خانواده بقولات
(Leguminosax)
سبزی ها وحبوباتی که در این خانواده مورد استفاده قرار می گیرند عبارتنداز:
لوبیای سبز، دانه لوبیا ، نخودفرنگی تازه و خشک ، باقلا، لوبیای امریکائی یا يمابین ، نخود سفید ، نخود سیاه (لپه) ، لوبیای چشم بلبلی ، عدس ، سوژا و ماش و خلر.ازنظر گیاه شناسی این نباتات ازجنس های مختلف (ژانر) بشرح زیر می باشند.
لوبیا و لوبیای آمریکائی (فازاولوس) Phaseolus
نخود فرنگی ( پیزوم) Pisum
باقالا (ویسیا) Vicia
نخود سفید و سیاه (سیسر) Gicer
لوبیا چشم بلبلی (ویگنا) Vigna
سوژا (سوژا یا گليسين) Soja یا Glycine
عدس (النس) Lens
انواع باغی خانواده بقولات عبارتند از لوبیاسبز، نخود فرنگی تازه، باقلای تازه، لوبیای آمریکائی وسوژا.با وجود اینکه کلیه این گیاهان از خانواده بقولات می باشند و محصول نواحی گرم بشمار می روند معهذا نخود فرنگی و نخود سفید و سیاه وعدس و باقلا را درنواحی سرد و در فصل زمستان می کارند و نتیجه بسیار رضایت بخش حاصل می شود . اصولا گیاهان نامبرده اخیر جزو گیاهان سردسیر می باشند.نباتات خانواده بقولات دارای یک خاصیت مشترك می باشند و آن اینست که قادر هستند ازت آزاد هوا را جذب نموده بمصرف تغذیه سلولهای گیاه برسانند. جذب ازت آزاد هوا بوسیله باکتری هائی که بشکل همزیستی (سمبیوز Symbiose) روی ریشه گیاه در غده های مخصوصی بنام نودوزیته nodosite با گیاه میزبان زندگی می کنند جذب می شود و در مقابل از مواد هیدروکربنه که بوسیله برگ های گیاه تهیه می شود برای نشوونما و زندگانی خود استفاده می کنند. نوع و یا نژاد این باکتری ها با نوع گیاه میزبان تفاوت می کند .