آموزش ها

طرز تهیه خاک مناسب، کود حاصلخیز و کمپوست از زباله خانگی در خانه

طرز تهیه خاک مناسب، کود حاصلخیز و کمپوست از زباله خانگی در خانه

چگونه می توان از زباله های آشپزخانه و مواد قابل بازیافت خانگی، خاکی حاصلخیز و قابل استفاده برای باغچه و گلدان تهیه کرد؟ آیا می توان در منزل هم کود کمپوست تهیه کرد؟ تولید کود کمپوست از زباله‌های خانگی، بحثی است که اولین بار بیش از دو دهه پیش در کشورهای اروپایی و آمریکایی مطرح شد.تا به این وسیله علاوه بر استفاده بهینه از زباله های خانگی، از سرعت آلودگی محیط زیست هم کاست.
مردم آموختند با این روش نه تنها می‌توانند از حجم زباله‌های تولید شده شهری بکاهند، بلکه کود مورد نیاز برای پرورش گیاهان خانگی را نیز بی‌هیچ هزینه‌ای تامین ‌کنند.
آمار دقیقی از میزان تولید سالانه کمپوست در خانه‌ها در دست نیست اما بر اساس آمارهای جهانی به طور میانگین سالانه در هر خانه بیش از ۲۰۰ پوند (۹۰.۷۱۸ کیلو) زباله از مواد طبیعی در هر آشپزخانه تولید می‌شود که به راحتی می‌توان آنها را به کمپوست تبدیل کرد.
برای تولید کمپوست تقریبا از تمام مواد ارگانیک می‌توان استفاده کرد. کپه اولیه کمپوست نیازمند نسبت مناسبی از مواد غنی از کربن یا “قهوه‌ای” و مواد غنی از نیتروژن یا “سبز” است.
مواد قهوه‌ای به موادی چون برگ خشک، نی و چوب خشک گویند و مواد سبز شامل مواد طبیعی با رنگ سبز و تازه مثل علف تازه و اغلب مواد زائد آشپزخانه‌ها است.
مخلوط کردن مواد مختلف از این دست می‌تواند کودهای کمپوستی با درصدهای متفاوتی از مواد مغنی تولید کند. تولید مغذی‌ترین کمپوست بیشتر به یک هنر شباهت دارد که از لابلای تجربه فراوان بیرون می‌آید تا علم صرف.
ایده‌آل درصدهای مواد، ۲۵ قسمت مواد قهوه‌ای در مقابل یک قسمت مواد سبز است. اگر حجم کربن در مواد اولیه زیاد باشد سبب می‌شود که تجزیه مواد به کندی انجام شود و در نتیجه تولید کود مدت زمان بیشتری ببرد. وجود مقادیر زیاد نیتروژن در مواد اولیه هم سبب می‌شود بوی کود زیاد باشد.
برگ‌ها بخش زیادی از زباله‌های حیاط‌ ها و باغ‌ها را تشکیل می‌دهند. برای تولید کود کمپوست خوب در خانه که به کار نگهداری گل‌های گلدانی‌تان بیاید، می‌توانید از مقادیری از برگ‌های ریخته شده در پارک نزدیک خانه‌تان استفاده کنید.
هر روز در آشپزخانه منزل شما حجم زیادی از زباله‌هایی چون پوست خربزه و هندوانه، هویج، چای‌های کیسه‌ای، هسته سیب، پوست موز و تقریبا هر چیز طبیعی دیگری که در آشپزخانه به کار می‌رود، تولید می‌شود. شما تقریبا می‌توانید تمام زباله‌های طبیعی آشپزخانه‌تان را بازیافت کنید.
البته موادی چون گوشت و مواد گوشتی، مواد لبنی و مواد چرب مثل سس سالاد و کره بادام‌ زمینی برای تولید کود دردسرآفرین هستند. ضایعات گوشت در کمپوست باعث ایجاد بوی بد و جذب حشرات موذی می‌شود. پوست تخم مرغ هم ماده اولیه خوبی برای کود کمپوست است اما به کندی تجزیه می‌شود.
برای تولید کمپوست در خانه می‌توانید از سطل‌ های فلزی در بسته استفاده کنید و آن را در جایی چون بالکن خانه‌تان قرار دهید. این کار به شما این امکان را می‌دهد که به هر اندازه زباله که تولید شد، به کود قبلی خود بیفزایید.
حواستان باشد که زباله‌های خانگی جزو مواد “سبز” هستند، در نتیجه هر بار که مقداری زباله آشپزخانه‌ای به سطل تان اضافه می‌کنید، روی آن را با حدود ۲۰ سانتی‌متر از مواد “قهوه‌ای” مثل برگ‌های خشک، بپوشانید. برای اینکه کودتان با سرعت بیشتری تولید شود، می‌توانید تمام مواد آن را به قطعات کوچکتری تقسیم کنید.
استفاده از برگ‌های سوزنی کاج هم برای تولید کمپوست توصیه می‌شود. برای استفاده از این برگ‌ها لازم است آنها را در طی فرآیند تجزیه‌شان خرد کنید و هر چند روز یک بار آنها را به قطعات کوچکتری ببرید. حسن به کار بردن این برگ‌ها در اسیدی کردن خاک است. اگر خاکی که برای گلدان‌ها یا حیاطتان به کار می‌برید قلیایی است، با اضافه کردن برگ‌های سوزنی کاج به مواد اولیه کودتان، می‌توانید جنس خاک را ارتقا دهید.
برای اینکه روند تولید کمپوست کوتاه‌تر شود، باید به جزئیات هم توجه کرد. اگر در منطقه‌ای سردسیر زندگی می‌کنید، سطل بازیافتتان را در محلی قرار دهید که در معرض تابش نور خورشید باشد تا با کمک گرمای خورشید، مواد زودتر تجزیه شوند. اگر هم در منطقه‌ای گرمسیر و خشک زندگی می‌کنید، سطل را در سایه قرار دهید تا سرعت تبخیر آب مواد موجود در آن کم شود.
زمان مورد نیاز برای تولید کمپوست کاملا به نسبت مواد اولیه شما و شرایط محیطی بستگی دارد، اما می‌توانید از روی شرایط ظاهری کود، پی ببرید که آماده است یا نه. کود کمپوست نهایی به رنگ قهوه‌ای تیره است و بوی خاک می‌دهد. اغلب در آن بخش‌هایی از برگ که تجزیه نشده است، دیده می‌شود.
این روزها در دنیا از کود کمپوست به عنوان کود مواد غذایی ارگانیک استفاده می‌شود. شما هم می‌توانید با استفاده از این کود، در حیاط خانه خود مواد غذایی ارگانیک پرورش دهید.
حال همراه با ذکر نحوه تهیه سطل تولید کمپوستی ساده و عملی که می تواند برای خانواده های علاقمند قابل استفاده باشد، مراحل فوق را مجدداً یادآوری می نماییم:

تهیه سطل تولید کمپوست در خانه

اگر شما فضای زیادی برای تولید کمپوست ندارید و یا برای اولین بار در مقیاسی کوچک قصد انجام این کار را دارید، میتوانید با قرار دادن یک سطل زباله پلاستیکی در دار ، در بالکن یا پاسیو منز خود تولید کمپوست را آغاز نمایید.

وسایل مورد نیاز برای تهیه سطل تولید کمپوست در خانه

١. سطل زباله پلاستیکی در دار (توجه: حجم سطل مورد نظر نباید کمتر از ۱۸ گالن (۶۸ لیتر) باشد؛
٢. آب پاش؛
٣. میخ (با قطر: حداکثر ٤ میلیمتر)؛
٤. چکش؛
٥. ٢ عدد آجر؛

مراحل تهیه سطل تولید کمپوست در خانه

١. امکان وجود جریان هوا در بدنه سطل، فرآیند تجزیه مواد و تهیه کمپوست را سرعت می بخشد. برای این منظور باید به کمک میخ و چکش بر روی بدنه، کف و درپوش سطل، سوراخ هایی متعدد به فاصله ۵ سانتیمتر از هم ایجاد نمود.
٢. آجر ها را کنار هم بر روی زمین قرار داده و سطل را روی آن بگذارید.
٣. تهیه مواد “قهوه ای” مانند: مقوا، نامه های تبلیغاتی، روزنامه، تراشه چوب؛ و مواد “سبز” مانند: چمن و برگ های درختان و علف های هرز، تفاله سبزیجات و میوه ها، باقیمانده غذا و چای کیسه ای.
٤. سطل را با لایه هایی از مواد “قهوه ای” و “سبز” که به قطعات کوچک خرد شده اند پر نمایید. لازم نیست که سطل به طور کامل پر شود. شما در طول هفته میتوانید این مواد را به سطل اضافه کنید.
٥. یک روز در میان درب سطل را برداشته و نگاهی به محتویات آن بیندازید. چنانچه مواد داخل سطل خشک به نظر می رسند به کمک آب پاش مقداری آنها را مرطوب نمایید و چنانچه خیلی تر باشند برای جلوگیری از انتشار بوی بد و متعادل کردن میزان رطوبت، مقداری برگ خرد شده، روزنامه خرد شده یا خاک اره بر روی مواد داخل سطل بریزید.
۶. برای به دست آوردن بهترین نتیجه، حداقل هفته ای یک بار سطل را به صورت افقی روی زمین قرار داده و بغلتانید. مطمئن شوید که درب سطل کاملا چفت باشد. اگر این کار برایتان مشکل است می توانید یک روز درمیان سطل را بلند نموده و کاملا تکان دهید.
۷. پس از گذشت ۴ الی ۸ هفته کمپوست شما حاضر خواهد بود.
تبدیل کردن ضایعات آشپزخانه و باغچه به کود، روش مناسبی برای تقویت خاک باغچه شما می‌باشد. راهنمائی‌های ما را برای درست کردن کود مناسب دنبال کنید.

انواع سطل‌های کودسازی

روش درست کردن کود: تپه‌های کود می‌توانند طوری طراحی شوند که برای هر نوع باغچه‌ای مناسب بوده و کارائی داشته باشند. می‌توانید نوع مورد علاقه خود را خریداری کرده و یا طراحی کنید. با اختصاص دادن یک فضای کوچک از باغچه خود، می‌توانید کود مورد نیاز یک باغچه بزرگ را تهیه کنید. حتی می‌توانید در یک تراس کوچک، دستگاه تهیه کودی با کرم ایجاد کنید.
برای بنا کردن سطل خود، ۴ تیرک ۱۰ در ۱۰ سانتی متر را در زمین طوری بکوبید که منطقه‌ای حدودا ۱ متر مربعی را احاطه کنند. سپس خاک را با پشت بیل بکوبید تا تثبیت شود. بعد دور محوطه را با توری مرغی محصور کنید. البته یک طرف محوطه باید قابل دسترسی آسان باشد تا بتوان آن را خارج کرد.

تهیه کود

پس از انتخاب سطل کود و اختصاص فضای مناسب برای آن، چند قانون ساده ولی اصلی را باید رعایت کنید. اول اینکه شروع کار ترجیحاً در فصل بهار باشد. دیگر اینکه مواد نرم، سبز و مواد نیتروژنی با مواد خشک، قهوه‌ای و غنی از نیتروژن به طور مساوی با یکدیگر مخلوط شوند. قانون اصلی این است که نگذارید یک ماده از مواد دیگر بیشتر شود. اگر مقدار زیادی برگ پائیزی در یک نقطه جمع شود، زمان بیشتری طول می‌کشد تا به خاک تبدیل شود و برای خاک برگ بهتر است.
برای گردش بهتر هوا مواد چوبی مانند را در انتهای سطل قرار دهید و مواد دیگر را در عمق حداقل ۳۰ سانتی‌متر بگذارید. مواد بزرگ را تکه تکه کنید و مواد خشک را با اسپری کمی مرطوب کنید. توجه کنید که هیچگاه آن‌ها را خیس نکنید، بلکه فقط کمی مرطوب شوند.
به طور مداوم مواد بیشتری را اضافه کنید. هر زمان که سطل پر شد، شروع به گرم شدن می‌کند، زیرا فعالیت‌های تجزیه‌ای در آن رخ می‌دهد. پس از چند هفته، آن را با کمک چنگال باغبانی کمی مخلوط کرده و اگر خشک بود به آن آب بدهید. اگر این مواد به طور مداوم هم زده شود و هوا نیز گرم باشد، کود شما در مدت ۲ تا ۴ ماه آماده می‌شود.
اگر به این مواد رسیدگی مرتب نشود و مواد داخل آن با تکه‌های بزرگ باشند، در حدود ۱ سال طول می‌کشد تا کود آماده شود. زمانی که کود آماده می‌شود، حدود ½ حجم اولیه را خواهد داشت و بوی خاک مانندی به خود می‌گیرد. اگر می‌خواهید کودسازی سریع‌تر انجام شود، مواد نیتروژنی بیشتری به آن اضافه کنید که باعث گرم شدن مواد می‌شود. همزمان با اضافه کردن مواد نیتروژنی، آب دادن و مخلوط کردن نیز فراموش نشود تا هوا به تمام نقاط سطل برسد. وقتی که دمای خاک و مواد کاهش یافت، آن را هم بزنید تا اکسیژن به تمام نقاط آن برسد. این جریان زمانی پایان می‌یابد که هر چقدر هم بزنید، دمایی ایجاد نمی‌شود.

مواد اولیه کودسازی

مواد سبز و نیتروژنی: ضایعات چمن و علف‌ها، قسمت‌های هرس شده نرم، ضایعات میوه و سبزیجات، گل‌های بریده شده، ضایعات چای و قهوه.
مواد کربنی و قهوه‌ای: مقوا، پاکت‌ها و ضایعات کاغذ، کاه و نی.

حلال مشکلات

چسبناک و خراب شدن کود داخل سطل به علت زیاد بودن یک ماده مانند ضایعات چمن و وجود مقدار بیش از حد آن در سطل است. برای رفع این مشکل، مواد خراب شده را برداشته و به جای آن کاه بریزید. بیش از قبل آن را هم بزنید تا هوا جریان پیدا کند. خاکی که سرد باشد به معنی تجزیه نشدن آن نیست، بلکه به این معنی است که این جریان بیشتر طول خواهد کشید.

چه موادی را استفاده نکنید : گیاهان آفت دار، گوشت و ماهی، غذاهای پخته شده، خاکس‌تر زغال، مدفوع حیوانات، کهنه بچه، مقوا و مجله‌های براق و علف‌های هرز. روش درست کردن کود به این منوال است.

نوشته های مشابه

یک نظر

  1. با سلام
    سطل با اندازه مذکور بنظر خیلی بزگ میاد آیا اندازه (68 لیتر) درسته
    و از کجا میشه تهییه کرد؟
    با سپاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا