صیفی جات

برداشت محصول خربزه

برداشت محصول خربوزه

برای اینکه خربوزه دارای حداکثر مواد قندی باشد باید آن را پس از رسیدن کامل از بوته جدا کرد . میوه هایی که قبل از این موقع جمع آوری شوند یعنی کاملا نرسیده باشند مقدار قند آنها کم است و این کمبود قند پس از جمع آوری محصول برخلاف پاره ای از سایر میوه ها در انبار جبران نمی شود و اگر هم میوه خربوزه پس از رسیدن کامل روی بوته برای مدتی باقی بماند بر مقدار قند آن افزوده نمی گردد بلکه گوشت خربوزه نیز نرم و لزج شده از مرغوبیت آن به مقدار زیادی می کاهد. بنابراین برای بدست آوردن خربوزه مرغوب برداشت محصول در موقع رسیدگی کامل بدون تأخير و یا جلوانداختن موقع برداشت بايد انجام گیرد . تعيين دقیق موقع برداشت جز با تعیین مقدار قند میوه ممکن نیست و این امر هم از نظرتجارتی غیرممکن است زیرا برای انجام این اندازه گیری قند باید مقداری از میوه را بریده آنرا تجربه کرد و میوه بريده قابل فروش نخواهد بود لذا باید از علامات خارجی میوه درباره رسیده بودن کامل آن قضاوت کرد.هرچند که این علامات کاملا مورد اطمینان نیستند ولی معهذا درنود و پنج درصد از مواقع راهنمای خوب و دقیقی برای تعیین موقع جمع آوری محصول می باشند. این علامات عبارتند از

1- شكاف مدور اطراف دم میوه

چند روز قبل از رسیدن کامل میوه شکاف نازکی در محل اتصال میوه به دم میوه که همان دم کل سابق است ظاهر می شود که پس از آنکه مقدار قند میوه بحداکثر رسید این شکاف هم دورتادور دم میوه را فرا می گیرد و موقعیکه دو سر شكاف به یکدیگر رسید این میوه کاملا رسیده است

2- برجستگی (شبکه) و رنگی پوست خربوزه

برجستگی های روی خربوزه با شبکه که عبارت ازخطوط نامنظم مستقیم و یا خمیده می باشد چند روز قبل از رسیدن کامل میوه تغییر شکل می دهد یعنی سفت تر و برجسته تر می شود و پس از آن رنگ پوست تغيير می کند و از سبز تیره به سبز روشن یا قهوه ای یا خاکستری و یا زرد تبدیل می شود . اغلب این تغییر رنگی هم زمان با پیدایش و تکمیل شكاف «ترك» دوردم میوه می باشد.

3- نرم شدن سر خربوزه

در موقع رسیدن کامل میوه اغلب انتهای طرف گل یعنی نقطه مقابل دم میوه نرم می شود به نحوی که اگر با شصت بطورملایم دراین نقطه فشار وارد آوریم نرمی آن محسوس می شود این نرمی محل گل نیز یکی از علائم رسیدن کامل میوه خربوزه می باشد.پس از آنکه بطريق مذکور در بالاموقع برداشت میوه تعیین شد اقدام به جمع آوری محصول می کنند ولی چون تمام خربوزه ها در یک روز نمی رسد و از طرفی هم نباید میوه پس از رسیدن کامل روی بوته برای مدت زیاد بماند لذا هر روز در مزرعه خربوزه یا جالیز گردش کرده و خربوزه های رسیده را برداشت می کنند.جمع آوری خربوزه ها بايد صبح زود حتی المقدور قبل از طلوع آفتاب موقعيكه هوا خنک است انجام گیرد چه حرارت باعث نامرغوبی میوه می شود و پس از جمع آوری نیز باید آنرا در محلی سایه دور از تابش مستقیم آفتاب که داخل میوه را گرم می کنند تا موقع بسته بندی و حمل به بازار نگاهداشت. این مدل سایه اگر فضای مسدود و خنکی باشد بهتر است.درموقع حمل خربوزه و مخصوصا در موقع قراردادن آن د رظرف مخصوص بسته بندی باید کاملا دقت کرد که فشار و ضربه به ميوه وارد نیاید چه در اثر این عوامل یا میوه لکه دار شده و یا ترك مي خورد که هردو باعث نامرغوبی و ارزانی محصول می باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا