خاک و کودآموزش ها

افزودن کلسیم به خاک

چگونه کلسیم به خاک اضافه کنیم

کلسیم یکی از درشت مغذی های ثانویه در خاک است. در حالی که مقادیر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در خاک چندان مهم نیستند اما کلسیم برای رشد گیاه بسیار مهم است و باعث می شود گیاهان کمتر در معرض بیماری ها و آفات قرار گیرند. در ادامه به بحث افزودن کلسیم به خاک می پردازیم.

اما وقتی از کلسیم صحبت می کنیم استفاده زیاد از آن درست نیست. کلسیم بیش از حد در خاک باغبانی یا گلدان ها باعث افزایش Ph می شود که یعنی خاک بیش از حد قلیایی شده و در نتیجه بر جذب سایر درشت مغذی های موجود در سایر کودها تأثیر می گذارد.

برای اینکه بدانید چه زمانی باید به خاک خود کلسیم اضافه کنید باید یک آزمایش خاک حرفه ای انجام دهید و فقط یک تست ساده Ph نیست که در خانه بتوانید انجام دهید. تست حرفه ای خاک هم سطح کلسیم و هم سطح Ph خاک را تحلیل می کند. برخی از این آزمایشات حرفه ای حتی مقدار دقیق کلسیمی که باید به خاک اضافه کنید هم به شما می گویند.

به خاطر داشته باشید گیاه زنده کلسیم را از طریق جذب کلسیم از نوک ریشه ها و فرستادن آن به سمت بالا از طریق تعرق جذب می کند. به همین دلیل است که آبیاری کافی همیشه مهم است. وقتی کلسیم به مقصد خود رسید که معمولاً بافت ها یا نوک های جوان یا جدید هستند، در جای خود باقی می ماند.

زمان افزودن کلسیم خاک

میزان کلسیم در خاک در مورد میزان واقعی جذب توسط گیاهان به شما اطلاعاتی نمی دهد. یک اصطلاح کلیدی در مورد جذب کلسیم در خاک به نام ظرفیت تبادل کاتیونی یا CEC وجود دارد. برای درک بهتر می توانید خاک را مانند مخزن ذخیره مواد مغذی گیاه مانند کلسیم و منیزیم در نظر بگیرید.

ظرفیت تبادل کاتیونی در واقع توانایی نسبی خاک برای جذب و نگهداری از مقداری خاصی از مواد مغذی به شکل کاتیون ها یا یون های با بار مثبت است.

با دانستن این موضوع، این سوال که آیا گیاه شما به اندازه کافی کلسیم دریافت می کند یا خیر و در صورت عدم دریافت باید چه کاری کنید مستقیماً به سطح CEC مرتبط است. البته باید Ph خاک را نیز در نظر بگیرید، خاک های با سطح Ph بالاتر معمولاً حاوی کلسیم بیشتری هستند.

یک آزمایش خاک حرفه ای می تواند میزان CEC خاک شما را تعیین کند. هرچه CEC بالاتر باشد مواد آلی بیشتری در خاک شما وجود داردو خاک رسی است که این خوب است زیرا این خاک آب و مواد مغذی مانند کلسیم را نسبت به خاک های شنی بهتر نگه می دارند. CEC پایین نشان می دهد خاک شنی است و احتمالاً مواد مغذی کمتری دارد زیرا این مواد مغذی سریع تر از خاک خارج می شوند.

براساس CEC ، آزمایش خاک به شما می گوید باید مواد آلی به خاک اضافه کنید یا خیر. همچنین به شما می گوید با اضافه کردن آهک از اسیدی بودن خاک کم کنید یا با اضافه کردن گوگرد باعث اسیدی تر شدن خاک شوید. افزایش CEC و تنظیم pH هر دو با هم باعث افزایش در دسترس بودن کلسیم به محصولات باغی و حتی گل های گلدانی می شود.

علائم کمبود کلسیم خاک

در حالی که آزمایش خاک مطمئن ترین راه برای تعیین مواد مغذی موجود و همچنین اصلاح خاک و میزان کلسیم خاک است، برخی نشانه های آشکار وجود دارد که کمبود کلسیم در گیاهان را نشان می دهد.

از جمله این نشانه ها می تواند به رشد کوتاه یا ضعیف، پیچ خوردن برگ ها یا شاخه ها جوان، سوختن یا لکه روی برگ های جوان، مهار رشد جوانه ها، رشد کوتاه ریشه یا وجود ریشه های مرده، کاپینگ برگ های بالغ، کلروزیس (زرد شدن برگ ها)، سوختگی نوک برگ ها و آسیب به میوه ها مانند پوسیدگی انتهای شکوفه ها در گوچه فرنگی و گوجه های تلخ اشاره کرد.

علائم کمبود کلسیم خاک
علائم کمبود کلسیم خاک

کودهای کلسیم

منابع کلسیم زیادی وجود دارد. اینکه کدام یک از این کودها به چه اندازه و برای چه مدتی برای شما مناسب است به سطح pH خاک شما و همچنین محصولات و گل هایتان بستگی دارد.

یکی از موارد موجود محلول های پاششی (استات کلسیم، نیترات کلسیم، کلرید کلسیم) هستند که این کود ها اسپری های کلسیم برگی تجاری می باشند و سریع ترین راه حل برای رفع کمبود خاد کلسیم هستند زیرا گیاهان مواد مغذی را به شکلی مؤثرتر از طریق برگ ها جذب می کنند و جذب کلسیم از ریشه کندتر است.

اغلب از این اسپری ها برای گیاهان گلدانی به خصوص نهال ها و پیوندها استفاده می کنند. اسپری ها خاک را اصلاح نمی کنند و باید مکملی برای مدیریت صحیح تغذیه خاک در نظر گرفته شوند.

ماده دیگری که می توانید به خاک اضافه کنید آهک (کلسیم کربنات و اشکال دیگر سنگ آهک استخراج شده) است. اضافه کردن آهک به خاک شاید قوی ترین تقویت کننده کلسیمی است که می توانید به خاک بدهید اما دقت کنید باعث افزایش pH خاک و در نتیجه کاهش اسیدی بودن خاک می شود.

انواع کود های کلسیم خاک

دولومیت آهک (کربنات کلسیم) ماده دیگری است که برای افزایش کلسیم خاک می شود استفاده کرد.آهک دولومیتی علاوه بر افزودن مقدار مناسبی کلسیم به خاک، حاوی کربنات منیزیم نیزهست و بنابراین برای افزایش pH در خاک های کم منیزیم استفاده می شود. اگر آزمایش خاک نشان داد که سطح منیزیم در حال حاضر بالا است، محصول کلسیم دیگری را انتخاب کنید.

افزودن آهک به خاک
افزودن آهک به خاک

گچ (سولفات کلسیم) ماده افزاینده کلسیم دیگری است. این ماده برای افزودن کلسیم خاک میتوان استفاده کرد و همینطور مکمل کلسیم سریع الاثر با CEC پایین که PH را کاهش و یا افزایش نمی دهد.

آرد صدف آسیاب شده (کربنات کلسیم) یکی دیگر از مواردی است که برای افزایش کلسیم می شود استفاده کرد. در حالی که این ماده منبع خوبی از کلسیم است، پوسته ها حلالیت کمی دارند و چندین سال طول می کشد تا موثر باشند. علاوه بر این به مرور زمان pH خاک را کمی افزایش می دهند.

از دیگر موارد موجود خاکستر چوب (کربنات کلسیم) است.  خاکستر چوب سخت – برخلاف خاکستر چوب نرم که توصیه نمی شود – مقدار خوبی کلسیم به خاک شما اضافه می کند اما PH آن را نیز افزایش می دهد. اگر می خواهید PH خاک خود را افزایش دهید، به خاطر داشته باشید قدرت افزایش pH خاکستر چوب سخت نصف آهک است.

افزودن کلسیم خاک با خاکستر چوب
افزودن کلسیم خاک با خاکستر چوب

سنگ نرم یا فسفات کلوئیدی (اکسید کلسیم) ماده دیگر برای افزایش کلسیم خاک است. این ماده که سنگ فسفات نیز نامیده می شود، کلسیم را کندتر از آهک در خاک آزاد می کند و محلولیت کمتری دارد و PH را به طور متوسط افزایش می دهد.

پودر استخوان یا پوست تخم مرغ برای خاک

پودر استخوان از انواع کودهایی است که باعث افزایش سطح کلسیم خاک می شود.این کود با فسفات بالا نسبت به آهک کندتر آزاد می شود و کمتر محلول است. از آن برای خاک هایی استفاده کنید که می خواهید pH را به طور متوسط افزایش دهید. پودر استخوان مخصوصاً برای پیازها و گیاهان ریشه ای مفید است.

شاید تعجب کنید اما پوسته تخم مرغ هم برای افزایش کلسیم خاک مفید است. این یک افسانه است که پوسته تخم مرغ آسیاب شده از پوسیدگی انتهای شکوفه ها جلوگیری می کند. در حالی که آنها خیلی آهسته تجزیه می شوند و نمی توانند به عنوان کود کلسیمی موثر باشند، اما همچنان به عنوان یک ماده آلی به کمپوست اضافه می شوند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا