گیاهان زینتی آپارتمانیگیاهان زینتی فضای باز

فیکوس آدری – آموزش پرورش و نگهداری Ficus benghalensis

اگر به گیاهان انجیری برگ علاقه دارید، فیکوس آدری میتواند یکی از انتخاب های شما باشد، در ادامه آموزش هایی درباره به پرورش و نگهداری این گیاه می پردازیم.

پرورش و نگهداری از فیکوس آدری

برای افرادی که عاشق انجیر برگ کمانچه ای هستند باید بگوییم فیکوس آدری با نام علمی Ficus benghalensis یکی از گزینه های عالی برای انها است. فیکوس آدری یکی از بستگان نزدیک انجیر برگ کمانچه ای است که پرورش و نگهداری خانگی آن بسیار راحت تر بوده و شرایط رشد و ظاهری بسیار مشابه با انجیر برگ کمانچه ای دارد.

 با این حال فیکوس آدری کمی کوچک تر است و برگ های آن کشیده تر هستند و تنه آن رنگ روشن تری دارد. همانند انجیرهای برگ کمانچه ای و سایر بستگان موجود در جنس فیکوس، فیکوس ادری نیز برای حیوانات خانگی سمی است بنابراین سعی کنید از دسترس آنها دور نگه دارید.

حقیقت جالب

فیکوس آدری به عنوان درخت ملی هند شناخته می شود ، که معمولاً آن را با نام درخت بانیان می شناسند. در طبیعت درخت بانیان ریشه های هوایی بلندی دارد که از تاج به زمین می رسد و به تنها های حمایت کننده تبدیل می شود. این یعنی پهنای درخت با گذشت زمان بیش از ارتفاعش می شود ، و با توجه به اینکه ارتفاع این درخت تا 30 متر هم می رسد بنابراین پهنای آنها کم نخواهد بود. برخی درختان بانیان بالغ زمین های زیادی را اشغال می کنند.

چگونه از فیکوس آدری مراقبت کنیم؟

در حالی که رشد این گیاه نسبت به انجیر برگ کمانچه ای راحت تر است اما معمولاً به عنوان گیاهی برای تازه وارد ها در نظر گرفته نمی شود زیرا هنوز هم به توجه و مراقبت های خاصی نیاز دارد. از مهم ترین عناصر نور خوب و ابیاری هستند که برای شاد نگه داشتن گیاه در خانه باید به درستی انجام شوند. علاوه بر این برای کنترل اندازه و شکل باید به صورت منظم گیاه را هرس کنید.

نکته: ممکن است روی برگ های درخت فیکوس گرد و غبار زیاد بنشیند بنابراین مطمئن شوید برگ های فیکوس آدری را به صورت منظم پاک می کنید تا فوتوسنتز به خوبی صورت گیرد. از براق کننده های تجاری موجود استفاده نکنید زیرا به برگ های کرک دار آسیب می زنند. در عوض سعی کنید با دستمال مرطوب برگ ها را تمیز کنید.

مراقبت از فیکوس آدری
مراقبت از فیکوس آدری

نور Ficus benghalensis

فیکوس آدری نیاز به نور خوبی دارد بنابراین سعی کنید گیاه را چندین ساعت در معرض نور روشن و غیر مستقیم قرار دهید. برای این مورد پنجره های جنوبی یا غربی عالی هستند. البته این گیاه می تواند مقداری نور مستقیم صبح و عصر را تحمل کند اما مطمئن شوید هنگام عصر مدت طولانی در معرض نور مستقیم خورشید نباشد زیرا ممکن است برگ ها را بسوزاند.

نور فیکوس آدری
نور فیکوس آدری

خاک Ficus Audrey

خاک فیکوس آدری باید ترکیبی از خاک گلدانی، پرلیت و ماسه باشد. دقت کنید این ترکیب باید رطوبت را خوب نگه دارد و در عین حال زهکشی مناسبی داشته باشد. ترکیب 50% پیت ماس، 30% پرلیت، 10% ماسه درشت و 10% ورمی کمپوست عالی است. دقت کنید pH خاک باید بین 6.5 تا 7.5 باشد.

فیکوس آدری چقدر آب نیاز دارد؟

هنگام آبیاری باید دقت کنید خاک گیاه همیشه مرطوب باشد و در عین حال ریشه های گیاه را غرقاب نکنید. بین دو آبیاری اجازه دهید 5 تا 7 سانتیمتر بالای خاک خشک شود و سپس اقدام به آبیاری کنید. فیکوس آدری در خاک دائماً مرطوب بهترین عملکرد را دارد و هرگز نباید اجازه داد خاک کاملاً خشک شود.

آبیاری گیاه Ficus Audrey
آبیاری گیاه Ficus Audrey

دما و رطوبت فیکوس آدری

 فیکوس آدری بومی هند است و بنابراین به شرایط گرم و مرطوب عادت دارد. این گیاه در دمای معمولی خانه به خوبی عمل می کند. در دمای 21 تا 27 درجه سانتیگراد این گیاه بهترین رشد را دارد اما دقت کنید نباید زیر16 درجه سانتیگراد قرار گیرد.

از نظررطوبت باید گفت این گیاه به رطوبت متوسط و بالا عادت دارد اما در رطوبت های کمتر هم به خوبی رشد می کند. بهتر است رطوبت هوا را بالای 40% قرار دهید. دقت کنید این گیاه را از پنجره های سرد یا دریچه های کولر و گرمایش دور نگه دارید زیرا هوا در این نواحی خشک تر هستند. اگر فیکوس شما علائم خشک شدن مانند قهوه ای شدن لبه برگ ها را دارد بهتر است آن را در نزدیکی یک مرطوب کننده یا در اتاق مرطوب مانند حمام یا لاندری قرار دهید.

دما و رطوبت فیکوس آدری
دما و رطوبت فیکوس آدری

روش کود دهی به فیکوس آدری

فیکوس آدری معمولاً تمام مواد مغذی موجود در گلدان را در عرض چند ماه مصرف می کند و بنابراین بهتر است مصرف کود را همیشه در نظر داشته باشید. برای کود دهی بهتر است ماهی یکبار از اوایل بهار تا اوایل پاییز گیاه را با کود مایع ملایم کود دهی کنید. البته می توانید از کودهای طبیعی مانند کمپوست، ورمی کمپوست یا پودر استخوان/خون هم به خاک اضافه کنید. برای کوددهی لازم نیست حتماً زمان دقیقی داشته باشید میتوانید مقدار مصرفی ماهانه را با هر بار آبیاری در آب حل کنید. با این کار خطر کمتری گیاه شما را تهدید می کند.

هرس کردن فیکوس آدری

فیکوس آدری در خانه تا 3 متر هم رشد می کند بنابراین هرس کردن بخشی ضروری برای نگهداری درخت در خانه است. هرس کردن نه تنها اندازه گیاه شما را کنترل می کند بلکه درخت را تشویق می کند شاخه های قوی تری داشته باشد و از نظر زیبای و ساختاری هم سالم تر باشد.

بهتر است فیکوس آدری را در ماه های بهار یا تابستان که دوره رشد فعالش است هرس کنید. قبل از شروع مطمئن شوید پوششی محافظ زیر درخت خود قرار داده باشید. مانند  برادرزاده اش درخت کائوچو این درخت نیز هنگام هرس کردن شیره ای شبیه به لاتکس تولید می کند که به شدت چسبنده است. هنگام هرس دقت کنید قلمه ها را دور نیندازید زیرا می توانید آنها را برای تکثیر مجدد گیاه استفاده کنید.

فیکوس ادری نیازی به هرس شدید ندارد اما در صورت نیاز هرس چند شاخه باعث کنترل رشد و ظاهر زیباتر درخت می شود. سعی کنید شاخه ای که خیلی کلفت است یا ظاهری کج به گیاه می دهد را بزنید. اگر درخت شما هیچ شاخه ای ندارد و فقط یک ساقه بلند است می توانید از هر جایی که ارتفاع دلخواهتان است سر ساقه را بزنید تا شروع به شاخه زدن کند.

هرس شاخه های فیکوس آدری
هرس شاخه های فیکوس آدری

هرس شاخه های فیکوس آدری

برای هرس دقت کنید قبل انجام هرگونه برشی شاخه هایی که می خواهید بزنید را علامت گذاری کنید تا شکل درستی به درخت بدهید. سعی کنید از قیچی تمیز برای بریدن شاخه ها استفاده کنید. قسمت هایی که می خواهید برش دهید را با نخ یا روبان های رنگی مشخص کنید.

دقت کنید در هر بار هرس کردن نباید بیش از 10% از برگ ها را بگیرید زیرا این کار به گیاه شما شوک وارد می کند و حتی باعث توقف رشد آن نیز می شود و ممکن است برای چند هفته گیاه شما رشدی نداشته باشد. بنابراین اگر به دنبال تغییرات شدید هستید بهتر است در نوبت های مختلف اقدام به هرس گیاه کنید.

تکثیر فیکوس آدری

فیکوس آدری وحشی به راحتی از طریق برگ و ساقه ها تکثیر می شود اما در محیط خانه می توانید با قلمه های ساقه به راحتی گیاه را تکثیر کنید. اگر تا به حال یک گیاه انجیر برگ کمانچه ای یا کائوچو را تکثیر کرده باشید ، تکثیر فیکوس آدری هم تقریباً مشابه با انهاست. مطمئن شوید قبل از شروع کار ملافه یا پوششی روی زمین پهن کرده باشید و دستکش محافظ پوشیده باشید زیرا شیره فیکوس ادری بسیار چسبنده است و ممکن است به کف زمین آسیب بزند. مراحل ساده تکثیر فیکوس ادری به شکل زیر است.

  1. نقطه که می خواهید قلمه بگیرید و آن را تکثیر کنید انتخاب کنید. دقت کنید قلمه ساقه باید حداقل 2 تا 3 برگ داشته باشید.
  2. با استفاده از یک قیچی معمولی یا قیچی هرس تیز و استریل شده ساقه را ببرید و از گیاه اصلی جدا کنید.
  3. یک گلدان کوچک را با ترکیب خاک گلدانی مناسب با زهکشی خوب پر کنید و با یک بطری اسپری آن را کمی مرطوب کنید.
  4. به انتهای هر قلمه ای که دارید هورمون ریشه زایی اضافه کنید و انتهای قلمه را در مخلوط خاک فشار دهید.
  5. یک کیسه پلاستیکی روی گلدان قرار دهید تا محیطی شبیه به گلخانه ایجاد کنید و قلمه ها را در مکانی قرار دهید که نور روشن و غیر مستقیم دریافت کند. برای اطمینان از مرطوب ماندن خاک در صورت نیاز آبیاری انجام دهید.
  6. پس از سه تا چهار هفته ریشه ها رشد می کنند و می توانید کیسه پلاستیکی را بردارید.
تکثیر فیکوس آدری
تکثیر فیکوس آدری

گلدان زدن و تعویض گلدان فیکوس آدری

فیکوس آدری نیازی به تعویض گلدان منظم ندارد و در یک گلدان به مدت 2 تا 3 سال قادر به رشد است. فیکوس آدری با کمی ریشه دار شدن یا ریشه های درهم مشکلی ندارد و فقط زمانی نیاز به تعویض گلدان دارد که نشانه هایی از رشد ریشه به خارج از ظرف مشاهده کرده باشید. برای مثال ریشه ها از سوراخ های زهکشی کف گلدان بیرون زده باشند.

وقتی تشخیص دادید نیاز به تعویض گلدان است بهترین زمان برای انجام آن ماه های بهار یا تابستان است. برای اینکار ابتدا گلدانی با اندازه 5 تا 7 سانتیمتر پهن تر انتخاب کنید. نباید گلدان را از 7 سانتیمتر بزرگتر  بگیرید زیرا این امر باعث آبیاری بیش از حد می شود که در نتیجه گیاه را می پوساند. پس از انتخاب گلدان، درخت را از گلدان قبلی خارج کنید و به ارامی مقداری از خاک قدیمی اطراف ریشه را تکان دهید و سپس به گلدان جدید وارد کنید. برای گلدان جدید ابتدا خاک تازه با زهکشی خوب را وارد گلدان کرده و ریشه را در عمقی مشابه با گلدان قبلی قرار دهید. سپس به فیکوس آدری کاشته شده به خوبی آب بدهید و آن را به موقعیت قبلی اش برگردانید.

اکر می خواهید اندازه گیاه را کنترل کنید و دیگر نیازی به بلند تر شدن گیاه ندارید می توانید بدون تعویض گلدان و افزایش اندازه گلدان تنها خاک گیاه را تازه کنید. بهتر است در این زمان ریشه ها را کمی هرس کنید بنابراین درخت به رشد خود در گلدان اصلی ادامه خواهد داد.

تعویض گلدان فیکوس آدری
تعویض گلدان فیکوس آدری

آفات رایج فیکوس آدری

فیکوس آدری مستعد آفات مکنده شیره ای است که عاشق شیره های چسبنده هستند. مراقب آفاتی مانند شپشک آرد آلود، حشره پولک دار و شته ها باشید. پشه سیاه هم اگرچه از جمله آفات های مکنده شیره نیست اما می تواند مشکل ساز باشد زیرا آنها دوست دارند تخم هایشان را در خاک مرطوب بگذارند. در روال مرقابت هیا منظم خود حتماً آفت ها را بررسی کنید تا آلودگی های احتمالی موجود را زودتر ببینید.

آفات رایج فیکوس آدری
آفات رایج فیکوس آدری

مشکلات رایج فیکوس آدری

شایع ترین مشکلات رشد فیکوس آدری درخانه معمولاً ناشی از آبیاری نامناسب است. در مقایسه با سایر درختان، فیکوس آدری نسبت به آبیاری بیش از حد یا کم ابی نسبتاً مقاوم است اما اگر به درستی انجام نشود در دراز مدت گیاه آسیب خواهد دید. در اینجا چند نکته مراقبتی وجود دارد.

زرد شدن برگ ها

برگ های زرد می تواند در نتیجه چند مشکل موجود باشد. اول اگر متوجه زرد شدن و افتادن یک یا دو برگ پیرتر شدید ، این می تواند بخشی طبیعی از چرخه زندگی درخت می باشد. این امر طبیعی است و برگ های مسن در نهایت خواهد ریخت. با این حال از متوجه دید تعدادی برگ های جوان تر زرد شده اند و روندی غیر عادی دارید احتمالاً به دلیل آبیاری زیاد یا کم است. حتماً خاک خود را هنگام آبیاری بررسی کنید تا این مشکل حل شود.

زرد شدن برگ های فیکوس آدری
زرد شدن برگ های فیکوس آدری

افتادن برگ های فیکوس آدری

 در حالی که فیکوس آدری نسبت به خویشاوند خود یعنی انجیر برگ کمانچه ای حساسیت کمتری دارد اما هر دو عادت دارند در صورت عدم توجه به آبیاری برگ هایشان به طور چشمگیری می ریزند. اگر برگ های فیکوس آدری شما می ریزد به احتمال زیاد دلیل آن کم ابی است. در حالی که این درختان پس از هر آبیاری مدت کوتاهی خشکی را تحمل می کنند اما نباید خاک آنها به طور کامل خشک شود و اگر بیش از حد خشک شوند باعث ریزش برگ ها می شود. برای حل این مشکل ابیاری خود و با برنامه انجام دهید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا