زراعی

کپک دوده ای خوشه گندم

عامل بیماري

این بیماري توسط شمار زیادي از پارازیت هاي ضعیف و قارچ هاي ساپروفیت به خصوص گونه هاي Alternaria و Cladosporium m صورت می گیرد.

علائم بیماري

قارچ مولد بیماري روي خوشه هاي پیر گسترش پیدا می کند و خوشه هاي گندم زمانیکه آب و هوا مرطوب و گندم در مراحل آخر توسعه دانه و رسیدن خوشه است، خسارت می بینند. در خوشه هاي آلوده لکه هایی فراوان به رنگ هاي سیاه و سبز زیتونی نمایان می شود اما رشد خوشه ها به صورت طبیعی صورت می گیرد. بافت اطراف دانه ها تحت تاثیر آلودگی قرار می گیرد اما دانه ها سالم باقی می مانند . اگرچه این وضعیت منجر به ایجاد ظاهري نامناسب در خوشه می شود اما عملکرد و یا وزن دانه به صورت قابل توجهی تحت تاثیر قرار نمی گیرد. هنگامیکه برداشت گندم به تاخیر می افتد بیماري شدت بیشتري پیدا می کند. در مجموع خوشه هایی که ضعیف و نارس هستند و در سایه قرار دارند بیشتر دچار آلودگی می شوند. این بیماري در بوته هایی که دچار کمبود مواد غذایی هستند و یا توسط حشرات (به خصوص
شته ها) یا بیماري هاي دیگر خسارت دیده اند بیشتر شایع است

مدیریت

با برداشت به موقع محصول از وقوع بیماري می توان جلوگیري کرد. خسارت اقتصادي ناشی از این بیماري به طور معمول چشمگیر نمی باشد بنابراین روش ها کنترلی خاصی براي آن در نظر گرفته نمی شود. نکته مهم این است که عوامل ایجاد کننده استرس روي بوته شناسایی شوند و روش هاي کنترلی مناسب به منظور کاهش خسارت در فصل آینده پیش بینی گردد. به عنوان مثال از حمله حشرات مکنده مانند شته ها یا وقوع بیماري هاي ریشه و برگ که می توانند زمینه ساز بروز بیماري باشند، جلوگیري کرد. با تنظیم مواد غذایی خاك می توان وقوع بیماري را کاهش داد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا