مرکبات

نارنگی یونسی (Ponkan Mandarin)

نارنگی یونسی

نارنگی یونسی یا پونکن از انواع نارنگی های ماندارین(Madarin) محسوب می شود که به اشتباه در برخی منابع فارسی جز گروه تانجرین(Tangerine) قلمداد شده است. این اشتباه می تواند بواسطه این رخ داده باشد که نخست بذر این نارنگی اولین بار در سال ۱۳۴۷ از فلوریدا آمریکا به رامسر انتقال داده شده واز طرف دیگر شرکت توزیع کننده بذر این نارنگی در آمریکا نام تانجرین را بروی آن نهاده بوداین در حالی است که بذر این رقم در سال روپا ۱۸۰۵و سپس در سال ۱۸۹۲ به آمریکا انتقال داده شده است. شکل میوه آن گرد پخ،دارای ناف کوچک،پوست کلفت و صاف،بذرهاچند جنینی،تردوآبدار ودارای ۷-۱۳بذر است. نارنگی پونکن یکی از بهترین انواع نارنگی های گروه ماندارین است که دارای مزه ای دلچسب ومعطرمی باشد وبدین سبب مورد توجه قرار گرفته است. بواسطه پر محصول بودن خطر شکستن شاخه ها در اثر باد و برف سنگین وجود داردودر کل باید به این نکته اشاره کرد که این رقم نسبت به اغلب نارنگی ها مقاومت کمتری به سرما دارد. لازم به یاداوری است که زمان رسیدن میوه آن از اوسط آبان تا اواسط دی می باشد. در ادامه به بررسی ترکیبات شیمیائی و خواص داروئی نارنگی ها پرداخته می شود.

ترکیبات شیمیائی

از نظر ترکیبات شیمیائی پوست نارنگی درحدود۰/۵ درصد اسانس داردوازبرگ ها وسرشاخه های آن نیزاسانس گرفته میشود.اسانس پوست نارنگی دارای دی-لیمونن،دی-ال-لیمونن ،ترپن ولینالول است که درحدود۷۸درصد آن را دی-لیمونن ودی-ال-لیمونن تشکیل میدهد ولی در اسانس برگ وسر شاخه ، فقط درحدود۴۲درصد دی و دی-ال-لیمونن یافت می شود. در آب نارنگی قندو آمینواسید یافت می شود.

خواص داروئی

* نارنگی تصفیه کننده خون است.
* پوست سفید آن سرشار از فلاوانوئیدز است که از بدن در برابر چاقی مفرط و علایم دیگر سندرم سوخت و ساز محافظت می کنند.
* میوه ای کم کالری و سرشار از ویتامینc است.
* پوست داخل این میوه کاهش دهنده کلسترول است و با سرطان نیز مقابله می کند.
* پوست این میوه، برای درمان افسردگی، استرس های عاطفی و ناراحتی های مربوط به خواب وگوارش مفید است.
* پوست این میوه به جذب غذا، کنترل نفخ و کاهش تهوع کمک می کند.
* ویتامین c که آنتی اکسیدان مهمی است، از بدن در مقابل آثار خطرناک رادیکال های آزاد محافظت می کند وباعث طولانی شدن عمر می شود.
* فیبر موجود در آن در کنترل میزان قند خون موثر است.
* هسپریدین ماده موجود در قسمت سفید پوست نارنگی تاثیر آنتی اکسیدان و ضد التهابی روی سلول ها و بافت ها دارد و مانع از پیری و سرطان می شود.
* پوست آن را برای مصرف خشک کنید و به شکل پودر دربیاورید و با انواع غذاها استفاده کنید.
* نارنگی خاصیت ضدعفونی کننده دارد که بدن را در برابر خطرناک ترین باکتری به نام «Staphylococcus Aureus» که باعث پخش عفونت در بدن میشود،محافظت میکند.
* باعث تکثیر و شکل گیری سلول های جدید می شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا