خاک و کود

پوست برنج

مزایای استفاده از پوست برنج در خاک گیاهان آپارتمانی چیه

تقریبا تمام گیاهان آپارتمانی ضمن نیازشون به مواد غذایی به زهکشی بالایی هم نیاز دارن که برای زهکشی خوب و مواد مغذی مواد زیادی را به خاک اضافه میکنن اما باید بگیم که پوست برنج هر دوی اینهارو داره و در عین حال سبک نیز هست.
پوست برنج دارای مواد مغذی خوبی برای گیاهان میباشد و وقتی درون خاک قرار میگیرد رطوبت خاک باعث آزاد سازی مواد مغذی درونش میشود و در نتیجه گیاه از آن تغذیه میکند.
موضوع دیگر در مورد پوست برنج این است که میکس کردن آن با خاک باعث زهکشی خاک میشود چون که روزنه هایی درون خاک ایجاد میکند و آب به راحتی از آن عبور کرده و از گلدان خارج میشود.
اما مسئله مهم دیگری که در مورد پوست برنج هست اینه که سبک میباشد و وقتی با خاک ترکیب شود مقدار قابل توجهی از وزن خاک در هر گلدان کم میشود یعنی اگر وزن خاک گلدانی ۱ کیلو باشد با اضافه کردن ۳۰ درصد پوست برنج به آن خاک ، ۳۰ درصد وزن خاک کاهش میبابد و وزن خاک به ۷۰۰ گرم کاهش میابد.

چه مقدار از پوست برنج در خاک گیاهان آپارتمانی استفاده شود؟

درصد آن بسته به نوع گیاه دارد اما بین ۲۰ تا ۳۰ درصد استفاده از پوست برنج در خاک گیاهان آپارتمانی پیشنهاد میگردد.

چرا از پوست برنج در کف گلدانهای گیاهان بیرونی نیز استفاده میشود

گیاهان بیرونی بعداز مدتی که درون گلدان قرار گرفتند و مقداری که بزرگ شدن ریشه آنها از سوراخهای پایین گلدان به بیرون میزند و این موضوع خوب نیست چون که ریشه ها به زمین میروند و زمان جابجایی به ریشه گیاه آسیب میرسد .
تولیدکننده گان گل و گیاه برای اینکه مانع بیرون زدن ریشه های گیاه از زیر گلدان بشوند مقداری ( ۳ الی ۸ سانت ) پوست برنج خالص یعنی بدون ترکیب با خاک در کف گلدان میریزند تا زمانی که ریشه به پوست برنج رسید از آن عبور نکند. ، یکی به این دلیل که مواد غذایی ای در اختیارش قرار میگیرد و ریشه جای دیگری نمیرود و دیگر آنکه پوست برنج خالی اگر با خاک ترکیب نشود ریشه درون آن عبور نمیکند و در نتیجه ریشه درون گلدان باقی میماند.

کاربرد در کشاورزی

سبوس برنج در کشاورزی به عنوان کود و ماده ی افزودنی به خاک به کار می رود . مناسب بودن سبوس برای تهیه ی کود با توجه به مقدار اکسید های فسفر ، پتاسیم ، کلسیم و نیتروژن آلی موجود در آن تعیین می شود . برای تهیه کود از این فراورده آن را با سولفوریک اسید و فسفریک اسید واکنش می دهند . همچنین افزودن محلولی شامل ملاس ، گلیسرین و آهن اکسید ، خواص سبوس را به عنوان کود بهبود می بخشد . در واقع ، سبوس ، افزون بر تامین مواد آلی و ترکیب های فسفر دار مورد نیاز خاک ، به عنوان عاملی رقیق کننده نیز عمل می کند . رشد فرآورده های کشاورزی در خاک های نمک دار در حضور سبوس برنج افزایش می یابد . در واقع ، این ماده سرعت نفوذ آب در خاک را افزایش می دهد .

ترکیب و خواص فیزیکی

سبوس برنج دارای سلولوز ، لیگنین ، پنتوسان و اندکی پروتئین است که ویتامین ها به مقدار ناچیز آن را همراهی می کنند . همچنین رطوبت و خاکستر – که بیشتر ترکیب آن را سیلیس تشکیل می دهد – از جمله اجزای دیگر این فراورده به شمار می رود . درصد هر یک از اجزای یاد شده در سبوس ، به شرایط آب و هوا و نوع منطقه ی کشت برنج بستگی دارد .
معمولا ً از هر ۱۰۰ کیلوگرم برنج برداشت شده از شالیزار ، ۱۶ تا ۲۵ کیلوگرم آن را سبوس تشکیل می دهد . فضای مورد نیاز برای نگهداری سبوس ۸ برابر فضایی است که برنج آسیاب نشده اشغال می کند . طول سبوس آسیاب نشده ۲ تا ۴ برابر پهنای آن بوده ، چگالی آن حدود g / cm۳ ۷۵% است .
این ماده به راحتی فشرده می شود و چگالی آن تا حدود ۲ تا ۵ برابر افزایش می یابد . رسانایی گرمایی سبوس آسیاب نشده kcal / mh c ۰۴۸/۰  بوده ، برای سبوس آسیاب شده به حدود kcal / mh c ۰۵۸/۰ می رسد . این اندازه ها با رسانایی گرمایی مواد نارسانایی هم چون آزبست و چوب پنبه به خوبی برابری می کند .

نوشته های مشابه

یک نظر

  1. سلام
    مطلب مفیدی بود،فقط یک مشکلی توی متن بود…
    برنج دو تا پوسته داره…لایه بیرونی شلتوک (ضمخت و نامحلول) هست و دارای سیلیس فراوان که منظور مطلب شماست…اما لایه داخلی سبوسه که بصورت کاملا پودر میباشد و یک ماده ی خوراکی با ارزش البته درصورت فراوری میباشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا