مرکبات

نارنج سه برگ TRIFOLIATE ORANGE

دانستنیهای علمی

  • نارنج سه برگ یا پونسیروس از خانواده روتاسه بوده و به مرکبات تعلق دارد.
  • این گونه گیاهی اغلب بعنوان پایه برای دیگر مرکبات استفاده می گردد.
  • نارنج سه برگ به شمال چین و کره تعلق داشته و به نارنج تلخ چینی نیز شناخته می شود.
  • درختان پیوندی روی پونسیروس تحت تاٌثیر بیماری های تریستزا قرار نمی گیرد.
  • این پایه به نماتد مرکبات مقاوم بوده و به میزان زیادی نسبت به پوسیدگی طوقه و سایر مشکلات مربوط به زهکش ضعیف خاک مقاوم هستند.

خصوصیات ظاهری

  • نارنج سه برگ با خارهای بزرگ ۳ تا ۵ سانتی متری روی شاخه های خود قابل شناسایی می باشد.
    این درخت برگ ریز بوده و با فصل خزان برگ های خود را از دست می دهد.
  • ارتفاع این درخت حداکثر ۵ متر و با برگ های سه برگچه ای و که گل های آن زودتر از سایر مرکبات و در اواخر اسفند شکوفا می شوند.
  • میوه ها کروی، کوچک و دارای سطحی پوشیده از موهای بسیار ریز و ظریف بوده و فاقد بخش خوراکی و آبدار هستند.
  • میوه ها در اواخر شهریور و پس از رسیده شدن از درخت ریزش می کنند و آماده برداشت و بذرگیری می شوند.
  • میوه ها مزه بسار گسی داشته و دارای تعداد زیادی بذر هستند.
  • ارقام پیوندی روی پونسیروس دارای میوه های زودرس، پرآب با پوستی صاف و نازک بوده و کیفیت خوراکی میوه نیز از نظر املاح جامد محلول و اسیدیته کل تقریباً مشابه پایه نارنج است.

شرایط محیط رشد

  • از آنجایی که این پایه کمی دیر به خواب می رود، بروز سرمای زودرس می تواند برای درختان پیوندی روی پونسیروس خطرناک باشد.
  • این پایه نسبت به خاکهای شور و آهکی تحملی ندارد. پونسیروس بهتر از سایر پایه ها به اراضی سنگین و با زهکش ضعیف سازگار شده است.
  • برگ های ارقام پیوندی روی این پایه در pH بالای خاک حالت کلروز را نشان داده و رشد و عملکرد درخت دچار کاهش می شود.
  • مرکبات پیوندی روی پونسیروس در خاک های غیر حاصلخیز و شنی رشد ضعیفی داشته و به خشکی نیز حساس خواهند بود اما اگر این خاک ها از حاصلخیزی خوبی برخوردار باشند رشد درخت بهبود می یابد.
  • پونسیروس به دلیل طبیعیت خزان کنندگی می تواند در هنگام استراحت تا ۲۰-درجه سانتیگراد را تحمل نموده و این مقاومت را تا حدودی به رقم پیوندک نیز انتقال دهد.

خواص درمانی و کاربردها

  • پونسیروس عمده ترین پایه مورد استفاده برای نارنگی انشو شناخته شده است.
  • نارنج سه برگ در طب سنتی شرقی برای رفع التهابات آلرژیک استفاده می شده است.
  • این میوه بعلت تلخی مصرف تازه خوری چندانی ندارد اما در تهیه مارمالادها می توان آن را بکار گرفت.
  • در نوشیدنی های رفع خستگی نیز موثر است. بافت گوشت میوه در طعم دهندگی غذاها نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
  • میوه در ویتامین c غنی می باشد.

نحوه تکثیر گیاه

  • بذور نارنج سه برگ در صورت رسیدن در شاسی سرد جوانه می زند.
  • تیمار سرمادهی بذر به مدت ۴ هفته انجام شود و در این صورت در بهار در گلخانه جوانه می زند.
  • هر گیاهچه را در گلدان جداگانه نهاده و در زمستان به داخل گلخانه آورده شود.
  • گیاهان به اندازه مناسب که رسیدند می توان گونه های مورد نظر و با کیفیت را روی آنها پیوند زد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا