن فشار خون، به خاطر دارا بودن پتاسیم
کاهش خطرات بیماری های قلبی، به خاطر دارا بودن ویتامین C
تحقیقات نشان داده است که میوه به ممکن است خاصیت ضد ویروسی نیز داشته باشند.
خواص آب به
جلوی خون ریزی را می گیرد.
جلوی تهوع و استفراغ غیر ارادی را می گیرد.
سردرد را برطرف می کند.
از بین برنده تشنگی می باشد.
خواص هسته میوه به (به دانه)
برای درمان ذات الریه، گلودرد، صدای گرفته و خشن مفید است.
ضد تب
مفید برای اسهال
لعاب به دانه برای ترمیم زخم ها و سوختگی پوست در اثر آتش بسیار مفید است.
جویدن به دانه برای رفع کندی دندان ها و برای تقویت نیروی جنسی در گرم مزاج ها مفید است.
روغن به را چگونه می توان به دست آورد و چه خواصی دارد؟
به را کاملا بپزید و آب آن را بگیرید و آن را با روغن زیتون بجوشانید، آن قدر که آب آن تبخیر شود و فقط روغن بماند. بهاین ترتیب روغن به بدست می آید.
روغن به، برای جلوگیری از عرق کردن، سرگیجه، وزوز گوش و تقویت معده و کبد و قلب بسیار مفید است.
خاصیت مربای به
مربای به با عسل برای سلامتی بسیار مفید است و برای تقویت سینه استفاده می گردد.خدا را شکر که همه نعمت در اختیار ما گذاشته است. این ما هستیم که قدر این نعمات را باید بدانیم.
طرز تهیه مربای به:
به را تکه تکه کرده و برشهای نازکی به آن بدهید و در آب و شکر بریزید و روی حرارت بگذارید
وقتی به جوش آمد حرارت را کم کنید تا آرام آرام پخته شود .
درب ظرف را از همان اول بگذارید این امر موجب تغییر رنگ به میشود و تقریباً قرمز رنگ میشود وقتی کاملاً خوشرنگ شد و غلظت شهد مناسب شد به آن گلاب و عرق هل یا عرق دارجین و یا مخلوطی از هر سه را اضافه کنیدو حرارت را خاموش کنید. مربای به اگر خوب تهیه شود بسیار خوشرنگ و زیبا می شودکه در ضمن خیلی خوشمزه هم هست در غیر این صورت قهوه ای رنگ و حالت له شده به خود میگیرد.
سیب طلایی
میوه به معروف است به سیب طلایی و برای درمان بسیاری از بیماری ها از قبیل افسردگی ، زخم معه و بیماره های قلبی از گذشته تا کنون مورد استفاده بوده است.
خواص هسته میوه به (به دانه)
۱.برای درمان ذات الریه، گلودرد، صدای گرفته و خشن مفید است.
۲.ضد تب
۳ .مفید برای اسهال
۴ .لعاب به دانه برای ترمیم زخم ها و سوختگی پوست در اثر آتش بسیار مفید است.
۵ .جویدن به دانه برای رفع کندی دندان ها و برای تقویت نیروی جنسی در گرم مزاج ها مفید است.
روغن به را چگونه می توان به دست آورد و چه خواصی دارد؟
به را کاملا بپزید و آب آن را بگیرید و آن را با روغن زیتون بجوشانید، آن قدر که آب آن تبخیر شود و فقط روغن بماند. به این ترتیب روغن به بدست می آید.
روغن به، برای جلوگیری از عرق کردن، سرگیجه، وزوز گوش و تقویت معده و کبد و قلب بسیار مفید است.