خاستگاه کیوی به شمال چین بر می گردد، اما امروزه در نواحی جنوبی چین نیز پراکنده شده است. کشور چین یکی از بزرگترین کشورهای صادر کننده نهال پیوندی این میوه میباشد. دربازار جهانی آنرا kiwifruit می گویند اما در شمال آمریکا معمولاً آنرا کیوی می نامند. نام این میوه را از روی کرکهای روی پوست آن که کاملاً شبیه پرهای پرنده ای در نیوزیلند به همین نام است گرفته اند
کیوی یک گیاه بالا رونده برگ ریز بوده و تا ۷٫۵ متر رشد می کند. این گیاه دو پایه بوده و در هر گیاه فقط یک نوع از گل نر یا ماده وجود دارد. بنابراین هم گیاه نر و هم گیاه ماده باید کنار هم پرورش داده شوند چرا که تولید بذر نیاز می باشد. گل های کیوی سفید رنگ بوده و هیچگونه شهدی ندارند اما رایعطره خوبی دارند گل ها در پایه نر زودتر از پایه ماده باز می شوند و این یکی از روش های تشخیص گیاه نر می باشد .درختچه کیوی با زنبورها و حشرات گرده افشانی می شود و گرده افشانی برای تولید گل و میوه مورد نیاز است. میوه آن تخم مرغی شکل به اندازه یک تخم مرغ بزرگ بوده و پوست آن قهوهای رنگ کرکدار و گوشت آن سبز کمرنگ است. گوشت داخل آن سبز روشن و دارای ردیفهایی از دانه های خوراکی کوچک وسیاه است.
رشد و پرورش کیوی در محیطی که از لحاظ شن و ماسه سبک، لوم و متوسط باشد بهتر است. قابلیت رشد در شرایط سایه – آفتاب را داشته و سیاه کامل را نمی پسندد. در آب و هوای معتدل رشد می کند. برای گلدهی بیشتر بایستی درخت کیوی را هرس کرد ، که هرس تابستانه سبب تحریک گیاه برای گلدهی بیشتر می شود. کیوی از نظر دشواری در گرده افشانی معروف است چون گلهای آن برای زنبورها جذاب نیستند موفق ترین راه ایجاد جمعیتهای بسیار زیادی از زنبورها را بوجود می آورند که زنبورها به علت رقابت شدید برای تمامی گلهای موجود در مسافت پروازیشان مجبور به استفاده از گلهای کیوی می شوند
کیوی منبعی غنی و سرشار از ویتامین C است و بیشترین مقدار ویتامین در این میوه است. دانههای سیاه آن حاوی ویتامین D است. کیوی همچنین دارای ویتامین A و ویتامینهای گروه ب میباشد. کیوی میوه بسیار کم کالری است. منیزیم بسیار بالایی نیز دارد و به همین خاطر نیز امکان مبتلا شدن به بعضی از سرطانها و بیمارهای قلبی را کاهش میدهد. همچنین دارای مس، آهن و فسفر است. ۳ گرم فيبـر دارد كه كلستـرول را كاهش داده از سرطان جلوگيـري مي كند و به كنترل انسولين كمك مي نمايد. حاوي مقادير قابل توجهي آنتي اكسيدان محلول در چربي است که از این طریق مقابله با سرطان را آسان می کند. در بستنی، زله ها و طهم دهنده ها در صنایع غذایی کاربردهای زیادی دارد
افزایش به وسیله بذر ، قلمه ، پیوند و کشت بافت صورت می گیرد. در افزایش توسط قلمه ، قلمه چوب نیمه سخت آن را اواخر بهار تا اواسط تابستان گرفته و در سیستم مه افشان قرار می دهند. بیش از ۹۹ درصد کشت کیوی دنیا اختصاص به رقم هایوارد دارد که به جهت سهل بودن ریشهزایی، بطور عموم تکثیر آن به روش قلمه میباشد. از کاشتن آن در نواحی مرتفع به علت سردتر بودن زمستان آنجاها و احتمال یخبندان بهاره بایستی خوداری کرد . تلفات این گیاه مخصوصا طی دوسال اول بعد از کاشت بسیار زیاد است و سرما و یخبندان بی موقع یا بیش از حد متعارف جوانه هایش را میسوزاند و سیاه میکند ، اما جای نگرانی نیست چون در آینده گیاه دوباره روی تنه اصلی جوانه می زند .این گیاه بسته به قوت و مرغوبیت زمین تا شعاع چهارمتر گسترش می یابد لذا بجا است که یک دار بست سیمی نصب کرد و بوته را به روی آن کشید، شاخه های جوان را به داربست می بندند
مهمترين خواص کيوي ميتوان به خاصيت ضد يبوست بودن آن به دليل فيبر فراواني که دارد اشاره کرد.
به گزارش خبرگزاري آريا،از مهمترين خواص کيوي ميتوان به خاصيت ضد يبوست بودن آن به دليل فيبر فراواني که دارد اشاره کرد. در واقع ما معمولاً مصرف کيوي را به عنوان يک ملين طبيعي و پرخاصيت به افرادي که از مشکل يبوست رنج ميبرند، توصيه ميکنيم. از طرف ديگر، ويتامين C فراوان موجود در کيوي در کنار ساير املاح آن، باعث شده که کيوي را به عنوان يکي از ميوههاي بسيار مغذي و سرشار از آنتياکسيدانهاي سودمند براي بدن بشناسيم.يکي از سوالاتي که اين روزها در مورد مصرف کيوي مطرح مي باشد اين است که بهتر است کيوي را با پوست بخوريم يا پوست کنده؟ نکته مهمي که درباره اين ميوه وجود دارد، امکان ابتلا به حساسيت در اثر مصرف آن است. به عبارت سادهتر امکان ايجاد حساسيت به خوراکيهايي که بومي يک منطقه خاص نيستند اما در آن منطقه مورد استفاده قرار ميگيرند، وجود دارد. به همين دليل هم ممکن است برخي از ما ايرانيها به ترکيبهاي موجود در کيوي که بومي کشور خودمان نيست، حساسيت داشته باشيم. اين مسئله حساسيت، در مورد پوست کيوي هم به شدت مطرح است. يعني از آنجا که پوست کيوي به دليل جنس و شکل خاص خود ممکن است حاوي بسياري از مواد آلرژن باشد، بنابراين امکان ايجاد حساسيت پوستي به شکل خارش يا حتي حساسيت خوراکي به پوست کيوي، چندان دور از انتظار نخواهد بود و به همين دليل هم از طرف برخي کارشناسان توصيه ميشود پوست کيوي را پيش از مصرف آن بگيريد. از طرفي بد نيست بدانيد مقداري فيبر، انواع ويتامين و حتي پروتئين در پوست برخي از ميوهها و سبزيها وجود دارد و به همين دليل توصيه ميشود بيشتر ميوهها و سبزيها را با پوست مصرف کنيد. در مورد کيوي ممکن است ترکيبهاي مختلفي مانند ترکيبهاي فيبري موجود در پوست آن باعث ايجاد حساسيت شوند و اين حساسيت هم خودش را با دلدرد يا سوءهاضمه پس از مصرف ميوه نشان دهد بنابراين اين به بدن شما بستگي دارد که بتوانيد آن را با پوست ميل کنيد يا نه. بخش عمده ويتامين E، در پوست کيوي موجود است، بنابراين توصيه ميشود که اگر به اين ميوه يا پوست آن حساسيت نداريد، آن را به خوبي شسته و با پوست مصرف نماييد
همان طور که ذکر شد؛ کيوي سرشار از ويتامين C است. تحقيقات اخير نشان ميدهد که کيوي سرشار از ويتامين E نيز هست. ويتامين E يکي از ويتامينهاي محلول در چربي است. دليل اهميت اين ويتامين خاصيت آنتي اکسيداني آن ميباشد که عبارت است از کاهش عوامل شيميايي مخربي که در اثر استرسهاي فيزيولوژيکي و محيطي در بدن به وجود ميآيند. روغنهاي گياهي، مغزها و جوانه گندم از منابع غذايي ويتامين E به شمار ميروند. تحقيقات اخير محققان فرانسوي نشان ميدهد که دو ميوه آووکادو و کيوي نيز سرشار از ويتامين E هستند. آووکادو ميوهاي روغني است که به دليل دارا بودن بسياري از مواد مغذي به ويژه اسيدهاي چرب مفيد ميتواند به عنوان يکي از اجزاي سالاد سبزيجات، به رژيم غذايي افزوده شود. کيوي به دليل دارا بودن مقادير بالايي از مواد مغذي از جمله ويتامين C و فلاوونوئيدهاي مختلف اهميت بسيار زيادي در تأمين سلامت و پيشگيري از بيماريهاي مختلف دارد. بر اساس مطالعات اخير از اين پس کيوي به عنوان يکي از منابع ويتامين E نيز به شمار رفته و در پيشگيري از انواع سرطانها نقش دارد. نکته مهم اين است که بخش عمده ويتامين E، در پوست کيوي موجود است، بنابراين توصيه ميشود که اگر به اين ميوه يا پوست آن حساسيت نداريد، آن را به خوبي شسته و با پوست مصرف نماييد. اين شرکت با پيروي از علم نوين گروه خون OABAB، راه حل نويني جهت پيشگيري و درمان بيماري هايي مانند ديابت ، يبوست ، رژيم درماني ، کلسترول ، کبد چرب ، آلرژي ، چاقي ، لاغري و مشکلات بارداري ، نازايي و سقط جنين را ارائه مي نمايد.
اين ميوه سرشار از ويتامين E و C است که هر دو ميتوانند در تقويت سيستم ايمني و مقابله با استرس و پيري زودرس موثر باشند. همچنين در درمان محل زخم و جذب بيشتر آهن براي داشتن استخوانها، رگهاي خوني و دندانهاي سالم سودمند است. کيوي همچنين حاوي نوع نادر و فاقد چربيِ ويتامين E است. اين ويتامين آنتي اکسيداني است که به کاهش کلسترول و بهبود ايمني بدن کمک ميکند. هر دوي اين ويتامينها در کيوي به عنوان آنتي اکسيدان عمل ميکنند.
اين ميوه داراي مقدار فراواني سرتونين است که تاثير مفيد بر فعاليتهاي گوارشي و قلبي و عروقي دارد. اين هورمون در تقويت يادگيري، حافظه و آرامش رواني و همچنين کمک به تنظيم اشتها نقش دارد. هورمون سرتونين همچنين ميتواند به بهبود خواب کمک کند و در بهبود وضعيت هوشياري به هنگام صبح نقش دارد.
مطالعات حاکي از آن است که مصرف دو عدد کيوي ۳۰ ميلي گرم منيزيم وارد بدن ميکند که براي بهبود عملکرد ماهيچهها و اعصاب و افزايش سطح انرژي مهم است. همچنين ميزان پتاسيم آن نسبت به موز ۲۰ درصد بيشتر است و مصرف آن براي کمک به سطح فشارخون و کاهش شکل گيري سنگ کليه و خطر سکته مغزي ضرورت دارد. طبق بررسيهاي انجمن ريه آمريکا يک فرد بزرگسال به طور متوسط در طول روز ۲۰ هزار بار نفس ميکشد که ميتواند فشار زيادي به دستگاه تنفسي وارد کند. مطالعات انجام شده حاکي از آن است مصرف کيوي ميتواند تا حدودي اين فشار را از دستگاه تنفسي بردارد. در يک مطالعه انجام شده مشخص شد کودکاني که در طول يک هفته پنج تا هفت عدد کيوي مصرف ميکنند نسبت به افراد ديگر کمتر دچار خس خس سينه ميشوند. همچنين علائمي همچون کاهش تنگي نفس، خس خس شديد و سرفههاي شبانه با مصرف کيوي پايين ميآيد. کيوي حاوي «لوتئين فيتوکميکال» است و لوتئين ويتامين کاروتنوييد به حساب ميآيد و طبق نتايج برخي از مطالعات از نابينايي ناشي از افزايش سن جلوگيري ميکند. همچنين از چشمها در مقابل انواع مختلف آسيبهاي ناشي از مولکولهاي راديکال آزاد حفاظت ميکند. از آنجايي که بدن قادر به ساخت اين ويتامين مورد نياز خود نيست مهم است با مصرف مواد خوراکي حاوي آن، نياز بدن تامين شود.
از جمله ديگر خواص کيوي عدم وجود چربي در آن و برخورداري از ميزان بالايي فيبر خوراکي است. اين ميوه براي افرادي که نياز دارند قندخون خود را کنترل کنند انتخاب مناسبي است. همچنين مصرف آن شيوه مناسبي براي حفظ سلامت قلب، تنظيم دستگاه گوارش و کنترل سطح کلسترول خون است.