صیفی جات

آفات و بیماری های سیب زمینی

آفات و بیماری های سیب زمینی

در ایران آفاتي كه مستلزم اقدام به دفع یا جلوگیری از بروز آنها باشد کم است و این آفات عبارتند از کرم سفید که با د.د.ت. وسموم مشابه آن می توان با آن مبارزه کرد و شته که با سولفات دو نیکوتین یا پاراسيون از بین می رود.بیماری های قارچی و باکتریایی و ویروسی نسبت زیادتر و مهم تر می باشد و ارزش آن را دارد که با آنها مبارزه شود. این بیماری ها عبارتند از: سفيدك دروغی یا میلدیو سیب زمینی که به برگ و ساقه این گیاه حمله می کند و گال سیاه که فوق العاده خطرناك بوده و عضو مورد حمله آن غده سیب زمینی می باشد این بیماری جزو بیماری های قرنطینه بوده و به همین دلیل ورود غده سیب زمینی به ایران از طرف وزارت کشاورزی ممنوع گرديده. عامل این دو بیماری از قارچ ها می باشد. بین بیماری های ویروسی موزائیک برگ و پیچیدگی آن و دوکی شدن غده را می توان نام برد .بیماری های قارچی را میتوان با پاشیدن سموم قارچ کش از بین برد ولی برای مبارزه با ویروس ها سمی موجود نیست و تنها راه مبارزه و از بین بردن آنها فقط کاشت بذر سالم در زمين سالم و پاره ای عملیات کشاورزی مانند تناوب محصول و دفع حشرات حامل ویروس و باکتری می باشد. بین بیماری های فیزیولژیکی از همه مهم تر فيلوزيته می باشد. فیلوزیته عبارت است از رشد ساقه های نازك وطویل شبیه به یک ریسمان نسبتاً ضخیم به جای ساقه هوائی قوی از جوانه موجود درغده سیب زمینی. این ساقه های ضعیف و نازك اغلب قدرت خارج شدن از خاك را ندارند اگر هم از زمین خارج شوند و در فضا نمو کنند یا در داخل خاك توليد غده نمی کنند و یا غده حاصله خیلی ریز و نامرغوب می باشند. این غده ها بیماری را از بوته ای به بوته دیگر منتقل کرده و بالاخره باعث از بین رفتن نوع مبتلا به این بیماری می شود. این بیماری یک نوع انحطاط نژادی Degenerescence می باشد. برای مبارزه با این بیماری و از بین بردن آن جز کاشت غده سالم چاره دیگری نیست و چون از ظاهر غده سیب زمینی نمی توان این بیماری را تشخیص داد تنها راه انتخاب بذر سالم سبز کردن آن قبل از کاشت در زمین می باشد زیرا در اینصورت اگر جوانه سبزشده نازك وضعيف بود آن جوانه وغده حامل آن را از بین می برند واز کاشت آن خودداری می کنند. برای سبز کردن سیب زمینی قبل از کاشت غده ها را روی خوانچه هائی قرار داده و در شرایط مناسب رشد قرار می دهند. این شرایط مناسب عبارتند از 4 تا ۸ درجه حرارت در نیمه اول دوره جوانه زدن غده و ۱۰ تا ۱۲ درجه حرارت در نیمه دوم. تمام طول مدت لازم برای جوانه زدن غده سیب زمینی ازموقع شروع تا زمان کاشت در زمین 40 تا 45 روز می باشد. مقدار رطوبت لازم اندازه ای باید باشد که مانع پلاسیدن غده شود. مقدار نور نیز باید با ندازه کافی باشد که جوانه کوتاه وتوی تولید شود. تابش مستقیم آفتاب روی غده ها مضر است و از آن باید احتراز کرد. اگر مقدار سیب زمینی کم باشد می توان آنرا برای جوانه زدن درهرنوع محل قرار داد ولی برای تهیه بذر سیب زمینی در زراعت بزرگی باید محل وسیع وروشن مخصوصی درنظر گرفت که بتوان به اسانی آنرا ضدعفونی و شرایط محیط مناسب برای جوانه زدن غده را فراهم کرد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا