صیفی جات

آبیاری و برداشت محصول هندوانه

آبیاری

بطوریکه در بالا نیز بیان شد هندوانه یکی از افراد خانواده کدوئیان است که در زراعت دیم بهترین نتیجه و بهره را می دهد و اغلب طعم هندوانه های دیم شیرین تر ازطعم هندوانه آبی است.طرزعمل و آبیاری در زراعت ديم همان است که درباره خربوزه دیم بیان شد یعنی در زمستان باید زمین را خیساند ( در نقاطی که مقدار باران سالیانه کمتر از ۳۰۰ میلیمتر باشد و فقط در فصل زمستان و اوایل بها و باران ببارد). پس از کاشت بذر بطر یقی که شرح دادیم احتیاجی به آبیاری تابستانه ندارد.در زراعت آبی چون ریشه هندوانه طویل تراز ريشه سایر گیاهان خانواده کدوئیان بوده و در عمق زیادتری درخاك فرو می رود لذا از حیث مقدار آب و تعداد دفعات آبیاری قانع تراز خربوزه و یا خیار می باشد و نسبت به جنس خاك هر ۸ یا ۱۲ ویا ۱۰ روز یک مرتبه جالیز هندوانه را آبیاری می كنند.

برداشت محصول هندوانه

درموقع برداشت محصول دو موضوع بسیار مهم باید در نظر گرفته شود یکی رسیده بودن هندوانه و دیگری احتیاط کامل در کندن میوه از بوته و حمل آن به انبار یا بازار زیرا ضربه شدید و یا فشار وارده به هندوانه علاوه بر اینکه ممکن است باعث شکستن و نامرغوبی میوه شود باعت فاسد و معیوب شدن داخل میوه نیز می گردد.موقع رسیدن هندوانه برای فروش موقعی است که مقدار قند آن بحداکثر رسیده باشد نه موقعی که کاملا رسیده باشد. هندوانه نیز مانند خربوزه پس از جدا شدن از بوته مقدار قند آن زیاد نمی شود .مقدار قند در قسمت های مختلف یکی ندوانه متفاوت است به طوری که مشاهده می شود مقدار قند در وسط میوه یعنی محلی که دارای تخمه نیست از سایر نقاط میوه زیاد تر است و درطول قطر میوه بطرف خارج مقدار قند کم می شود و همچنین ازطرف دم میوه تا محل گل که ما ته و سر میوه می نامیم مقدار قند درطرف سر ميوه زیادتر می باشد برای تعیین بهترین موقع برداشت محصول بریدن میوه و تجزیه آن برای تعیین مقدار قند بهترین وسیله می باشد ولی در عمل این امر ممکن نیست بنابراین ازروی تغییرات ظاهری وخارجی میوه باید درباره رسیده و یا نارس بودن میوه و بهترین موقع برداشت محصول قضاوت نمود. علائم خارجی رسیده بودن هندوانه عبارتند از :
1- تغيیر رنگ پوست قسمتی از میوه که روی زمین قرار گرفته است یعنی رنگی پوست که سفید مایل به سبز است در موقع رسیدن میوه تبدیل به زرد می شود .
2- صدائی که از میوه درموقع ضربه زدن با انگشت ازآن شنیده می شود و در زبان عادی «تلنگر» می نامند این صدا در میوه نارس زنگ دارد و فلزی است درصورتی که اگر ميوه رسیده باشد صدا مات و خفه بگوش می رسد.
3- خشک شدن پیچک مقابل میوه که در موقع رسیدن میوه از سبزی تغییر رنگ داده قهوه ای رنگی و گاهی کاملا خشک می شود.درموقع برداشت محصول باید حتما مقداری از ساقه با دم میوه روی میوه بماند و هر اندازه این ساقه درازتر باشد بهتر است.پس از جمع آوری محصول عادت براین است که هندوانه ها را درمزرعه تل می کنند یعنی آنها را روی یکدیگر بشکل توده قرار می دهند در این صورت هیچگاه نباید تعداد طبقات بیش از 5 ردیف باشد مخصوصا در انواع درشت و سنگین چه فشار طبقه های رویی بر هندوانه های ردیف زیری باعث ترك خوردن خارج و اغلب داخل میوه شده از مرغوبیت آن می کاهد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا