مُرَکَّبات یکی از مهمترین سرده میوههای نیمهگرمسیری هستند، که خاستگاه اصلی آن ایران، هند، چین، ژاپن و برخی از کشورهایآسیای جنوب شرقی میباشد. مرکبات مهمترین سرده از تیره سدابیان هستند. از مهمترین مرکبات میتوان به پرتقال، نارنگی، لیمو ترش، لیمو شیرین، گریپ فروت، بطاوی، نارنج، ترنج، بکرایی، بالنگ و کام کوات اشاره کرد. کشور ایران مقام هفتم را در میان کشورهای تولید کننده مرکبات کسب کرده است، که در این میان استان مازندران بیشترین سهم در تولید مرکبات را دارا میباشد و پس از آن استانهایی نظیر فارس، کرمان و هرمزگان از دیگر تولید کنندگان مهم مرکبات میباشند.
به شما توصیه می کنیم متن زیر را بخوانید تا به ۶ مزایای استفاده از مرکبات پی ییرید:
* مراقبت از پوست
مرکبات یک غذای کامل برای داشتن پوستی سالم است.
بیشتر مطالعات خواص شفابخش پرتقال را که به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند و شامل فلاوانن(ماده ای متبلور و بی رنگ)،آنتوسایانین،پلیفنولز و ویتامین است را تایید می کنند.پرتقال از احتمال خرایی رادیکالهای آزاد که توسط آنتی اکسیدان ها(به خصوص ویتامین ث که از قویترین آنتی اکسیدانهاست) جلوگیری می کند.این ساختار شیمیایی سلولهای شما را دگرگون می کند. زمانی که رادیکالهای آزاد سلولها را تخریب کردند به ویژه در پوست،نشانه های پیری ظاهر می شوند.تزریق ویتامین سی و کرم،یک درمان طییعی پوست است که توصیه می شود،آنها به جنگ رادیکالهای آزاد رفته و به برگرداندن آن به حالت اولیه کمک می کند و مصرف ویتامین سی باعث داشتن پوستی جوان،شادای،نرم می شود.
* داشتن استخوانهایی سالم
کلسیم و ویتامین د برای داشتن استخوانهایی سالم ضروری است.کلسیم برای ساختن و نگهداشتن استخوان لازم است ولی ویتامین د موردنیاز است زیرا بدن بدون کلسیم نمی تواند آن را جذی کند.اگرچه شیر گاو در گذشته به عنوان اولین غذای مورد نیاز برای داشتن استخوانهای قوی بود اما مطالعات نشان می دهد که بدن قادر به جذب هر دوی کلسیم و ویتامین د از طریق آب پرتقال به آسانی شیر است.امتیاز دیگر آب پرتقال این است که سرشار از ویتامین c است.آب پرتقال یک آنتی اکسیدان عالی است که جذب کلسیم برای بدن را آسان می کند.به خاطر داشته باشید که اسید استیک آب مرکبات می تواند باعث ساییدن مینای دندان شود بنابراین دندانهایتان را یک ساعت بعد از نوشیدن آب میوه مسواک نزنید.
* محافط قلب
پوست مرکبات شامل ترکیباتی مانند فلاون ها(PMF)،ماده ای که باعث تعادل در قند خون و کاهش کلسترول و سم زدایی کلیه می شود،می باشد.مطالعات نشان می دهد که فلاونهایی موجود در رنگ دانه های پرتقال و نارنگی قادر است کلسترول بد را بدون تغییر در میزان کلسترول خود کاهش دهد.درحقیقت پوست پرتقال،بهتر از داروهای موجود در بازار و بدون هیچ عوارض جانبی کلسترول خون را کاهش می دهد.
* توانایی هضم
در غذاهای چینی،پوست پرتقال به عنوان یک همراه(چاشنی) گوشت قرمز به کار می رود.دلیل این کار این است که،بر طبق طی چینی،پوست پرتقال به هضم غذاهای سنگین و چرب کمک می کند.یک توصیه برای هضم بهتر این است که هر روز را با آب لیمو آغاز کنید.آب یک لیموی فشرده را بگیرید و مصرف کنید.آب لیمو کمی اسید دار است که آبی که در روده شما می ماند را تصفیه می کند.یکی از فواید اصلی آب لیمو که برای سلامت بسیار مفید است کاهش وزن است.پس آب لیمو را هرگز فراموش نکنید.
* محافظ بینایی
آب مروارید،یک اختلال در چشم که معمولا با افزایش سن خود را نشان می دهد،معمولا نتیجه تخریب رادیکالهای آزاد است.آنتی اکسیدان موجود در مرکبات،تخریب شبکیه چشم که به وسیله رادیکال های آزاد به وجود آمده را خنثی می کند.مصرف بالای ویتامین E و C اگر با هم مورد استفاده قرار گیرد از آب مروارید جلوگیری می کند.
* تقویت کننده حالات
بیشتر افراد ویتامین سی را به پرتقال نسبت می دهند در حالیکه آنها حاوی فولات هستند که نقشی را در ایجاد سروتونین ایفا می کند.سروتونین همان ماده شیمیایی است که ایجاد کننده شادی در مغز است.مطالعات نشان می دهد که رایحه مرکبات،مانند لیموترش،لیمو،گریپ فروت،و پرتقال می تواند حالات شما را رو به بهبودی برده و انرژی شما را دو چندان کند.
امیدوارم از فواید سلامتی و لذیذ مرکبات در زمستان آینده لذت ببرید.
تاثیر مرکبات در پیشگیری و درمان بیماریها بیخوابی : ویتامین C موجود در مرکبات میتواند جذب آهن غیرهِم (NON-HEME) را دو تا چهار برابر افزایش دهد. این نوع آهن در گیاهان نیز وجود دارد. منابع گیاهی آهن عبارتند از : سیب زمینی پخته با پوست، جوانه ی گندم برشته ، سبزی های دارای برگ سبز تیره مثل اسفناج تازه و جعفری، حبوبات مثل عدس و لوبیا، پودر کاکائو ، نخود سبز ، نان گندم کامل ، دانه های…
نگاهی به این دنیای رنگارنگ بیندازید: پرتقال، لیموشیرین، گریپفروت، لیموترش و غیره جزو معروفترین و پرطرفدارترین میوهها محسوب میشوند.
ویتامین C موجود در مرکبات در هر فصلی از سال و به خصوص زمستان برای بدن لازم و ضروری است.
اما باید بدانید که خواص و فواید مرکبات تنها به داشتن ویتامین C محدود نمیشود.
مرکبات سرشار از آنتی اکسیدانها، پتاسیم، بتاکاروتن و فیبرهای حلال هستند که برای حفظ سلامت بدن بسیار مفید است.
در این مطلب شما را با خواص دیگر مرکبات آشنا میکنیم که شما را تشویق میکند از این نعمتهای الهی بیشتر استفاده کنید. با ما همراه باشید.
مرکبات سرشار از آنتی اکسیدانها هستند
بدون شک پرتقال یکی از معروفترین و محبوبترین مرکباتی میباشد که نامش همیشه تداعی کننده ویتامین C است. باید بدانید که پرتقال حاوی ۷۰ میلی گرم ویتامین C میباشد که این مقدار ۹۰ درصد از نیاز روزانه خانمها به این ویتامین را تأمین میکند.
علاوه بر این باید بگوییم که نارنگی، لیموترش و گریپفروت نیز حاوی میزان قابل توجهی ویتامین C میباشد که یک آنتی اکسیدان قوی محسوب میشود. این ویتامین سلولها را از آسیبهای رادیکالهای آزاد حفظ میکند و همچنین میتواند اثرات برخی از سرطانها، سکتهی قلبی، سکتهی مغزی و بیماریهای دیگر را کاهش دهد.
ویتامین C همچنین به عملکرد خوب سیستم ایمنی بدن کمک میکند و نقش موثر و غیر قابل انکاری در پیشگیری از بیمارهای زمستانی دارد.
زمانی که احساس بیحوصلگی و بیحالی میکنید یک عدد پرتقال خوشمزه نوش جان کنید. خواهید دید که چقدر خوش اخلاق و سرحال خواهید شد.
توصیه میکنیم که روزتان را با مرکبات شروع کنید. خوردن مرکبات به همراه صبحانه بهتر از مصرف آنها بعد از شام است. پس روز پرتقالی داشته باشید و غذاهایتان را با لیموترش فراوان میل کنید.
مرکبات منبع خوب پتاسیم و بتاکاروتن پرتقال تانجرین tangerine که به آن پرتقال – نارنگی نیز گفته میشود و در ایران به نارنگی پاکستانی معروف است بیش از تمام مرکبات دیگر حاوی ویتامین A (به صورت بتاکاروتن) میباشد. این میوه حاوی ۷۷۵ UI (واحد بینالمللی) ویتامین A و همچنین ۱۳۰ میلی گرم پتاسیم است. گریپفروت صورتی و قرمز نیز سرشار از بتاکاروتن میباشد.
مرکبات با سرطان مقابله میکنند
پژوهشهای اخیر نشان دادهاند که گریپفروت علاوه بر بتاکاروتن حاوی مواد دیگری نیز هستند که میتوانند از ابتلا به سرطان پیشگیری کنند. گریپفروتهای صورتی و قرمز سرشار از لیکوپن هستند. به نظر میرسد این آنتی اکسیدان خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش میدهد.
در مورد پرتقال باید بگوییم که این میوهی پُرطرفدار سرشار از بیوفلاوونوئیدهایی مثل «روتین» و «هسپریدین» هستند. این دو رنگدانهی گیاهی از ابتلا و همچنین رشد تومورهای سرطانی پیشگیری میکنند. در واقع تمام مرکبات مثل نارنگی پاکستانی سرشار از بتاکریپتوگزانتینها هستند. این بتاکاروتن از ابتلا به سرطان کولون پیشگیری به عمل میآورد.
مرکبات کلسترول خون را تنظیم میکنند
مرکبات حاوی میزان قابل ملاحظهای فیبر پکتین هستند. این فیبرهای حلال غذایی میزان کلسترول خون را تنظیم میکنند.
مرکبات به هضم غذا کمک میکنند
چینیها از نارنگی پاکستانی برای هضم غذا و درمان حالت تهوع و همچنین به عنوان اکسپکتورانت استفاده میکنند. در فرانسه به کودکانی که دچار دل درد و یا سکسکه میشوند نارنگی پاکستانی میدهند.