بونسایبونسای

هرس کردن بونسای

هرس بونسای

اگر خواهان تولید گیاهان شاخصی هستید ابتدا قبل از انجام هرس باید در مورد گیاهانتان مطالعه نمائید و اینکه چگونه درخت را تربیت کنید تا بحالت دلخواه شما نائل آیید هر چند که به چندین مرحله از هرس کرده و سالها وقت نیازمند باشد . هرس کردن گواینکه موجب کنترل رشد گیاه می شود امّا نباید مانع رشد آن گردد و این عمل بعنوان تکنیکی جهت هدایت تمایلات رشدی گیاهان برای رشد در جهت پدید آوردن شکل های جذاب و چشم نواز می باشد و نباید بعنوان شیوه ای ستمگرانه برای تبدیل ضمیر آنان جهت بونسای شدن تلقی گردد. درصورتیکه روش های مناسب جهت حفظ اندازه و شکل درختان بونسای انجام نگیرد ، آنها بزرگتر از معمول خواهند شد ولی هرس مناسب به رشد و سلامتی گیاهان بواسطه دریافت نور و هوای کامل می انجامد.* *زمان و چگونگی هرس شاخه ها بستگی به نوع گیاه دارد . از جداول زمانبندی شده کتابها فقط بعنوان یک ملاک کلی بهره گیرید زیرا فصول از سالی به سال دیگر و از منطقه ای به منطقه دیگر تفاوت می نمایند . هرس شاخه ها(pruning) را بکمک قیچی یا ابزار مناسب دیگری برای شکل دهی دلخواه درختان انجام دهید. برای این منظور سعی شود که شاخه ها تا حد امکان در نزدیکی محور(pivot) تلاقی دو لبه برش قیچی قرار گیرند تا عمل قطع آنها راحت تر انجام شود ولی برای قطع شاخه های ضخیم تر می توان از ارّه مناسب استفاده نمود . شاخه ها را از فاصله یک اینچی تنه قطع کنید زیرا برآمدگی حاصل شده بر روی تنه درخت بمرور زمان تحلیل(nibble) خواهد رفت و فقط اثری از آن(stub) باقی خواهد ماند . داشتن تنه کوتاهتر و شاخه های اصلی کوچکتر توسط گیاه اولویت دارد تا دارای سیستم انتهایی و برگدهی جذابتری گردد و در این حالت باید کوشش شود تا خصوصیت ایجاد شده بخوبی حفظ گردد و بمرور به شکل دلخواه نهایی درآید. پس از اینکه درختان پرورش یافته به مراحل پالایش(refinement stage) نائل آمدند ، عملیات هرس کردن را به منظور حفظ گیاه و همچنین برای ایجاد خصوصیات ظاهری بهتر اجرا می کنند.* *.
مرحله ۱ شروع:.
* *اجازه بدهید تا نهال شما رشد نموده و سپس انتهای آنرا قطع کنید . میزان ساقۀ قطع شده به تمایل شما و ریسکی که می پذیرید ، بستگی دارد زیرا هرچه گیاه را از ارتفاع بلندتری قطع نمایید برای بقاء گیاه مطمئن تر است ولی برای کسب بهترین نتایج باید به هرس شدیدتری اقدام کنید . محل بریدگی را با وازلین مسدود نمایید . برخی افراد بواسطه عدم پذیرش خطرات هرس شدید ، آنرا انجام نمی دهند و ترجیح می دهند تا از این مرحله اجتناب نموده و گیاهانی را بخرند که بین مرحله ۲ و۳ باشند درصورتیکه مرحله ۱ کلید موفقیت بحساب می آید زیرا در این مرحله است که بسیاری از تفاوت های ممکنه بروز می نمایند . در این مرحله ، هرس ریشه ها نیز درمورد گیاهان خیلی جوان برای قطع انتهای ریشه اصلی و ایجاد سیستم ریشه ای فشرده و ایده آل انجام می پذیرد. *
*مرحله ۲ فرم دهی :
* *درصورتی که پس از انجام هرس فقط یک یا دو جوانه جدید ظاهر شوند ، در بسیاری از مواقع باید از خود بپرسید که چرا چنین شده است ؟ آیا می توان بذور گیاهان مناسب بیشتری بدست آورد ؟ آیا می توان شرایط محیطی را بهتر نمود ؟ آیا آبیاری و کود دهی مناسب بوده اند ؟ زیرا در این مرحله باید گیاهان را بخوبی تغذیه کنید تا رشد بسیار خوبی حاصل نمایند سپس از ۳-۲ نقطه جدید که ظاهر گردیده اند ، یکی را که دارای بهترین موقعیت است انتخاب نموده و بقیه را حذف کنید و اجازه بدهید تا حداقل ۸ -۷ برگ جدید قبل از انجام هرس بعدی برویند و آماده انجام مرحله ۳ گردند.* *
مرحله ۳ یا پالایش:
* *پس از ۱۰ -۸ سال که از عمر بونسای گذشت و وضعیت مناسبی را از خود بروز داد ، بهتر است ظرف آنرا بزرگتر نمائید تا با افزایش سیستم ریشه دهی برای مراحل بعدی آماده شود امّا در بسیاری از موارد باید به آسانترین راه مبارزه طلبی که دارای ریسک زیادی است و منجر به بهگزینیگیاهان می گردد یعنی هرس کردن تن در دهید . سرانجام اگر بخوبی درک نموده باشید که چگونه گیاهتان در طی سالهای اخیر رشد یافته است ، آنگاه به بهترین وجهی خواهید توانست در ادامه راه به شکل دهی ، نگهداری و اصلاح درخت خود و حتی ایجاد تغییر در آن همت گمارید.
انجام هرس را با چند دقيقه نگاه كردن به يك درخت پرورش يافته نمي توان بخوبي طراحي نمود زيرا در بسياري از مواقع موجب شرمساري و افسوس پرورش دهندگان سينه چاك آنها خواهد گرديد.
بنابراين اگر خواهان توليد گياهان شاخصي هستيد , ابتدا قبل از انجام هرس بايد در مورد گياهانتان مطالعه نمائيد و اينكه چگونه درخت را تربيت كنيد تا بحالت دلخواه شما نائل آييد.
هر چند كه به چندين مرحله از هرس كردن و سالها وقت نيازمند باشد.
هرس كردن گواينكه موجب كنترل رشد گياه مي شود اما نبايد مانع رشد آن گردد و اين عمل بعنوان تكنيكي جهت هدايت تمايلات رشدي گياهان براي رشد در جهت پديد آوردن شكل هاي جذاب و چشم نواز مي باشد.
ولي هرس مناسب به رشد و سلامتي گياهان بواسطه دريافت نور و هواي كامل مي انجامد .
ونبايد بعنوان شيوه اي ستمگرانه براي تبديل ضمير آنان جهت بونساي شدن تلقي گردد درصورتيكه روش های مناسب جهت حفظ اندازه وشكل درختان بونساي انجام نگيردآنها بزرگتر ازمعمول خواهند شد.
اما بونساي نيازمند درختاني است كه داراي شاخه هاي كم باشند لذا با انجام هرس نسبت به حذف جوانة فعال و انتهايي اوليه اقدام نموده تا ساير نقاط رشد ثانويه تحريك گردند .
اما بونساي نيازمند درختاني است كه داراي شاخه هاي كم باشند لذا با انجام هرس نسبت به حذف جوانة فعال و انتهايي اوليه اقدام نموده تا ساير نقاط رشد ثانويه تحريك گردند .
اين عمل در مورد بسياري از گياهان مؤثر مي باشد اما به مرگ برخي ديگر از گياهان منجر مي شود وليكن بدون انجام اين مرحله درختان بونساي داراي خصوصيات دلخواه نخواهند شد.
درختان جوان بونساي قبل از هرس شدن نيازمند مراقبت هاي ويژه اي هستند زيرا شكل و روش پرورش گياه بر اساس وضعيت رشدشان تصميم گيري مي گردد
آنگاه كه درخت اندكي مسن تر شد شاخه هاي آنرا براي ايجاد تناسب ازنظر طول وتراكم شاخه ها ومسير رشدي آنها قطع مینمايند اما بونساي هاي بالغ رافقط جهت مراقبت ونگهداري وافزايش زيبايي آنهاهرس مي كنند.
گياهاني كه بحالت طبيعي رشد يافته اند , داراي غالبيت انتهايي شديدي هستند.
لذا اينگونه گياهان را در صورت انتخاب براي بونساي بايد با شدت بيشتري هرس نمود .
از مبرم ترين عمليات تهيه بونساي اين است كه باهرس سنگين ومداومِ درختان سريع الرشداز تنومند شدن آنها جلوگيري بعمل آيد زيرابا اجراي هرس سنگين درختان بونساي مي توان آنها را به اشكال دلخواه درآورد.
بطوريكه حتي گاهاً منجر به هرس نمودن ۹۵ درصد برگها و شاخه هاي گياه مي گردند.
كه البته پس از اجراي چنين هرسي بايد ۵۰ درصد از ريشه هاي گياه نيز هرس شوند .
اين عمل به سيستم ريشه اي سالم تري مي انجامد و ۷۵ درصد بر كارآيي مواد غذايي موجود در خاك گلدان خواهد افزود و به گياه شادابتري منجر مي شوددر حاليكه اگر فقط مقدار كمي از اندام هاي گياه هرس شود به تغييرات مورد نظر دست نمي يابيم .زمان و چگونگي هرس شاخه ها بستگي به نوع گياه دارد . از جداول زمانبندي شده كتابها فقط بعنوان يك ملاك كلي بهره گيريد زيرا فصول از سالي به سال ديگر و از منطقه اي به منطقه ديگر تفاوت مي نمايند.

نوشته های مشابه

یک نظر

  1. با عرض سلام:
    واقعاً یک معلومات بسیار مفید و سودمند بود.
    اگر امکان داشته باشد پیرامون طریقه سیم پیچی در بونسای سیب را از ابتدا تا ختم کار آن طور مفصل معلومات برایم ارسال کنید .
    ممنون شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا