زراغت و باغداری

سبزیکاری عمومی

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_style=”solid-icon” message_box_color=”vista_blue”]سبزیکاری عمومی[/vc_message][vc_column_text]سبزی ها برای تغذیه انسان کمال ضرورت را دارند زیرا آنها دارای انواع و اقسام ویتامین ها و مواد معدنی می باشند که برای رشد و نمو بدن لازم می باشند.[/vc_column_text][vc_message message_box_style=”solid-icon” message_box_color=”vista_blue”]زمین سبزیکاری[/vc_message][vc_column_text]زمین سبزیکاری باید خوب و آماده برای رشد و نمو سبزی که کاشته می شود مناسب باشد و کودکافی خورده باشد و عملیات زراعی در آن به خوبی انجام شده باشد. زمین سبزیکاری نباید رسی خالص و یا شنی خالص و یا آهکی زیاد و یا با تلاقی باشد معمولاً سبزی را در زمین های رسی شنی و یا شنی رسی که به قدر کافی کود داده باشند و به قدر لزوم اهک و هوموس داشته باشد می کارند زمین سبزیکاری باید نرم و قابل نفوذ باشد و موقع آب دادن آب توی سبزیکاری در یک جا جمع نشود و خوب صاف و تسطیح شده باشد. چون سبزی آب زیادی می خواهد. مزرعه سبزیکاری باید نزدیک آب انتخاب شود تا به آسانی بشود آن را آب داد از انتخاب زمین های گود برای سبزیکاری باید اجتناب کرد و قبلاً باید آن را کاملاً صاف و هموار کرده باشند تا آب باران و یا آب آبیاری در آن جمع و انباشته نشود که باعث پوسیدن ریشه ها گردد. به علاوه زمین سبزیکاری نباید نزدیک کارخانجات شیمیایی و جاده های خاکی که رفت و اماد زیاد دارد انتخاب شود. و نیز حتی الامکان زمین سبزیکاری در مسیر بادهای شدید موسمی انتخاب نشود. در زمین های مرطوب اول باید زهکشی و سپس سبزیکاری کرد.[/vc_column_text][vc_message message_box_style=”solid-icon” message_box_color=”vista_blue”]ابیاری مزرعه سبزیکاری [/vc_message][vc_column_text]به دو روش کرتی و جوی پشته ای انجام می شود. روش آبیاری جوی و پشته ای با توجه به مقدار مصرف کمتر آب و همچنین سهولت در اجرای عملیات کاشت، داشت و برداشت بر روش آبیاری کرتی برتری دارد تعیین فواصل خطوط کشت بستگی به نوع محصول دارد.[/vc_column_text][vc_message message_box_style=”solid-icon” message_box_color=”vista_blue”]تهیه زمین سبزیکاری [/vc_message][vc_column_text]زمین سبزیکاری را در هر مترمربع از ۲-۴ کیلوگرم کود حیوانی می دهند این مقدار بسته به نوع زمین و نوع سبزی که کاشته می شود فرق می کند و اگر زمین مرغوب و پرقوت باشد کود کمتر و در صورتی که کم قوت باشد کود بیشتری داده می شود و به علاوه هر سبزی مقدار معینی کود می خواهد که باید آن را در دسترس آن قرار داد.

عمق شخم بسته به بافت خاک و نوع سبزی متفاوت است. در صورتی که بخواهند سبزی های ریشه دار از قبیل چغندر، ترب و هویج و غیره بکارند باید شخم عمیق بزنند مخصوصاً در زمین هایی که سفت و قابل نفوذ نمی باشد. در زمین های نرم و آماده عمق شخم را کمتر می گیرند. در سبزیکاری زمین را به سه طریق شخم می زنند.

۱- شخم سطحی بعد از برداشت محصول زده می شود تا در نقاط مرطوب بقایای گیاهی زراعت قبلی به زیر خاک رفته و بپوسد و یا برای تکمیل شخم عمیق و یا متوسط بلافاصله قبل از بذکاری انجام می شود. عمق شخم سطحی یبن ۱۵-۸ سانتیمتر می باشد؛

۲- شخم متوسط برای سبزیکاری زده می شود که محصول دارای ریشه عمیق، نباشد، عمق شخم بسته به نوع محصول و بافت خاک بین ۲۵-۱۵ سانتیمتر فرق می کند، در این شخم فقط یک قسمتی از خاک مزروعی زیر و رو می شود. زمان انجام شخم در پاییز و یا بهار است.

۳- شخم عمیق برای سبزیهایی که ریشه عمیق دارند زده می شود.

عمق شخم بسته به عمق خاک زراعی از ۲۵ سانتیمتر بیشتر است زیرا در این نوع شخم تمام خاک مزروعی زیر و رو می شود.زمان انجام شخم در پاییز است.

در زمین هایی که همیشه زراعت می شود و زمین آماده می باشد شخم متوسط زده می شود ولی زمین هایی را که تازه هستند و می خواهند در آنها سبزیکاری نمایند شخم عمیق می زنند و معمولا بعد از شخم عمیق از سبزی های ریشه دار کاشته می شود تا زمین کاملاً آماده شود. براى سبزی هایی مانند مارچوبه، کنگر فرنگی که مدتی در زمین می مانند  شخم خیلی عمیقی می زنند و نیز موقعی که زمین دارای تحت الارض خوب می باشد. برای مخلوط کردن خاک زیر با خاک روی زمین شخم عمیق زده می شود. اگر زمین دارای تحت الارضی خوب نباشد از زدن شخم عمیق باید خودداری کرد فقط با وسیله ی ماشین های مخصوص تحت الارض را نرم می نمایند و این ماشین ها را Fouilleuse می نامند. در نقاطی که تراکتور نیست و شخم را وسیله بیل و یا گاو آهن می زنند زمین موقعی باید شخم زده شود که نه زیاد تر باشد و نه زیاد خشک. زمین های سبک را به عمق کمتری شخم می زنند ولی زمین های سنگین و پارسی را شخم عمیق می زنند این زمین ها را بهتر است قبل از زمستان شخم بزنند تا یخبنادان خوب کلوخ ها را نرم نماید و اگر تابستان این زمین ها را شخم بزنند تبدیل به کلوخه می شود و نرم کردن آنها هم مشکل می باشد فقط یخبندان می تواند آنها را خوب نرم نماید.

پس از شخم زمین را باید دندانه زد و در سبزیکاری های کوچک به جای دندانه از شنکش استفاده می کنند و پس از تخت کردن زمین بذر را روی خاک می پاشند دوباره شنکش می زنند تا بذور زیر خاک بروند بعد با پشت شن کش صاف می کنند سپس ماله می زنند. برای اینکه بذر کاملاً به خاک چسبیده شود از یک ماله سبک که به صورت دستی یا به وسیله گاو کشیده می شود روی قسمت کشت شده می کشند.[/vc_column_text][vc_message message_box_style=”solid-icon” message_box_color=”vista_blue”]تقسیم بندی زمین سبزیکاری [/vc_message][vc_column_text]منظور از تقسیم بندی در سبزیکاری تشکیل نظم و تربیت در زمین سبزیکاریست داخل سبزیکاری راهروهای لازم برای عبور و مرور احداث می نمایند تا سبزیکار موقع چیدن سبزی مجبور نشود پای خود را روی سبزی ها بگذارد و باعث خرابی آنها بشود تقسیم بندی با در نظر گرفتن شکل زمین و بزرگی و کوچکی آن انجام می یابد و همچنین نوع سبزی نیز در تقسیم بندی دخالت دارد.

برای مثال زمینی را در نظر می گیریم که ششصد مترمربع مساحت داشته باشد اول وسط زمین خیابانی به عرض ۱-5/1 متر احداث می کنیم اطراف زمین نیز راهروهایی به عرض یک متر احداث می نماییم.  سپس راهروهای چهل سانتیمتری که یک سر آن به راهرو وسطی و سر دیگر آن به راهروهای کنار مزرعه محدود می گردد احداث و اگر خطی بکاریم پس از احداث راهروها بقیه زمین را بقطعات ۲۰ مترمربع تقسیم می کنیم و یا کمتر راهروهای چهل سانتیمتری بین آنها احداث می کنیم ولی اگر زمین سبزیکاری بزرگ باشد و سبزیها وسیله موتور از سبزیکاری خارج برده شوند خیابان وسطی به عرض ۳ متر بلکه بیشتر احداث می گردند. موقع تقسیم نباید قطعات را بیشتر از ۲۰ مترمربع گرفت تا عملیات وجین و چیدن سبزی ها مشکل نگردد. در قطعات سبزیکاری نباید درخت کاشته شود سبزیکاری به آفتاب و کود و آب نیاز زیادی دارد. کمی یکی از آنها مقدار محصول را کمتر و بلکه هیچ می کند و جین و سمپاشی نیز در سبزیکاری ضروری می باشد در موقع بروز آفت و علف هرز باید بلافاصله علف های هرز را وجین کرد و اقدام به سمپاشی نمود.[/vc_column_text][vc_message message_box_style=”solid-icon” message_box_color=”vista_blue”]خزانه [/vc_message][vc_column_text]خزانه زمینی است که سبزی کاران آن را برای تولید نشاء برخی از سبزیجات آماده می کنند. خاک خزانه باید قوی و حاصلخیز باشد در صورتی که خزانه در هوای آزادی احداث گردد بایستی زمین را با شخم عمیق و یا با بیل نرم کرده و همزمان مقداری کود دامی به نسبت ۳۵-۳۰ تن در هکتار به خاک خزانه اضافه و با آن مخلوط می نمایند. در صورتی که سبزی کاران بخواهند با توجه به شرایط آب و هوائی و نوع محصول اقدام به تهیه نشاء زودتر از زمان مناسب نمایند، ضرورت دارد که خزانه را در یک محل سرپوشیده انتخاب کرده و حرارت و نور مورد نیاز گیاه را تامین کنند. برخی از سبزیکاران برای تهیه نشاء گوجه فرنگی از پلاستیک جهت پوشش خزانه استفاده می نمایند.[/vc_column_text][vc_message message_box_style=”solid-icon” message_box_color=”vista_blue”]بذرکاری [/vc_message][vc_column_text]بذری که برای کشت انتخاب می شود باید تازه و خوب و سالم باشد بذور تازه و رسیده و سالم همیشه سنگین تر از سایر بذور می باشند و نباتات قوی تر هم می دهند ولی بذور کهته علاوه بر اینکه نباتاتش ضعیف و ناسالم می شوند عده ای از آنها نیز سبز نمی کنند در سبزیکاری حتی الامکان از بذور سلکسیون شده باید استفاده کرد.

پس از کشت بذور ریزتر را کمتر و درشت تر را بیشتر زیر خاک کانال معمولا هر بذر را سه تا پنج برابر قطر و طول آن باید زیر خاک کرد مثلاً بذور هویج و جعفری و کاهو را دو سه میلیمتر بیشتر نباید زیر خاک کرد بذور اسفناج و تربچه و چغندر را یک سانتی متر باید زیر خاک کرده بذور درشت تر مانند نخودلوبیا و باقلا را در حدود دو الی سه سانتیمتر زیر خاک می کنند بعضی از بذور را در جای اصلی می کارند ولی بعضی دیگر را در خزانه می کارند سپس آنها را در جای اصلی نشاء می کنند مانند گوجه فرنگی، بادمجان، بامیه، فلفل، کلم و غیره.

بذور اسفناج، هویچ و شلغم و نخود و لوبیا را از اول در جای اصلی می کارند.[/vc_column_text][vc_message message_box_style=”solid-icon” message_box_color=”vista_blue”]بذر را به سه طریق می کارند[/vc_message][vc_column_text]دست پاشی خطی ردیفی. در بذر کاری دست پاشی بذور ریز را اغلب با ماسه یا خاک رس خشک مخلوط می کنند و می پاشند تا بذور زیاد پر سبز نکنند ولی بذور درشت را بدون مخلوط کردن با ماسه می کارند بعد با شنکش آنها را زیر خاک می کنند و سپس با مقداری خاک مخلوط با کود پوسیده آنها را می پوشانند و اگر سبزیکاری بزرگ باشد روی آنها را ماله هم می کشند.[/vc_column_text][vc_message message_box_style=”solid-icon” message_box_color=”vista_blue”]بذرکاری خطی [/vc_message][vc_column_text]در این بذرکاری که عمق آن بسته به درشتی و ریزی بذر فرق می کند شیاری ایجاد نموده بعد بذور را به همان عمق که قبلاً گفتیم زیر خاک می کنند بذرکاری خطی را اغلب با ماشین می کارند. ماشین ها هم بر دو نوعند ماشین های کوچک دستی ماشین های بزرگ موتوری.

بذر را در صندوق ماشین میریزند سپس آلت تنظیم را روی نباتی که می خواهیم بکاریم قرار می دهیم ماشین آن بذر را به فاصله معین و عمق معین می کارد. بذرکاری ردیفی را اغلب وسیله دست می کارند مانند لوبیا، خیار، سیب زمینی، و غیره. در این طریقه به فواصل معین روی خطوط سوراخ های احدات نموده و در هر سوراخ دو یا سه بدر می اندازند بعد روی آن را می پوشانند. اغلب صیفی جات را به این طریق می کارند سیب زمینی را در هر سوراخ یک سیب زمینی قرار می دهند و روی آن را می پوشانند.[/vc_column_text][vc_message message_box_style=”solid-icon” message_box_color=”vista_blue”]روش انتخاب بذر سالم و خوب [/vc_message][vc_column_text]بذر سالم و خوب را از بوته های قوی که محصول آن از لحاظ جنس و محصول خوب باشد انتخاب می نمایند و اغلب مؤسساتی که کارشان تهیه بذور سلکسیون شده است بذور سبزی خوب را تهیه می کنند و سبزیکاران علاقه مند بذور را از آنان می خرند و عده ای از سبزیکاران بذور خود را خود تهیه می کنند ولی اگر از مؤسسات قابل اطمینان خارجی و داخلی بذر خود را تهیه نمایند بهتر است از استعمال بذور کهنه هم باید خودداری کرد برای اینکه عده ای از آنها سبز نمی شوند و عده ای هم که سبز می شوند بوته های آنها ضعیف می ماند. هر بذر مدت معینی می تواند قوه نامیه خود را حفظ کند. بذور تازه را از رنگ و مغز آن می توان شناخت بعضی بذور را توی آب می ریزند آنهایی که روی آب می مانند دور می ریزند و آنهایی که زیر آب می روند برای کشت انتخاب می کنند ولی این آزمایش را در تمام بذور سبزی نمی توان عملی نمود مثلاً بذور گل چتریها که دارای کرک می باشند همه شان روی آب می ایستند و عدهای از سبزی ها هم هستند که بذورشان دیر می رسند و یا اصلاً روی بوته کاملاً نمی رسند و باید مدتی بمانند تا کاملاً برسند و آنها را اغلب در سال دوم می کارند بذور را بعد از گرفتن باید بوجاری و تمیز کرد تا بذور سبک و نارس از بذور سنگین و رسیده جدا شوند.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1513933049430-db323d72-ec76-2″ include=”15544,15545,15546,15547″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_message message_box_style=”outline” style=”round” message_box_color=”green”]

منبع :  / نگارش :

[/vc_message][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message message_box_style=”solid” message_box_color=”pink”]

تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت گلستان موج است.

[/vc_message][vc_message message_box_style=”solid” message_box_color=”peacoc”]

استفاده از مطالب این بانک با ذکر منبع و لینک دادن به بانک بلامانع می باشد.

[/vc_message][vc_message message_box_style=”solid” message_box_color=”green” icon_fontawesome=”fa fa-check”]

گلستان موج صرفا یک فضای مجازی نیست!!

[/vc_message][/vc_column][/vc_row]

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا