هیدروپونیک

هیدروپونیک حال و آینده

هیدروپونیک حال و آینده

هيدروپونيك با توسعه پلاستيك در دنيا، تكامل بيشتري يافت. كاربرد پلاستيك سبب كاهش هزينه‎هاي ناشي از احداث بسترهاي بتوني و تانك‎های ذخیره شد كه قبلاً بكار گرفته مي‎شد. سيستم‎هاي هيدروپونيك در حال حاضر با تكامل پمپ‎هاي مناسب، تايمر، عايق كردن با پلاستيك، شيرهاي برقي و ساير تجهيزات توانسته به صورت اتوماتيك شود و هزينه‌هاي ثابت و جاري آن كاهش يابد. بسیاری از عملیات گلخانه‌های پیشرفته از اتوماسیون برای جابجایی کانالهای پرورش، انتقال نشاء و برداشت محصول با تجهیزات رباتیک استفاده می‌کنند. كشت هيدروپونيك براي پرورش‎دهندگان گلخانه‎اي به عنوان يك نياز در بسياري از مناطق استفاده مي‎شود. تجهيزات پيشرفته و عظيم هيدروپونيک هم براي پرورش گل و هم سبزي و صيفي در سرتاسر جهان وجود دارد. گلخانه بسياري از توليدكنندگان سبزي به روش هيدروپونيك در امريكا، کانادا و مکزیک داراي مساحت ۲۰ هكتار و بيشتر مي‎باشند. تولید سبزی و صیفی گلخانه‌های هیدروپونیک در کشور کانادا شامل کشت گوجه فرنگی ۴۶۶ هکتار، خیار ۲۷۷ هکتار، فلفل ۳۰۶ هکتار و کاهو ۱۵ هکتار و در مجموع ۱۰۶۵ هکتار زیر کشت می‌باشد. تولید محصولات هیدرونیک در جهان از میزان ۵۰۰۰ تا ۶۰۰۰ هکتار در دهه ۱۹۸۰ میلادی به ۲۰۰۰۰ تا ۲۵۰۰۰ هکتار در سال ۲۰۰۱ میلادی رسیده است. كشت هيدروپونيك در نواحي خشك دنيا مانند مكزيك و خاورميانه با تجهيزات آب شيرين‎كن جهت استفاده از آب دريا به عنوان منبع آب تازه همراه مي‎باشد. اين مجموعه در كنار اقيانوس قرار گرفته و گياهان در شن‎هاي موجود ساحل رشد مي‎كنند. در سایر نواحی نیز امکان کشت هیدروپونیک با انجام هزینه‌های کمتر و با استفاده از آبهای سطحی و زیر زمینی میسر می باشد.

آینده

به نسبت عمر کوتاه و ۶۵ ساله دانش هيدروپونيك، این تکنیک با موقعیتهای متفاوت از کشت در فضای باز تا پرورش داخل گلخانه‌ها و حتی برنامه‌های فضایی سازگار شده است. استفاده از كشت هيدروپونيك در كشورهاي در حال توسعه جهان سوم براي توليد غذا در نواحي محدود و كوچك مي‎تواند مورد استفاده قرار گيرد و تنها مشكل آن تامين آب مناسب و مواد غذايي مي‎باشد. در نواحي فاقد آب مناسب، به كارگيري آب دريا و دستگاه آب شيرين‎كن امكان پذير مي‎باشد. بنابراين پتانسيل كاربرد هيدروپونيك براي توليد غذا در نواحي نامناسب مانند صحراها نیز امكان پذير مي‎باشد. هیدروپونیک یک روش ارزشمند پرورش سبزیجات تازه در کشورهایی که دارای زمین کشاورزی اندک و همچنين در نقاطي با مساحت کم و جمعیت زیاد می‎باشد. همچنین در بعضی کشورهای کوچکتر که صنعت اصلی آنها گردشگری است مي‎تواند نقش مهمي داشته باشد. در چنین کشورهایی بخش‎های گردشگری، مانند هتل‎ها، معمولاً بیشتر کشورها را به خود اختصاص می‎دهند و کشاورزی بومی را بیرون می‎رانند. هیدروپونیک را می‎توان در زمین غیرقابل کشاورزی باقیمانده برای تهیه سبزیجات تازه کافی برای جمعیت ساکن و گردشگران به کار برد. نمونه‎های چنین مناطقی در هند و چین و هاوایی هستند که دارای صنعت گردشگری بالا و زمین کشاورزی بسیار کم براي تولید سبزیجات هستند. فعالیت و عملکرد گلخانه‎های هیدروپونیک بیشتر با صنایع مرتبط دارای اتلاف حرارت مانند نيروگاه‎هاي برق و انرژي موجود در کالیفرنیا، کلرادو، نوادا و پنسیلوانیا مرتبط می‌باشد. ضایعات تخمیر نشده فضولات دامها نیز می‌تواند در گلخانه‌های هیدروپونیک کاربرد داشته باشند در نقاطی که مزارع بزرگ دامپروی وجود دارند. فضولات دامها میتوانند تولید گرما و برق کنند. و از این انرژی میتوان برای گرم کردن گلخانه و تهیه آب مقطر در سیستم های چرخشی استفاده کرد. این آب مقطر بزرگترین فایده‎اش برای پرورش‎دهندگانی است که دارای آب سنگین می‎باشد. آب در بیشتر مناطق دارای تابش مناسب خورشیدی که نور برای تولید بالای سبزیجات مناسب است، بسیار سنگین است و سطح بالایی از مواد معدنی اضافی دارند. آب سنگین همچنین موجب بروز مشکلاتی در گرفتگی تجهيزات، جرم گرفتگي پوشال سیستم‌های خنک‎کننده و پدها، مه‎پاش ها و از بین رفتن ساختار بستر کشت می‌شوند. با معرفي تکنولوژی جدید نوردهی مصنوعی، پرورش گیاهان با استفاده از این نور اقتصادی خواهد شد مخصوصاً در اغلب عرض‌های شمالی که تابش نور خورشید در طول سال از اواخر پاییز تا اوایل بهار بسیار محدود است. در طول این مدت، قیمت تولید محصول بسیار بالاتر از ماه‎های تابستان است، گلخانه‎‎های عایق شده را می‎توان برای پرورش محصولات سبزی استفاده کرد. گرمای تولید شده از چراغ‎ها را نیز می‎توان برای گرمایش محل کشت استفاده کرد.
در حال حاضر تحقیقات فراوانی در مورد ایجاد سیستمی‎های هیدروپونیک، برای پرورش سبزیجات در ایستگاه فضایی انجام شده است. سیستم‎های چرخشی بسته در حال طراحی و آزمایش در شرایط جاذبه میکرو (جاذبه خیلی کم) هستند. چنین سیستم‎های هیدروپونیکی، محصولات غذایی را برای در ماموریت‎های فضایی طولانی مدت پرورش خواهند کرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا