کشاورزی در خانه

پرورش قارچ در منزل

فصل کاشت

بهترين موقع براي پرورش قارچ در خانه بين ماههاي مهر تا آذر است ولي چنانچه امکانات تهويه هوا و متعادل نمودن درجه حرارت محيط محل پرورش وجود داشته باشد مي توان قارچ را در ماههاي ديگر سال تعميم داد. بطور کلي طرز پرورش قارچ مخصوص به خود آنست و مي توان آنرا در محيط تاريک پرورش داد و بجز نور مستقيم آفتاب، هر مقدار نور را تحمل مي کند. در هر صورت در محل پرورش قارچ علاوه بر آنکه، بايستي تهويه هوا به خوبي انجام گيرد، درجه هواي محيط پرورش نيز بايد بين ۱۵ – ۱۰ درجه نگهداري شود. علاوه بر اين محل پرورش بايستي کاملا تميز، قابل شستشو و فاقد درز يا محلي براي پرورش باکتريها، حشرات و قارچهاي مضر باشد حال اولین قدم برای آغاز کار پرورش قارچ در منزل اندازه گیری محل تولید قارچ در منزل و تهیه نقشه ای برای احداث قفسه هاست . اهمیت این مرحله در منزل کمتر از سالن نیست . حداقل فاصله بین ٢ قفسه باید ۶۵ سانتی متر باشد . بهتر است در این بخش کوتاهی نکنیم . صرفه جویی در راهرو و افزودن به قفسه ها شاید در ظاهر ما را گمراه کند و بخواهیم از فضا بیشترین استفاده را کنیم ولی این استفاده در آینده ما را پشیمان خواهد کرد بنابراین تا حد امکان راهرو را عریض در نظر میگیریم . در جلسات بعد کاملن در این مورد توضیح خواهم داد که چرا ما به راهرویی با این اندازه نیازمندیم ولی فعلا مهمترین کار اندازه گیری محیط است و تعیین نقشه ای برای قفسه ها . بهترین نوع چیدمان قفسه ها برای تولید قارچ در منزل با عرض ٨٠ سانتی متر هستند . البته محدودیتی وجود ندارد ولی به این دلیل که در منازل یک راهرو در نظر گرفته میشود باید عرض قفسه ها به حدی باشد که وقتی قفسه ها به دیوار چسبیده میشوند بتوان از راهروی وسط امور مربوط را انجام دهیم که در صورت استفاده از قفسه با عرض بیشتر با مشکل ذکر شده روبرو میشویم پس از اینکه نقشه را تهیه کردیم اکنون نوبت به تقسیم بندی سالن میرسد . توجه کنید پس از تهیه نقشه به هیج عنوان نسبت به نصب قفسه ها اقدام نکنید . قفسه ها دست و پا گیر میشوند یش از نصب قفسه راه اندازی کولر عایق بندی نصب رطوبت ساز مهمتر اند .اگر برای تنها یک دوره اقدام به کاشت قارچ در منزل میکنید بهتر است تا میتوانید به فصل سرد نزدیکتر باشید تا از کولر و وسایل خنک کننده بی نیاز شوید در غیر اینصورت از کولر دستی استفاده کنید . دستگاه رطوبت ساز یا مه پاش را در هر قسمتی از اتاق میتوانید استفاده کنید حالا نوبت به عایقکاری های مورد نیاز میرسد که باید هیچگونه درزی در اتاق وجود نداشته باشد . اگر در داخل اتاق کمد یا دریچه هایی وجود دارند آنها را درزگیری کنید تا رطوبت به آنها نفوذ نکند برای پرورش قارچ در منزل و قارچ خانگی یک انباری یا یکی از اتاقهای بدون استفاده منزل را در نظر میگیریم . حال اولین قدم برای آغاز کار پرورش قارچ در منزل اندازه گیری محل تولید قارچ در منزل و تهیه نقشه ای برای احداث قفسه هاست . اهمیت این مرحله در منزل کمتر از سالن نیست .حداقل فاصله بین ٢ قفسه باید ۶۵ سانتی متر باشد . بهتر است در این بخش کوتاهی نکنیم . صرفه جویی در راهرو و افزودن به قفسه ها شاید در ظاهر ما را گمراه کند و بخواهیم از فضا بیشترین استفاده را کنیم ولی این استفاده در آینده ما را پشیمان خواهد کرد بنابراین تا حد امکان راهرو را عریض در نظر میگیریم . در جلسات بعد کاملن در این مورد توضیح خواهم داد که چرا ما به راهرویی با این اندازه نیازمندیم ولی فعلا مهمترین کار اندازه گیری محیط است و تعیین نقشه ای برای قفسه ها . بهترین نوع چیدمان قفسه ها برای تولید قارچ در منزل با عرض ٨٠ سانتی متر هستند . البته محدودیتی وجود ندارد ولی به این دلیل که در منازل یک راهرو در نظر گرفته میشود باید عرض قفسه ها به حدی باشد که وقتی قفسه ها به دیوار چسبیده میشوند بتوان از راهروی وسط امور مربوط را انجام دهیم که در صورت استفاده از قفسه با عرض بیشتر با مشکل ذکر شده روبرو میشویم پس از اینکه نقشه را تهیه کردیم اکنون نوبت به تقسیم بندی سالن میرسد . توجه کنید پس از تهیه نقشه به هیج عنوان نسبت به نصب قفسه ها اقدام نکنید . قفسه ها دست و پا گیر میشوند پیش از نصب قفسه راه اندازی کولر عایق بندی نصب رطوبت ساز مهمتر اند . اگر برای تنها یک دوره اقدام به کاشت قارچ در منزل میکنید بهتر است تا میتوانید به فصل سرد نزدیکتر باشید تا از کولر و وسایل خنک کننده بی نیاز شوید در غیر اینصورت از کولر دستی استفاده کنید . دستگاه رطوبت ساز یا مه پاش را در هر قسمتی از اتاق میتوانید استفاده کنید حالا نوبت به عایقکاری های مورد نیاز میرسد که باید هیچگونه درزی در اتاق وجود نداشته باشد . اگر در داخل اتاق کمد یا دریچه هایی وجود دارند آنها را درزگیری کنید تا رطوبت به آنها نفوذ نکند امروزه پرورش قارچ خوراکی اهمیت بسزایی در کشور ما پیدا کرده است، با بالا رفتن هرروزه قیمت انواع محصولات پروتئینی خانواده گوشتی در کشور و کشف هرروزه مضرات این نوع از مواد باعث باز شدن فضا برای ورود محصولات پروتئینی سالم‌تر و با ارزش غذایی بالاتر، همانند قارچ به فرهنگ مصرف عموم گردیده است و جا افتادن هرروزه فرهنگ مصرف باعث ایجاد توجیه اقتصادی ایده آل در تولید قارچ شده است.
۱ – شروع کار با کیک های BRF
۲ – اضافه کردن لایه پوششی
۳ – پنج گام برای آماده کردن بذر
۴ – اماده کردن گندم سیاه یا علف چاودار
۵ – انتقال بین بذری
۶ – پاستوریزه کردن کاه ها – بخش اول
۷ – پاستوریزه کردن کاه ها – بخش اول
۸ – پرورش قارچ با کود اسب
۱ – تولید مثل بافت قارچ
۲ – تلقیح در محیط ضدعفونی
۳ – تلقیح کیسه های سطح بستر
۴ – اماده کردن سطح بستر بر اساس خاک اره و چوب ریزه
۵ – پرینت تخم قارچ واماده کردن سرنگ
۶ – اماده کردن اگار
۷ – ایزوله کردن نژاد روی اگار
۸ – آماده و استفاده از

آموزش مراحل کاشت قارچ صدفي خوراكي

۱- خرد کردن مواد اولیه :کاه وکلش غلات را باید کاملا خرد کردتا اینکه ساقه های آنها به حدود ۵-۷ سانتیمتر برسد.
۲- خیساندن : کاه وکلش خرد شده را بایددر حوضچه ی آب بمدت ۱-۵ساعت خیساند.بطوری که با آب اشباع شوند.در صورت زیاد بودن کاه وکلش میتوان روی شطح صافی قرارداد وبا آب پاش دستی یا فواره ای اقدام به خیساندن آنها کرد.
۳-پاستوریزه کردن : بعداز خیساندن کاه وکلش را باید با بخار آب داغ پاستوریزه کرد.برای پاستوریزه کردن به این ترتیب که داخل بشکه ای که پایین آن شیر نصب است.مقداری آب میریزیم.وبعد سه پایه ای داخل بشکه قرارداده وصافی را روی سه پایه قرار می دهیم.کاه و کلش شسته شدن را روی صافی ریخته ودرب بشکه را میبندیم.زمانی که آب به جوش آمد باید یک ساعت بگذرد تا کاه کاملا پاستوریزه شود.وبعد کاه را خارج کرده ودرسینی میریزیم .دراین حال وزن کاه سه برابر میشود.برای ضد عفونی کردن اتاق باید:آن را کاملا تمیز کنیم .سوراخهای آن را بگیریم .با آب آهک تمام سطح آن را شستشو دهیم. بمدت ۲۴ ساعت درب وپنجرههای آن بسته باشند.وبعد از ۲۴ سهعت دربهارا باز کرده تا تهویه کامل انجام شود.
۴-مخلوط کردن بذر قارچ با مواد اولیه : زمانی که کاه رااز بشکه بیرون می آوریم به نسبت هر ۱۰۰کیلوگرم کاه خشک یک کیلو گرم سولفات کلسیم پنج کیلوگرم کربنات کلسیم ومقداری پودر یونجه (به میزان ۱۰۰گرم)با کاه مخلوط کرده وسپس بذر قارچ را به آن اضافه میکنیم.میزان بذر مورد نیاز برای هر کیلوگرم کاه ستوریزه شده ۳۰-۲۵گرم میباشد.ودر نهایت مواد مخلوط شده را درون کیسه های پلاستیکی میریزیم .سپس کیسه ها را آویزان میکنیم.برای آویزان کردن از میله های آهنی یا دار بست یا هر چیز دیگری استفاده یکنیم.همچنین میتوان قارچ را در جعبه گلدان سبد ویا تورهای پلاستیکی با سوراخهای ریز کشت کرد. وزن متوسط هر کیسه ۷۰*۴۵سانتیمتر۵-۶کیلوگرم وکیسه های ۹۰*۴۵سانتیمتر ۹-۱۱کیلوگرم باید باشد.وباید صبر کرد تا میسیلیوم (بذر قارچ)روی کاه رشد کرده وکل توده سفید رنگ شود.بذر مورد نیاز را میتوان از مؤسسه ی اصلاح بذر ونهال ویا از مؤسسات جهاد کشاورزی تهیه کرد.
۵-نگه داری کیسه ها در شرایط کنترل شده : بعداز رشد توده سفید قارچ در روزهای اول تا سوم کیسه ها باید در دمای ۲۰درجه سانتی گراد ودر شرایط تهویه ملایم ورطوبت ۸۵-۹۰درصد نگه داری شوند.کنترل رطوبت ودما را با استفاده از رطوبت سنج ودما سنج انجام دهید.دراین روزها کیسه ها به نور نیاز ندارند .وبرای خروج آب اضافی ته کیسه ها را سوراخ کنید.پس از گذشت ۳-۸روزباید حدود ۲۰-۳۰برش ضربدری در اندازه ۲سانتیمتر روی کیسه ها ایجاد کرددراین مرحله نیز دمای مناسب ۲۰درجه ورطوبت ۸۵-۹۰درصد وتهویه ملایم موردنیاز است.ضمن اینکه نیاز به نور هم نمی باشد.برای برش از چاقو تمیز یا ضد عفونی شده با الکل استفاده کنید.پس از گذشت ۸روز ۲۰برش ضربدری اضافه کنید.در این روزها ۷۰درصد سطح کمپوست (همان کاه وکلش پاستوریزه شده )به دلیل رویش قارچ سفید می شود.بعداز گذشت ۱۷-۲۱روزباید رطوبت رابه ۹۰درصد برسانید.ودما را بین ۱۸-۲۲درجه نگه داشت.در این مرحله در شبانه روز به حدود ۱۶ ساعت نور نیاز است.شکل اولیه قارچ مانند ته سنجاق است.

نکات ایمنی و قابل توجه جدی

۱-کاهش نور وعدم تهویه مناسب موجب کوچک شدن کلاهک وبلند شدن ساقه میشود.۲-کاهش دما به زیر ۱۷ درجه موجب تیره شدن کلاهک میشود.از پاشیدن آب مستقیم بر روی کلاهک اجتناب شود.۴-برای تولید کلاهک قارچ یک شوک حرارتی لارم است.(یعنی دما راباید یک مرتبه ۲-۳درجه افزایش دادبرای مدت کوتاهی وسپس کاهش داد.)

آموزش مراحل تولید قارچ خوراكي صدفی

الف-تهیه بستر کاشت :
مواد مختلفی برای کاشت قارچ مناسبند. اما بهتر است از بقایای گیاهان مانند : کاه وکلش غلات علفهای هرز چوبهای جنگلی بقایای بوته پنبه زیتون خاک اره و…که در حالت عادی از آنها استفاده نمی شود استفاده کرد.رایج ترین ماده کاه وکلش غلات (گندم وجو وذرت)میباشد.
ب-سالن مناسب کاشت :
قارچ را غالبا در محیط سر بسته کشت می دهند.مکان کشت باید از نظر نور وتهویه مناسب باشد.یک گارگاه استاندارد باید کف سقف ودیوارهای آن سیمانی باشدوبرای اینکه رطوبت آن بهتر حفظ شود باید سرتاسر دیوارهای آنرا بانایلون(پلاستیک) پوشاندالبته میتوان از برخی انباریها که تقریبا مناسب هستند نیز استفاده نمود.ودر منزل به کشت قارچ پرداخت.با حفظ نکات ایمنی وبهداشتی.برای کف اتاق باید شیب ملایم در نظر گرفته شود.وباید لوله ای در کف اتاق تعبیه کرد تا آب اضافی به چاه هدایت شود تا مانع آلودگی شود.میتوان برای تامین رطوبت در فاصله ۳۰سانتیمتری از سقف لوله یا شیلنگ های پلاستیکی آب به قطر ۱سانتیمتر دور تا دور اتاق روی دیوارها نصب کرد.روی شیلنگ یا لوله ها باید به فاصله ۳۰-۴۰سانتیمتر یک سوراخ ریز با سوزن ایجاد کرد.این کار برای بالا بردن رطوبت وپایین آوردن دما مناسب است.برای جلوگیری از بیماری توصیه میشود.جلوی درب ورودی را با آب آهک ضد عفونی کنید. خواص دارویی قارچ خوراكي صدفی قارچ خوراکی سرشار از ویتامین های A,B,Cواملاح معدنی کلسیم آهن و فسفر است.قارچ ۴۵درصد مواد نشاسته ای دارد.وچون مواد قندی پایینی دارد برای افراد دیابتی تجویز میشود.دررژیم افراد چاق بهتر است همراه سرکه و آبلیمو مصرف شود.امروزه از قارچ قرصهای مولتی ویتامین وشربتهای ضد سرفه تهیه میشود که بسیار گران هستند.خوردن قارچ سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.قارچ ضد سرطان است.وبرای کلیه وکبد بسیارمفید است.به افرادی که به بیماری کلیه- روده- ورم مفاصل- اسید اوریک در خون ونقرص هستند.مصرف قارچ توصیه میشود.قارچ به دلیل درصد پروتیین بالا با گوشت برابری میکند.کشت قارچ بسیار کم هزینه است .با توجه به مصرف رو به گسترش آن در بین عموم مردم کشت قارچ برای جوانان جویای کار پیشنهاد میشود این کار کم زحمت است ودرآمد خوبی دارد.امیدوارم مطالب ارایه شده بدردتان بخورد وشما که امکانات وفضای لازم را در اختیار دارید زودتر اقدام کنید.وبرای من نیز قارچ بفرستید. از طریق ایمیل با من درارتباط باشید

معرفي آفت و بیماری های قارچ صدفی

کپک :
کپکها ضد رشد قارچ میباشند.اگر در قسمتی از قارچ لکه ای مشاهده شود باید لکه را پاک کرده وبا پنبه آغشته به فرمالبن ۴ درصد (بتادین)جای آن را ضد غفونی کرد.
مگس :
مگس به رنگ سیاه وبدن آن شفاف است ولی انتهای سر آن سیاه میباشد.که داخل قارچ تخم گذاری میکند.واز قارچ استفاده میکند.مگس در داخل قارچ نفوذ کرده و رگ های سیاهی درآن بوجود می آورد.
بهترین راه مبارزه پیشگیری است.با نصب مناسب توری بر در و پنجرها ویا با لامپها ی پرنور ویا کارتهای زرد رنگ چسب دار می توان آنها را از بین برد.ویا از سموم حشره کش استفاده نمود .چنانچه بیش از ۸/۱در سطح بستر کاشت آلودگی دیده شود وبوی گند مانند ترشیدگی یا آمونیاک از بستر کاشت به مشام رسید.حتما باید آن را از سالن خارج کرد.ودر محل مناسبی اقدام به دفن یا سوزاندن آن نمود تا از شیوع آلودگی در سالن جلوگیری شود.
۱- دراین روش چون از کود حیوانی وخاک استفاده نمیشود نیازی به شستشو قارچ نمیباشد.
۲- برای نگه داری قارچ به مدت طولانی باید آنهارا بمدت ۳-۵ دقیقه در آب جوشاند.وسپس انهارا آبکش نمود و داخل فریزر گذاشت .
۳- برای تهیه پودر قارچ پس از خشک کردن آنها را آسیاب میکنیم .ودر غذاهایی مانند کوکویا کتلت وشامی میتوان مصرف نمود.از بقایای بستر قارچ برای خوراک دام می توان استفاده کرد با توجه به مقدار پروتیین موجود در قارچ مصرف آنها توسط دام در شیر وگوشت آنها بسیار مؤثر است.می توان از قارچ ترشی نیز تهیه نمود.قارچ را میتوان خشک نمود و در هوای آزاد وسایه ویا حرارت ملایم قرار داد.وآنها را در بسته های بدون هوا و در جای خشک وخنک نگه داری وبسته بندی کرد.قبل از خشک کردن باید آناه را در آب بمدت ۲-۳دقیقه جوشاند.این کار باعث سفیدی وبالا رفتن کیفیت ومدت زمان نگه داری بیشتر قارچ میشود.

پرورش و تولید قارچ دکمه ای در خانه

تولید قارچ در منزل نیز امکان پذیر است .برای شروع به کار نخست محلی از خانه که میتواند حمام یا اتاق بدون استفاده و یا انباریباشد را انتخاب و به این شرط که دارای امکان تخلیه هوا باشد اقدام به آماده سازی آن می نماییم پرورش در خانه قارچ معمولا به این دلیل که در محیط کوچک صورت میگیرد برای مصرف خانگی قارچ انجام میشود و چون باردهی قارچ به صورت روزانه انجام میشود بنابراین میزان تولید به تعداد روزهای باردهی تقسیم شده و شاید روزانه چند کیلو بار داشته باشیم . بهترین خریدار این گونه تولید در خانه معمولا همسایه ها و یا آشنایان است و به این دلیل که معمولا به دلیل کوچک بودن محیط تولید قارچ های بدست آمده از کیفیت بهتری برخوردار هستند میتوان به قیمتی بالاتر از سوپر مارکت ها قارچ را به فروش رساند بعد از انتخاب محل اولین قدم انتخاب بهترین قفسه بندی برای چیدن کمپوست ها میرسد . این نوع قفسه برای تولید در خانه با قفسه بندی قارچ دکمه ایو در سالن های بزرگ تولید تفاوتهایی دارد . این تفاوتها به دلیل ارتفاع کم حمام یا اتاقهاست چراکه امکان مرتفع ساختن قفسه ها وجود ندارد و بنابراین مجبور خواهیم بود تا قفسه بندی را در حداکثر ٣ طبقه بسازیم . برای ساخت قفسه ها میتوان از لوله های آب کهنه نیز استفاده کرد و در کل این بخش ارتباط مستقیم با میزان هزینه اولیه شما خواهد داشت ولی طبق تجربه شخصی برای تولید قارچ در خانه هر قدر کمتر هزینه کنید به نفع شماست و خیلی کیفیت قفسه بندی در کار ما تاثیر گذار نیست برای کف قفسه ها میتوانید از تسمه های پلاستیکی استفاده کنید و یا حتی طناب کشی کنید

لوازمی که برای شروع به کار نیاز داریم

بخور آب سرد یا مه پاش خانگی
فن برای تهویه و سیرکوله هوای سالن
لوله تخلیه هوای هود برای انجام عمل سیرکوله — البته این مورد برای سالن های کوچک کاربرد دارد و در سالن های بزرگتر از نایلون استفاده میشود
آب پاش برای آب دهی کمپوست ها
چهار پایه یا پله برای دسترسی به کمپوستهای طبقات بالا
کولر آبی جهت خنک کردن محیط تولید
نایلون با عرض زیاد — در صورتی که از کل محیط استفاده میکنید و امکان بستن درب محیط وجود دارد نیازی به استفاده از نایلون نیست

پرورش قارچ خوراکی در خانه

بهترین موقع برای پرورش قارچ در خانه بین ماههای مهر تا آذر است ولی چنانچه امکانات تهویه هوا و متعادل نمودن درجه حرارت محیط محل پرورش وجود داشته باشد می‌توان قارچ را در ماههای دیگر سال تعمیم داد. بطور کلی طرز پرورش قارچ مخصوص به خود آن است و می‌توان آن را در محیط تاریک پرورش داد و به جز نور مستقیم آفتاب ، هر مقدار نور را تحمل می‌کند. در هر صورت در محل پرورش قارچ علاوه بر آنکه ، بایستی تهویه هوا به خوبی انجام گیرد، درجه هوای محیط پرورش نیز باید بین ۱۵ – ۱۰ درجه نگهداری شود. علاوه بر این محل پرورش بایستی کاملا تمیز ، قابل شستشو و فاقد درز یا محلی برای پرورش باکتریها ، حشرات و قارچهای مضر باشد.

اطاق پرورش قارچ

عرض اطاق پرورش بایستی به حدی باشد که بتوان از راهروهایی که برای آن تعبیه می‌گردد، به راحتی عبور نمود. (حدود ۷۰ سانتیمتر) عرض طبقات پرورش قارچ را نیز حداکثر ۱۸۰ سانتیمتر در نظر می‌گیرند تا بتوان از دو طرف به وسط بستر قارچ  دسترسی پیدا نمود و چنانچه طبقات پرورش قارچ در کنار دیوار باشد عرض آنرا حداکثر ۹۰ سانتیمتر قرار می‌دهند. همچنین می‌توان قارچ را در جعبه‌های چوبی در اندازه ۶۰ در ۹۰ سانتیمتر و عمق ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر پرورش داد. طبقه بندیها معمولا در طول اطاق پرورش انجام می‌گیرد.روی سطح زمین نبایستی طبقه‌ای مستقر نمود، حداقل فاصله بین طبقه اول تا کف زمین ۱۵ سانتیمتر و فاصله هر طبقه از هم ۶۰ سانتیمتر می‌باشد. بطور معمول برای پرورش قارچ در خانه فقط سه طبقه در نظر می‌گیرند

نحوه آماده سازی کود

چنانچه محل پرورش قارچ محدود و کوچک باشد میزان احتیاج به کود متناسب می باشد. لذا ترجیح داده می‌شود یک محوطه بتونی به ابعاد ۱٫۵ متر ساخته و در مجاور آن محلی برای خروج آب مازاد کود در نظر بگیرند که فاضلاب را بتوان داخل سطل یا یک مخزن بتونی کوچک به ابعاد ۴۰ سانتیمتر وارد نمود. کف مخزن اصلی را به ضخامت ۱۵ سانتیمتر کاه ریخته و روی سطح کاه یک جعبه‌ای به ابعاد یک متر از جنس تور سیمی ضخیم که شبکه سوراخهای آن ۰٫۵ سانتیمتر باشد طوری قرار می‌دهند که از هر طرف با دیواره مخزن بتونی ۲۵ سانتیمتر فاصله داشته باشد و اطراف این توری را از کاه پر نموده و داخل توری را کود اضافه کرد.

تهیه بستر برای پرورش قارچ

بهترین ماده برای پرورش قارچ ، پهن اسبی و کاه می‌باشد. برای تهیه کود جهت پرورش قارچ مقداری پهن اسبی و کاه را مخلوط نموده و در ابعاد مناسبی در حدود ۳ متری آنرا انبار نموده و آنها را روی هم بخوبی می‌کوبند. تا متراکم شود بطوری که از نفوذ باران به داخل آن جلوگیری گردد. پس از مدتی کوتاه عملیات تخمیر داخل توده کود شروع می‌شود و درجه حرارت محیط کود بالا می‌رود. همچنین می‌توان قبل از توده کردن کود مقداری آهک در حدود یک پنجم حجم پهن به آن اضافه و کاملا مخلوط کنید. سپس آنرا توده نمود.

طرز کاشت قارچ در اطاق پرورش

پس از آماده شدن کود آنرا به داخل سالن انتقال داده و روی سطح هر ردیف به ضخامت ۱۵ سانتیمتر کود را گسترده و سطح آنرا کاملا مسطح می‌نمایند و این عمل را بایستی خیلی به سرعت و بدون آنکه کود حرارت خود را از دست بدهد انجام داد. پس از تکمیل و انجام کار کلیه درها و منافذ را بسته و مدت چهار روز کود را بحالت خود واگذار کنید تا درجه حرارت کود و محیط اطاق بالا برود و حدود ۵۴ تا ۶۰ درجه برسد و این حرارت به مدت ۳۰ -۴۸ ساعت ثابت باقی بماند، بعد از آن درجه حرارت کود پائین آمده و به ۵۴ درجه می‌رسد. این عمل را عرق کردن محیط کشت می‌نامند در حقیقت در این حرارت قسمت اعظم از محیط در اثر حرارت زیاد ضد عفونی شده و لارو حشرات و غیره از بین می‌روند. از این تاریخ به بعد تا مدت ۵ روز درجه حرارت محیط بستر ۱۰ – ۱۲ درجه پایین می‌آید تا آنکه درجه حرارت به ۲۳ الی ۲۴ درجه می‌رسد. این درجه حرارت برای کاشت قارچ مناسب خواهد بود.

اسپر آماده کاشت
اسپر قارچ را نمی‌توان مستقیما کاشت زیرا امکان دارد همراه با اسپر قارچ تعداد زیادی قارچهای سمی وجود داشته باشد. بنابراین بایستی از اسپر آماده کاشت به نام اسپون که در محیط کاملا استریل ، محفوظ و سلکته شده رشد کرده و به حالت خواب در آورده‌اند استفاده نمود. طرز عمل و تهیه آن بدین ترتیب است که اسپر قارچ خالص شده را در محیط کاملا استریل آزمایشگاه قبلا پرورش داده، بطوری که میسلیوم قارچ رشد خود را شروع نماید. سپس آنرا در حالت عقیم برده و مانع رشد بیشتر آن می‌شوند و در محیط کاملا استریل و محفوظ به نام اسپون قارچ به فروش می‌رسانند.
طرز کاشت اسپون
یک قطعه اسپون را که در محیط بسته و کاملا استریل محفوظ است باز کرده و به دوازده قطعه کوچک تقسیم نموده و قبلا سطح خاک بستر را به فاصله ۲۵ سانتیمتر ، قطعه چوبهای در خاک بستر فرو برده و علامت گذاری کنید. در محل هر سوراخ قسمتی از خاک را تا عمق ۵ سانتیمتر با وسیله‌ای خارج کرده و با دست چپ یک قطعه اسپون به جای آن گذاشته و روی آنرا می‌پوشانند. بطوری که عمق کاشت ۵ – ۳ سانتیمتر از سطح خاک باشد و به همین ترتیب پیش می‌روند تا کلیه بستر کاشت شود.
پوشاندن سطح بستر
ده تا چهارده روز بعد از تاریخ کاشت اسپون ، بایستی سطح کشت را بوسیله یک لایه دو سانتیمتری خاک استریل شده پوک و منفذدار پوشانده و کاملا آنرا مسطح و یکنواخت نمود. در این موقع درجه حرارت بستر بایستی ۱۵٫۵ درجه باشد.در این موقع باید کاملا دقت شود تا به هیچ وجه ، بستر کشت تکان نخورد و جابجا نشود و مخصوصا اگر تخته کف و طبقات شکم داده و یا قدرت نگهداری بستر خاک را نداشته باشد میسلیوم قارچها پاره شده و تمام محصول از بین می‌رود. پس از پوشش نمودن سطح بستر ، میسلیوم رشد سریع خود را شروع کرد و برای تسریع در رشد میسلیوم ، درجه حرارت محیط بایستی بین ۱۶ – ۱۴ درجه باشد. در صورتی که درجه حرارت محیط کشت خیلی بالا باشد، بکار بردن آهک در مخلوط خاک پوشش بستر صلاح نمی‌باشد.
شرایط برای پرورش و رشد قارچ
تهویه
تهویه در محیط اتاق کشت باید بطور یکنواخت انجام شود و نبایستی روی سطح کشت را بیش از حد نیاز هوا داد و تهویه در کلیه نقاط اطاق بطور یکنواخت باشد.
درجه حرارت
چنانچه درجه حرارت بستر کشت به کمتر از ۱۴ درجه برسد و درجه حرارت محیط اطاق به حدود ۷ درجه برسد بایستی اطراف بستر را با پارچه ضخیم پوشاند تا مانع تبادل حرارت به محیط شود. برای سرعت رشد قارچ می‌توان درجه حرارت محیط را به ۱۴٫۵ درجه رساند و میزان تهویه را بالا برد ولی باید دقت شود که جهت حرکت هوا به طرف سطح قارچ نباشد.
رطوبت هوا و آبیاری
در موقع تشکیل قارچ ، محیط اطاق احتیاج به رطوبت دارد. بطور متوسط بهترین درجه رطوبت برای کشت بین ۸۰ – ۷۰ درصد می‌باشد. چنانچه درجه رطوبت هوا از این مقدار کمتر شود سطح کلاهکها ترک برداشته یا سطح کلاهک قارچ لک‌دار می‌شود. علاوه بر این سطح بستر خشک شده و احتیاج به آبیاری بیشتری دارد. برای تقلیل میزان رطوبت هوا لازم است در نقاط مختلف اطاق ، رطوبت سنجهای کار گذاشته شود و بطور مرتب مورد بازدید قرار گیرد. در صورتی به علت خشک شدن خاک سطح بستر ، احتیاج به آبیاری است. بایستی بوسیله غبار پاش روی سطح خاک آن هم به حدی که آب در سطح بستر جریان پیدا نکند و یا در یک جا جمع نشود آبپاشی کنید. آبیاری را با آب خالص و با درجه حرارت ۳۲ درجه و بسیار بااحتیاط انجام دهید.
تقویت خاک بستر
پس از آنکه قارچها بزرگ شده و نزدیک به برداشت شوند می‌توان روی سطح بستر کود مایع پاشید ولی باید دقت نمود که روی کلاهک قارچ پاشیده نشود این عمل در بالا بردن میزان محصول بسیار موثر است.
برداشت محصول
به محض آنکه رشد قارچ به حد کافی رسید و تاج آن شکل کامل خود را پیدا نمود بایستی قارچهای رسیده را جمع آوری نمود و بطور مرتب در طول بستر کشت ، بررسی کرد و قارچهای رسیده را جمع آوری کرد. قارچهایی که ترک برداشته و چتر آن باز شده باشد ارزش بازاریابی ندارند. علاوه بر این وزن آن کم می‌شود و همچنین قارچهایی که زودتر از موقع چیده شوند وزن آنها سبک بوده و از قارچهای درجه دو محسوب شده و ارزش غذایی کمتری دارد.
در موقع جمع آوری نباید از سبدهای بزرگ برای این منظور استفاده نمود. زیرا فشار قارچهای روی سبد موجب می‌گردد که قارچهای زیرین خراش برداشته و سیاه شوند برای جمع‌آوری قارچ ، کافی است کلاهک را در دست گرفته و یک پیچ به آن داده تا پایه آن از زمین جدا شود و بلافاصله ساقه کثیف و آلوده را با چاقوی تیز قطع کرد. و قارچ تمیز را داخل سبد گذاشته و حتی‌المقدور جمع آوری با دستکش انجام گیرد. بهره برداری هر ۱۵ روز یکبار انجام می‌گیرد و این برنامه مدت دو تا سه ماه به طول می‌انجامد.
بسته بندی
قارچهای چیده شده را به اطاق سرد و خنک انتقال داده و در اسرع وقت نسبت به درجه بندی آن اقدام نموده و قارچهای لک‌دار و ناقص و کج و ناجور را جدا کرده و برای مصارف تهیه پودر فرستاده و قارچهای سالم را در بسته‌های درجه یک و درجه دو به بازار عرضه کنید.
اسپر و اسپون
اسپر قارچ را نمی‌توان مستقیما کاشت زیرا اممکن است همراه با اسپر قارچ تعداد زیادی قارچهای سمی وجود داشته باشد. بنابراین بایستی از اسپر آماده کاشت به نام اسپون که در محیط کاملا استریل ، محفوظ و سلکته شده رشد کرده و به حالت خواب در آورده‌اند استفاده نمود. طرز عمل و تهیه آن بدین ترتیب است که اسپر قارچ خالص شده را در محیط کاملا استریل آزمایشگاه قبلا پرورش داده، بطوری که میسلیوم قارچ رشد خود را شروع نماید. سپس آنرا در حالت عقیم برده و مانع رشد بیشتر آن می‌شوند و در محیط کاملا استریل و محفوظ به نام اسپون قارچ به فروش می‌رسانند.
طرز کاشت اسپون
یک قطعه اسپون را که در محیط بسته و کاملا استریل محفوظ است باز کرده و به دوازده قطعه کوچک تقسیم نموده و قبلا سطح خاک بستر را به فاصله ۲۵ سانتیمتر ، قطعه چوبهای در خاک بستر فرو برده و علامت گذاری کنید. در محل هر سوراخ قسمتی از خاک را تا عمق ۵ سانتیمتر با وسیله‌ای خارج کرده و با دست چپ یک قطعه اسپون به جای آن گذاشته و روی آنرا می‌پوشانند. بطوری که عمق کاشت ۵ – ۳ سانتیمتر از سطح خاک باشد و به همین ترتیب پیش می‌روند تا کلیه بستر کاشت شود.
پوشاندن سطح بستر
ده تا چهارده روز بعد از تاریخ کاشت اسپون ، بایستی سطح کشت را بوسیله یک لایه دو سانتیمتری خاک استریل شده پوک و منفذدار پوشانده و کاملا آنرا مسطح و یکنواخت نمود. در این موقع درجه حرارت بستر بایستی ۱۵٫۵ درجه باشد. باید توجه داشت که در موقع روکش کردن بستر ، اسپونها باید رشد خود را شروع کرده باشند و میسلیوم قارچ در اطراف محلی که اسپون کاشته شده رشد نموده و گسترش پیدا نموده باشند. در این موقع بوی مطبوع قارچ در محوطه و در محل بستر به مشام می‌رسد. در این موقع باید کاملا دقت شود تا به هیچ وجه ، بستر کشت تکان نخورد و جابجا نشود و مخصوصا اگر تخته کف و طبقات شکم داده و یا قدرت نگهداری بستر خاک را نداشته باشد میسلیوم قارچها پاره شده و تمام محصول از بین می‌رود. پس از پوشش نمودن سطح بستر ، میسلیوم رشد سریع خود را شروع کرد و برای تسریع در رشد میسلیوم ، درجه حرارت محیط بایستی بین ۱۶ – ۱۴ درجه باشد. در صورتی که درجه حرارت محیط کشت خیلی بالا باشد، بکار بردن آهک در مخلوط خاک پوشش بستر صلاح نمی‌باشد.

نوشته های مشابه

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا